Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Patriarhul Daniel: ‘Românii sunt acasă în comunitățile liturgice românești din întreaga lume. Este o stare de demnitate’

Publicat

in

„E o patrie pe care o poartă cu ei în suflet românii. Acel acasă se găsește mai ales în comunitățile liturgice românești”, a afirmat miercuri Patriarhul Daniel. „Trebuie să îi iubim pe toți cei care se află printre străini, fiindcă astfel păstrăm comuniunea românească. Această comuniune bazată pe credință ortodoxă și spiritualitate românească nu este o strategie, ci o stare de demnitate.”

„Dacă ei uită țara și noi uităm pe cei plecați, ne aflăm într-o stare de sărăcire și răcire spirituală”, a continuat Preafericirea Sa, menționând că Biserica îi pomenește la slujbe pe românii de pretutindeni, conform basilica.ro.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul ceremoniei de decernare a Ordinului „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” unor ierarhi, clerici și mireni care au promovat mesajul Anului omagial 2021, an dedicat de Patriarhia Română temei pastorației românilor din afara granițelor.

„Ținem să subliniem faptul că fenomenul migrației, sau emigrației românilor în afara granițelor actuale ale României este unic în istoria poporului român”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a enumerat locurile din lume în care se concentrează prezența diasporei române: în comunitățile istorice de români care trăiesc de milenii în jurul granițelor actuale (Rep. Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria); în diaspora (Europa Occidentală, SUA și Canada, Australia și Noua Zeelandă, Africa de Sud, Turcia, Japonia); în Sf. Munte Athos.

„Deci este vorba despre o prezență românească foarte diferită și în același timp unitară prin unitatea de gândire și simțire, de cuget și simțire”, a afirmat Patriarhul României. „E o patrie pe care o poartă cu ei în suflet românii. Acel acasă se găsește mai ales în comunitățile liturgice românești.”

„Noi dorim, desigur, ca în viitorul apropiat, cât mai mulți români să se întoarcă acasă, pentru că noi nu avem experiența exilului de sute de ani, ca alte popoare, ci, în general, românii au un dor de casă și se vede aceasta mai ales la familiile la care copiii au rămas în România”, a continuat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh Daniel le-a mulțumit celor care au contribuit la cunoașterea fenomenului migrației românești și care „cu mult realism au arătat și avantajele, și dezavantajele plecării din România”.

„Niciodată în istoria Bisericii noastre nu s-a scos în evidență mai mult complexitatea sentimentelor românești din experiența exilului – din Evul Mediu până în secolul XX”, a spus Părintele Patriarh.

„Dragostea de patrie pe care au avut-o cei aflați în pribegie, dorul după patrie a fost o constantă. Când a slăbit foarte dramatic sentimentul patriotic, dragostea de patrie? În timpul comunismului, pentru că oamenii au fost deposedați de proprietatea particulară. Și, dacă nu au mai avut glie, s-au simțit că nu mai au patrie și au căzut în ispita aceasta: Patria este acolo unde ne simțim bine (lat. – Patria ubi bene).”

Patriarhul României a numit emisiunile realizate de jurnaliștii Centrului de Presă Basilica în contextul Anului omagial 2021 „izvoare de primenire a simțirii românești, a unității de cuget și simțire” și a afirmat că este „foarte greu de descris bogăția de sensuri, de nuanțe care a fost prezentată”.

Printre mirenii distinși miercuri cu Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” se numără Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, jurnaliști de la Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, de la postul public de radio și de la Televiziunea Română și de la publicația creștină independentă Lumea credinței.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia reduce proporţia veniturilor în valută pe care exportatorii trebuie să le transforme în ruble de la 80% la 50%

Publicat

in

De

Rusia reduce proporţia veniturilor în valută pe care exportatorii trebuie să le transforme în ruble de la 80% la 50%, a anunţat luni Ministerul de Finanţe, după ce condiţia a contribuit la aprecierea puternică a monedei locale, transmit Reuters și news.ro.

Ruble rusesti, euro si dolariFoto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

În pofida crizei economice provocate de conflictul din Ucraina, rubla s-a apreciat cu aproximativ 30% faţă de dolar în acest an, iar luni a atins un maxim de aproape şapte ani faţă de euro.

Acest lucru a stârnit îngrijorarea că moneda puternică ar putea afecta veniturile bugetare ale Rusiei din exporturi.

Ministerul de Finanţe a declarat că o comisie guvernamentală a decis să reducă proporţia veniturilor pe care companiile axate pe exporturi trebuie să o transforme în ruble.

”Acest lucru este legat de stabilizarea cursului rublei şi de atingerea unui nivel suficient de lichiditate în valută străină pe piaţa valutară naţională”, a spus ministerul.

Rusia a introdus conversia valutară obligatorie la sfârşitul lunii februarie, după ce sancţiunile occidentale – impuse ca răspuns la ceea ce Rusia numeşte ”o operaţiune militară specială” în Ucraina – au îngheţat aproape jumătate din rezervele ţării şi au privat banca centrală de capacitatea de a interveni pe piaţa valutară.

De atunci, rubla a fost stimulată de cererea exportatorilor, în timp ce cererea de dolari şi euro de la importatori a fost limitată din cauza lanţurilor de aprovizionare întrerupte.

Cererea de valută din partea populaţiei a fost, de asemenea, împiedicată de restricţiile privind retragerile de bani din conturile bancare şi tranzacţiile transfrontaliere.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Criza semiconductorilor – Toyota își reduce producția globală cu 100.000 de unități

Publicat

in

De

Toyota Motor Corp își va reduce planul global de producție cu aproximativ 100.000 de automobile, până la aproximativ 850.000 de vehicule în luna iunie, din cauza penuriei de semiconductori, a anunțat marți compania, conform Reuters.

Compania nu și-a modificat estimarea de a produce aproximativ 9,7 milioane de vehicule la nivel mondial până în martie 2023.

Constructorul auto a anunțat, de asemenea, suspendarea suplimentară a unor linii de producție din cauza problemelor de aprovizionare declanșate de restricțiile COVID-19 din Shanghai. Suspendarea suplimentară va fi de până la cinci zile între miercuri și 3 iunie, afectând în total 16 linii de la 10 fabrici pentru lunile mai și iunie.

Compania plănuiește să producă în medie aproximativ 850.000 de vehicule pe lună la nivel global din iunie până în august, a declarat, adăugând că lipsa chip-urilor și izbucnirea epidemiei COVID-19 și alți factori fac dificile estimările.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend