Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Patruzeci de lucrări semnate Cristina Savin, în expoziţia Geneze ciclice la galeria Galateca

Publicat

in

Patruzeci de lucrări de pictură semnate Cristina Savin sunt incluse în expoziţia „Geneze ciclice”, deschisă la galeria Galateca din Bucureşti până pe 30 septembrie. Artista va discuta pe marginea acestora, pe 28 septembrie, cu Pavel Şuşară, cunoscut critic de artă, potrivit news.ro.

Născută pe 13 martie 1989, în Salonta (judeţul Bihor), Cristina Savin a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Veneţia şi, începând cu 2009 a fost prezentă în mai multe expoziţii colective, în oraşul italian şi în România, şi a mai vernisat două expoziţii personale, în Salonta şi Oradea.

Apariţiile recente şi neaşteptate, remarcate, devin incomode prin faptul banal că sunt greu de clasat, spune criticul Pavel Şuşară. „În pictură, ele sunt cu atât mai neobişnuite cu cât vin pe un teritoriu care pare de multă vreme saturat şi, în consecinţă, impermeabil la experienţe surprinzătoare. Dincolo de orice intenţie provocatoare şi fără premeditări subversive, în această categorie incomodă se înscrie şi pictura Cristinei Savin”.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ – Se ridică documente ...

El caracterizează creaţia lui Savin ca profund narativă, „dar epica ei este dintr-un cu totul alt registru decât acela imediat, care descrie momente şi observaţii directe asupra lumii din afară şi asupra realităţii noastre senzoriale”.

Naraţia acestei picturi priveşte chiar mecanismul intrinsec al ciclicităţii, adică al forţei nevăzute de generare şi de regenerare a fiinţei de dincolo de ipostazele ei tranzitorii, explică Şuşară, care va modera o întâlnire cu artista pe 28 septembrie, de la ora 18:30.

„Deşi pictura Cristinei Savin este una profundă şi gravă, în care interogaţiile, neliniştile şi, nu de puţine ori, episoade evidente de impas şi de disconfort metafizic transpar cu o evidenţă incontestabilă, datele ei generale şi imediate o plasează în spaţiul unei viziuni decorative şi stenice. Aceasta este capcana pe care artista o întinde unui privitor grăbit sau superficial, al cărui risc este acela că tocmai ratează prilejul unic de a afla exact ce se vede dincolo de vizibil”.

Lucrările, ulei pe pânză, realizate în ultimii cinci ani, au în centru simbolurile celor cinci elemente – foc, apă, aer, pământ, spirit -, care devin leitmotivul acestei expoziţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Varianta omicron, descoperită în Olanda într-un test făcut cu cinci zile înainte ca Africa de Sud să raporteze noua tulpină a coronavirusului

Publicat

in

De

​​Autorităţile sanitare olandeze au anunţat marţi că au descoperit varianta omicron într-un test prelevat la 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât estima până acum, şi că sunt în curs controale pentru a stabili în ce măsură s-a răspândit. Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă ”persoanele vizate s-au dus în Africa australă”, relatează AFP.

”Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (…) la 19 şi 23 noiembrie 2022”, a anunţat într-un comunicat institutul.

Cele două eşantioane au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoperit această nouă variantă a coronavirusului – la 24 noiembrie -, care a provocat o atmosferă de panică şi a condus la impunerea multor interdicţii unor călători din Africa australă.

Şi alte cazuri de îmbolnăvire cu varianta omicron au fost descoperite în Europa, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.

Belgia a fost prima ţară europeană care a identificat varanta omicron, la un pacient care ”a venit din străinătate, testat pozotiv (covid-19) la 22 noiembrie”, anunţa la 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.

Este imposibil, pentru moment, să se ştie ”dacă persoanele vizate (în cazuri precedente) s-au dus în Africa australă”, precizează RIVM.

Institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.

”În perioada următoare, diverse studii urmează să fie efectuate cu privire la răspândirea variantei omicron în Olanda”, anunţă Institutul.

RIVM precizează că urmează, de asemenea, să reexamineze mai multe eşantioane ale unor teste precedente.

Olanda, care înregistrează 16 cazuri confirmate, este, în acest stadiu, ţara cu cele mai multe contaminări cu varianta omicron în Europa. (sursa: news.ro)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un elicopter s-a prăbușit într-un zbor de antrenament: Sunt cel puțin 14 morți și 2 răniți, în Azerbaidjan

Publicat

in

De

Cel puţin 14 persoane au murit după prăbuşirea unui elicopter militar care efectua un zbor de antrenament, în Azerbaidjan, anunţă autorităţile de la Baku, citate de agenţia oficială Azertag şi de site-ul Azernews.az.

Elicopterul militar s-a prăbuşit marţi dimineaţă în apropierea Poligonului Garaheybat, în provincia azeră Khizi, scrie mediafax.ro.

Conform bilanţului preliminar al accidentului aviatic, 14 ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră din Azerbaidjan au murit, iar doi au fost răniţi în accident.

Autorităţile azere anchetează circumstanţele producerii accidentului.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend