Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Patriarhul Daniel, „îndemn la rugăciune şi grijă pentru sănătate”. Le spune oamenilor să îi asculte pe medici, dar nu dă un mesaj explicit pro-vaccinare

Publicat

in

Patriarhul Daniel transmite, în plin val 4 al pandemiei de COVID-19, un ”îndemn la rugăciune şi grijă pentru sănătate”, în care le spune oamenilor „să respecte măsurile de protecție sanitară și să asculte îndemnurile medicilor”, fără a face însă vreo referire concretă la vaccinare. De la debutul pandemiei, Patriarhul a avut o singură intevenție în care s-a pronunțat pentru vaccinare, în 1 mai, de Paște, când spunea că 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt datorită vaccinării unui procent foarte mare din populaţia din Israel, care a permis relaxarea restricțiilor. De asemenea, mesajele sale au fost extrem de puține în pandemie.

În mesajul transmis joi, Patriarhul Daniel „îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii săi să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor”.

El nu face însă o referire explicită la vaccinarea împotriva COVID-19.

  • „În această perioadă extrem de grea, când ţara noastră se confruntă cu cel mai intens val al pandemiei care sufocă secțiile ATI ale spitalelor, Patriarhia Română îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii săi să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor.
  • Viaţa şi sănătatea, fiind daruri primite de la Dumnezeu, trebuie păstrate şi cultivate cu multă grijă, smerenie şi înţelepciune, spre binele personal, al familiei şi al societăţii în care ne aflăm”, este mesajul transmis de Patriarhul Daniel.

Intervenția de joi a Patriarhului Daniel vine la două zile de la investigația Recorder despre „Clanul Marelui Alb”, în care jurnaliștii arată cum reprezentanții Bisericii aleg să folosească fonduri publice pe lucrări cu firme preferate și care umflă costurile reale.

Reamintim că publicația Recorder a prezentat marți, la capătul a opt luni de documentare, o investigație despre „o reţea secretă în care oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici”. „Toată acestea reţea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb”, spun jurnaliștii de la Recorder.

NATIONAL

Grecia: 900.000 de jucători pe piața ilegală a jocurilor de noroc

Publicat

in

Jocurile de noroc ilegale prosperă și în Grecia. Potrivit unui sondaj realizat de KAPA Research în numele Comitetului de control și supraveghere a jocurilor de noroc, 900.000 de jucători au jucat cel puțin o dată la jocuri de noroc ilegale anul trecut, pierzând cel puțin 1,7 miliarde de euro.

Joacă responsabil!Foto: playresponsibly.ro

Acest număr corespunde cu 10,2% din populația țării cu vârsta peste 17 ani. Dintre aceștia, 750.000 au jucat jocuri de noroc ilegale pe internet, iar restul au jucat jocuri de noroc ilegale „terestre”. 70% dintre cei care participă la jocuri ilegale joacă și jocuri de noroc legale, în timp ce 30% dintre ei pariază exclusiv pe jocuri de noroc ilegale.

Citește mai mult pe playresponsibly.ro

Articol susținut de playresponsibly.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

Presa americană: ‘Mafia românească vine după cardurile voastre’. Metoda prin care interlopii fac 9 milioane de dolari lunar

Publicat

in

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit. Infractorii au instalat pe casele de marcat de tipul self-checkout dispozitive care fură informațiile personale ale clienților din magazinele alimentare.

Clonarea cardurilor de debit reprezintă de mult timp o problemă la benzinării și la bancomate. Acum, o rețea de escroci se extinde, scrie Fox News.

Este vorba despre interlopi români, care trec granița ilegal, fură tot ce pot, iar dacă sunt prinși își taie brățările de monitorizare.

„Vor avea oameni care vor sta în fața unui Walmart sau a unui Target și va părea că cerșesc”, au declarat, pentru Fox News, procurorii americani.

„Uneori vor avea câțiva copii. Și folosesc de fapt tehnologia Bluetooth care este conectată la «skimmerele» din interiorul magazinelor. Așa că este un fel de doi în unu, primind bani de la oameni și furând numerele de pe carduri”, au mai spus aceștia.

Cum acționează hoții

O înregistrare video de pe camerele de supraveghere, obținută de Departamentul de Poliție din El Cajon, arată că suspecții pot plasa un skimmer peste dispozitivul de trecere a cardului de credit de la casa de marcat în doar câteva secunde – și acesta arată aproape exact ca unul real.

content-image

Poliția americană le recomandă oamenilor să tragă de acest dispozitiv înainte de a introduce cardul. „Dacă se clatină sau se desprinde, înseamnă că este fals”, arată sursa citată.

Autoritățile au anunțat că au arestat deja zeci de suspecți, majoritatea având legături cu crima organizată din România.

Și, în ciuda unei campanii de amploare de arestări, care s-a soldat în lunile decembrie și ianuarie cu reținerea a zeci de suspecți în SUA, Europa și Mexic, unde aceștia se asociază cu cartelurile din zone turistice importante precum Tulum, furturile sunt în creștere, deoarece hoții își dublează eforturile, potrivit autorităților.

Aceștia pot încasa până la 9 milioane de dolari pe lună – „o mare parte din această sumă chiar pe cheltuiala contribuabililor”, avertizează Fox News.

„Skimmerii”, care pot viza și cardurile persoanelor ce primesc beneficii sociale, golesc conturile în momentul în care statul eliberează plățile lunare, potrivit biroului procurorului districtual Todd Spitzer din comitatul Orange, care a anunțat o campanie majoră de combatere a acestor infracțiuni la începutul anului.

Drept urmare, peste 100 de milioane de dolari au fost sustrase de la beneficiarii programelor de asistență socială finanțate de contribuabili.

„Victimele sunt mame singure care se luptă pentru a le asigura un acoperiș deasupra capului copiilor lor și a le pe pune mâncare pe masă, precum și oameni muncitori care au nevoie de o mână de ajutor și care se trezesc stând la coadă la casa de marcat cu sacoșele pline de cumpărături”, a declarat, într-un comunicat, Spitzer.

„Între timp, hoții folosesc acești bani pentru a finanța crima organizată, pentru a-și cumpăra mașini de lux în valoare de sute de mii de dolari și pentru a duce o viață de lux la care adevărații beneficiari nu pot decât să viseze”, a mai spus acesta.

Infractor la 14 ani, cu bolid de lux și ceas Rolex

În plus, potrivit Fox News, granița cu Mexic „le oferă mafioților o posibilitate de a părăsi rapid SUA, în timp ce politicile laxe privind cauțiunea și prevederile privind cazierul judiciar incomplet le permite membrilor grupărilor să își taie brățările electronice de monitorizare de la gleznă și să fugă de justiție dacă sunt arestați”.

„Mii de infractori suspectați de legături cu crima organizată din România au fost identificați ca fiind în Statele Unite, o mare parte dintre ei intrând ilegal în țară, în principal pe la granița sudică”, a declarat Kimberly Edds, șefa serviciului de presă al biroului procurorului Spitzer.

„O parte mai mică din această populație intră ca solicitanți de azil”, a precizat aceasta.

„În câteva comitate din sudul Californiei, printre care Orange, Riverside, Los Angeles și Santa Barbara, se desfășoară aproximativ 15% din activitatea mafiei românești de pe teritoriul SUA”, a adăugat Edds.

Pe lângă faptul că trimit banii furați în România pentru a-și finanța stilul de viață luxos și cumpărarea unor mașini sport scumpe, escrocii aciziționează, cu bonuri de masă, lapte pentru nou-născuți și băuturi energizante, care sunt apoi revândute în Mexic, în cadrul unei alianțe cu cartelurile locale.

Mulți dintre ei chiar își etalează câștigurile obținute pe TikTok, precum a făcut un suspect de 14 ani pe care polițiștii l-au surprins conducând o mașină sport în valoare de 250.000 de dolari și purtând un Rolex.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend