Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pavel Filip: PSRM, Șor și grupul Candu sunt într-o echipă

Publicat

in

Președintele PDM, Pavel Filip, spune că deputații PSRM, cei ai platformei Pentru Moldova și cei din Pro Moldova ar face parte din aceeași echipă, acum în Parlament ieșind la iveală o nouă coaliție de guvernare creată din cele trei entități politice.

Potrivit liderului PDM, acest lucru a ieșit la suprafață, în special, la ultima ședință a Legislativului, în timpul căreia declarația privind armistițiul politic în fața crizei COVID-19, propusă de Andrian Candu, a fost susținută de deputații PSRM, Pro Moldova și Pentru Moldova.

Potrivit declarației propuse de președintele Pro Moldova și votată la ultima ședință a Parlamentului, deputații se angajează să acționeze împreună, dincolo de pozițiile politice, ideologie sau simpatii reciproce, pentru a identifica soluții privind depășirea crizei COVID-19.

Liderul PDM, Pavel Filip, spune că nu este o coincidență faptul că documentul a fost susținut de PSRM, Pentru Moldova și Pro Moldova.

„Această declarație a fost înregistrată chiar înainte de ședință și imediat a fost supusă votului, fiind înaintată de președintele Parlamentului. Candu a înregistrat un proiect absolut inofensiv, la prima vedere, și imediat socialiștii au și venit cu amendamente. Cum s-au pregătit ei atât de repede în câteva momente? Evident că lucrurile au fost aranjate. În același timp, PDM a înregistrat în Parlament un proiect similar încă în noiembrie anul trecut, dar așa și nu a ajuns să fie discutat”, a spus Pavel Filip în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Liderul PDM este de părere că cele trei entități politice ar face parte, în prezent, dintr-o coaliție tacită PSRM-Șor-Candu.

„Evident ca sunt cu toții într-o echipă. Lucrurile sunt bine discutate între ei, împărțelile sunt făcute: judecători, comisii, declarații. Eu nu i-am despărțit niciodată pe cei de la Pro Moldova de cei de la Pentru Moldova și am spus întotdeauna că ei sunt o singură echipă. La ultima ședință a Parlamentului s-a evidențiat faptul că avem o coaliție PSRM-Șor-Candu”, a spus Pavel Filip.

Mai mult, potrivit liderului PDM, soluția privind depășirea crizei politice actuale ar fi învestirea unui Guvern, susținut de toate forțele autentice din Parlament, astfel încât grupul Șor să fie lăsat în afara actului de guvernare.

„Îl lăsam pe Șor într-o parte și cu ceilalți putem învesti un Guvern. Îi putem pune într-un colț, în Parlament, pe cei 15-20 de deputați, dar în rest ai cu cine face un Guvern și ai cu cine mișca lucrurile în Republica Moldova”, a mai spus Pavel Filip.

Pavel Filip spune că, în prezent, există discuții pe platforma parlamentară între PSRM, PAS, Platforma DA și PDM privind identificarea soluției de depășire a crizei politice. Liderul PDM mai spune că acum mingea este pe terenul șefului statului, care ar trebui să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, respectând Constituția și deciziile Curții Constituționale.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

ULTIMA ORĂ NATO se pregătește să respingă MILITAR Rusia, inclusiv în Marea Neagră: Ce cuprinde planul aprobat de miniștrii Apărării

Publicat

in

De

Miniştrii Apărării din ţările NATO au aprobat, joi, un nou plan de apărare pe multiple fronturi faţă de riscurile generate de Rusia în zona Mării Negre şi a Mării Baltice, reafirmând obiectivul central de contracarare a ameninţărilor Moscovei, deşi atenţia se îndreaptă tot mai mult asupra Chinei.

Strategia confidenţială a Alianţei Nord-Atlantice se concentrează pe contracararea potenţialelor atacuri simultane ale Rusiei în zona Mării Negre şi în zona Mării Baltice, fiind prevăzute modalităţi de blocare a atacurilor cu arme nucleare, cibernetice sau spaţiale, conform agenţiei Reuters.

“Continuăm să consolidăm Alianţa Nord-Atlantică cu planuri mai bune şi mai moderne”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, după reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre.

În cursul reuniunii, a fost aprobat şi un fond de un miliard de dolari pentru finanţarea dezvoltării de noi tehnologii digitale.

Oficialii din cadrul NATO nu cred că există riscul iminent al unui atac al Rusiei, iar Administraţia de la Moscova a negat că ar avea intenţii ostile, acuzând Alianţa Nord-Atlantică de activităţi care destabilizează Europa.

Conform diplomaţilor, noul plan, axat pe “Conceptul de disuasiune şi apărare în spaţiul euro-atlantic”, este necesar în condiţiile în care Rusia dezvoltă armament avansat şi mobilizează trupe în apropierea frontierelor NATO.

“Acestea sunt modalităţile pentru descurajare. Iar planul este adaptat actualului comportament al Rusiei, dat fiind că observăm încălcări comise în spaţiul aerian, deasupra Mării Baltice, şi din ce în ce mai multe incursiuni în zona Mării Negre”, a afirmat Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării, citată de postul de radio Deutschlandfunk.

În baza planului aprobat joi, Alianţa Nord-Atlantică va adopta măsuri punctuale de apărare în cursul anului 2022.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Scandal la Spitalul din Slobozia: rudele morților de COVID își varsă NERVII pe personalul medical

Publicat

in

De

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, Liviu Patrichi, susţine că medicii din această unitate medicală se confruntă cu un val de nemulţumiri din partea aparţinătorilor celor care mor din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2, deşi majoritatea celor care decedează din cauza COVID nu sunt vaccinaţi. “Vorbim de aparţinătorii care trec prin momente grele la decesul unei rude, dar care nu-şi explică de ce mai bine de 7 luni de zile, deşi ştiau că părinţii sau fraţii, surorile sufereau de comorbidităţi, nu au încercat să-i convingă să ia decizia corectă, cea a vaccinării. Şi evident, când trec prin momente grele îşi revarsă furia şi neputinţa pe personalul medical”, afirmă el.

Conform managerului Spitalului Judeţean Slobozia, Liviu Patrichi, circa 92-95 la sută dintre bolnavii care ajung cu COVID în acest spital sunt nevaccinaţi, iar mulţi ajung foarte târziu după ce se testează acasă şi se tratează aşa cum consideră, fără a informa Direcţia de Sănătate Publică şi fără a cere o schema de tratament medicului de familie.

Pe de altă parte, managerul SJU Slobozia a atras atenţia asupra unui fenomen căruia medicii trebuie să-i facă faţă, acela al nemulţumirilor şi revoltei aparţinătorilor persoanelor care mor de COVID.

“Toţi pacienţii care ajung la spital şi sunt în stare gravă regretă situaţia în care au ajuns, pentru lipsa lor de discernământ în momentul în care au decis sau au amânat momentul vaccinării. Din păcate, începem să realizăm că avem un alt fenomen – al aparţinătorilor, care sunt nemulţumiţi. În general, vorbim de aparţinătorii care trec prin momente grele la decesul unei rude, dar care nu-şi explică de ce mai bine de 7 luni de zile, deşi ştiau că părinţii sau fraţii, surorile sufereau de comorbidităţi, nu au încercat să-i convingă să ia decizia corectă, cea a vaccinării. Şi evident, când trec prin momente grele îşi revarsă furia şi neputinţa pe personalul medical. Încercăm să fim cât de mult empatici cu dânşii, dar le atragem atenţia că acest lucru putea fi făcut mai devreme, să ia decizia corectă, să-i protejeze pe cei dragi. Acesta e îndemnul pe care îl am de acum încolo: protejaţi-i pe cei de alături, sfătuiţi-i să se vaccineze”, a declarat Liviu Patrichi.

În Spitalul Slobozia, nu mai sunt locuri pentru bolnavii Covid, de mai multe zile.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend