Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Patriarhul Daniel explică de ce Sfântul Ioan Botezătorul este apărător al unităţii familiei

Publicat

in

Sfântul Ioan este protector al integrităţii familiei, deoarece a criticat public dezordinea morală din timpul său, a spus Preafericirea Sa în predica rostită duminică în paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale. Sfântul a avut curajul să atragă atenţia regelui Irod care, „prin comportamentul său a stricat o familie, cum se zice în popor, a tulburat unitatea familiei fratelui său”, notează Basilica.ro.

„El a mustrat pe Regele Irod Antipa care a luat în palatul său pe Irodiada, pe soţia fratelui său Filip. Atunci Sfântul Ioan Botezătorul l-a certat public pe rege spunând: Nu îţi este îngăduit să iei pe soţia fratelui tău. Aceste cuvinte l-au făcut un duşman al Irodiadei”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mustrarea adresată regelui i-a adus sfârşitul Înaintemergătorului Domnului.

Când Irod şi-a serbat ziua de naştere, fiica Irodiadei a dansat atât de frumos, încât regele ameţit de băutură a promis că-i va da orice îi cere până la jumătate din regat. A cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul pe tipsie.

Astfel, Patriarhul Daniel a explicat de ce ţinem post de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan:

„Pentru că Biserica doreşte să scoată în evidenţă faptul că mâncarea prea multă şi băutura prea multă pot duce la violenţă, la hotărâri şi decizii necumpătate. O mulţime de crime s-au făcut ca urmare a îmbuibării şi a beţiei”, a spus Preafericirea Sa.

Această sărbătoare ne arată că Sfântul Ioan este un om al dreptăţii, un om al rânduielii, un sprijinitor al celor care se luptă cu păcatul, cu patimile şi, în acelaşi timp, doresc armonia în societate. Sfântul Ioan este un ascet, un chip al monahilor sihaştri de mai târziu, un nevoitor, un om al postului, al înfrânării, al fecioriei şi al rugăciunii.

Îndemna pe oameni la o viaţă morală

Predica Sfântului Ioan Botezătorul a fost atât spirituală cât şi socială, a evidenţiat Patriarhul României.

„La vârsta de 30 de ani, când legea lui Moise permitea unui tânăr să vorbească în public, el a mers în Pustiul Iordanului şi a început să propovăduiască zicând: Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia Cerurilor!”

„Pocăinţa sa era una de îndreptare morală a oamenilor. El spunea celor bogaţi să dăruiască haine şi hrană celor săraci, vameşilor le spunea să nu ceară de la oameni dări mai mari decât la permite legea, soldaţilor să nu asuprească pe nimeni şi să se mulţumească cu solda lor. El îndemna pe oameni la o viaţă duhovnicească, morală”.

Preafericirea Sa a explicat că Biserica i-a consacrat şase zile de pomenire în calendar pentru că Sfântul Ioan este cel mai mare om născut din femeie.

„Aceste zile de pomenire ne arată că el este mult cinstit pentru că a fost ales de Dumnezeu să fie Înaintemergător al Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi Botezător al Domnului în râul Iordan când el a mărturisit pe Iisus din Nazaret ca fiind Mesia, Fiul lui Dumnezeu cel ce ridică păcatul lumii, cel ce va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”, a spus Preafericirea Sa.

Sfântul Ioan este foarte iubit în rândul poporului român, peste două milioane de persoane poartă numele Înaintemergătorului şi Botezătorului Domnului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

O promoție într-un bar a generat un scandal uriaș în Indonezia – Câte o sticlă de gin pentru toți cei cu numele de Mahomed sau Maria

Publicat

in

De

Poliţia indoneziană a arestat şase persoane pentru blasfemie după ce un lanţ de baruri a oferit băuturi alcoolice gratuite oricărui client cu numele de Mahomed, au anunţat vineri autorităţile, potrivit AFP citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele de socializare, care între timp a fost ştearsă, barul Holywings oferea în fiecare joi câte o sticlă de gin oricărei persoane pe nume Mahomed (profetul islamului) sau Maria (figură importantă a creştinismului), pe baza prezentării cărţilor de identitate.

Or, alcoolul este interzis de legea islamică şi, chiar dacă consumul acestuia nu este interzis în barurile din Indonezia, musulmanii conservatori au fost indignaţi de această promoţie.

Indignarea s-a amplificat pe reţelele de socializare şi mai multe organizaţii de tineret i-au denunţat la poliţie pe responsabilii barului, acuzându-i de blasfemie.

Vineri seară, poliţia a prezentat şase suspecţi, printre care directorul artistic şi şeful echipei de promovare de la Holywings, în cadrul unei conferinţe de presă difuzate la televiziune.

Cele şase persoane purtau bluzele portocalii destinate infractorilor în Indonezia şi aveau feţele acoperite.

Arestaţii sunt acuzaţi de blasfemie şi de răspândirea urii religioase, a declarat poliţia, şi riscă până la 10 ani de închisoare.

Holywings a prezentat scuze publice şi a dat asigurări că responsabilii săi nu au fost la curent cu această promoţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

”O femeie moare la fiecare nouă minute”. Guvernul francez vrea înscrierea dreptului la avort în Constituţie

Publicat

in

De

​Premierul francez Elisabeth Borne anunţă sâmbătă că susţine o iniţiativă a grupului partidului prezidenţial LREM de înscriere a dreptului la avort în Constituţia franceză, în urma hotărârii istorice a Curţii Supreme a Statelor Unite de a revoca dreptul la avort, relatează AFP, potrivit News.ro.

protest in SUA dupa ce Curtea Suprema a eliminat dreptul constitutional la avortFoto: Amy Katz / Zuma Press / Profimedia Images

Şefa deputaşiţilor LREM Aurore Bergé a anunţat sâmbătă depunerea unui proiect de lege în acest sens, după anularea dreptul la avort în America.

NUPES a anunţat că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.

”Guvernul va susţine cu putere acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să înscriem acest aqis” în Constituţie, anunţă într-un tweet şefa Guvernului francez, apreciind că ”Parlamentul trebuie să susţină larg acest text”.

Aurore Bergé a denunţat, la France Inter, o decizie ”catastrofală pentru femei în lume”. ”O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort, în mod nesigur”, a subliniat ea.

”Asta ne îndeamnă, în Franţa, să dăm dispoziţii să nu ne trezim mâine cu eventuale răsturnări”, îndeamnă această aleasă din Yvelines, o fostă membră a Partidului Les Republicains (LR, dreapta), angajată în feminism.

Aurore Bergé a apărat, în urmă cu câteva luni, o prelungire în Franţa a termenului legal al avortului, adoptat la sfârşitul legislaturii precedente.

Întrebată dacă se teme de o punere în discuţie a avortului în Franţa, ea a răspuns că ”din nefericire nimic nu este imposibil, iar drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.

Extrema dreaptă se opune aprig avortului

Arărându-i cu degetul pe noii deputaţi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), nişte ”opozanţi aprigi ai accesului femeilor la avort”, ea consideră că ”nu trebuie să ne asumăm niciun risc în acest domeniu şi este necesar să securizăm” acest drept.

Frontul Naţional (FN), devenit RN, a fost mult timp un oponent radical al avortului.

În 2011, Marine Le Pen şi-a reiterat dorinţa ca avorturile să nu fie decontate, iar apoi a îndemnat la menţinerea situaţiei, prezentându-se în acelaşi timp drept cea mai mare apărătorare a drepturilor femeilor.

Proiectul de lege al lui Aurore Bergé, transmis AFP, prevede că ”nimeni nu poate fi privat de dreptul la întreruperea voită a sarcinii”.

Şefa deputaţilor LREM subliniază că ”nu schimbăm Constituţia aşa cum schimbăm legea”, aşadar ”aceasta este o garanţie pe care trebuie să o dăm femeilor”.

Ea consideră că această măsură urmează să fie ”larg împărtăşită pe băncile Adunării Naţionale şi Senatului”

Stânga franceză a vrut ca dreptul la avort să fie garantat prin Constituție din 2019

Ideea nu este însă nouă.

În 2019, mai mulţi deputaţi de stânga au depus un proiect de lege constituţională ”vizând să protejeze dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, o iniţiativă a socialistului Luc Carvounas.

”Nimeni nu poate îngrădi dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, se arăta în acest articol, susţinut atunci de către depitaţii din Partidul La France Insoumise (LFI) Clémentine Autain, Eric Coquerel şi Mathilde Panot.

Şefa deputaţilor LFI Mathilde Panot a anunţat vineri seara că urmează să propună luni o alianţă a stângii NUPES ”care să depună un proiect de lege care să înscrie avortul în Constituţia” franceză.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend