Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Patriarhul Daniel, către clericii din Prahova: ‘Rugăciunea de pocăinţă este esenţială pentru cel care crede în Dumnezeu şi că fără pocăinţă nu există mântuire’

Publicat

in

„Este foarte important să înţelegem că cea mai importantă rugăciune pentru mântuire este rugăciunea pentru pocăinţă. Smerenia l-a mântuit pe tâlharul din dreapta Mântuitorului Hristos”, le-a spus marţi Patriarhul Daniel clericilor din judeţul Prahova reuniţi în conferinţă la Palatul Patriarhiei.

„Rugăciunea de pocăinţă este esenţială pentru cel care crede în Dumnezeu şi că fără pocăinţă nu există mântuire”, a subliniat Preafericirea Sa.

La Palatul Patriarhiei au avut loc lucrările celei de-a doua sesiuni a conferinţei pastoral-misionare semestriale de primăvară a clerului din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Întâlnirea, intitulată „2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În timpul acesteia, Patriarhul României a precizat că „pocăinţa nu este numai personală, ci şi colectivă”.

„De aceea, în timpul Postului Sfintelor Paşti la noi se pocăieşte toată Biserica, clerul şi poporul împreună. Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citeşte în biserică şi este urmărit de toată comunitatea. Nu se citeşte acasă, de unul singur, ci împreună. Deci, această idee de pocăinţă obştească, preluată din Vechiul Testament, este continuată în Biserică”, a explicat Părintele Patriarh Daniel, potrivit Radio Trinitas.

Patriarhul României a redat şi mesajul de binecuvântare pentru acest eveniment.

Evenimentul a cuprins trei referate susţinute de cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

La eveniment au participat clericii din Protopopiatele Ploieşti Nord, Ploieşti Sud, Câmpina, Urlaţi şi Vălenii de Munte, inclusiv preoţii de caritate (spitale, aşezăminte sociale, unităţi de învăţământ) şi preoţii militari (MAPN, MAI şi Ministerul Justiţiei).

Toţi clericii au primit din partea Patriarhului Daniel mai multe volume apărute la Editurile Patriarhiei Române.

Conferința a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum oficiate de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou din Capitală.

Luni a avut loc prima parte a conferinţei pastoral-misionare semestriale de primăvară la care au fost prezenţi clericii din București și județul Ilfov.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Incendiile forestiere au ars în acest an în UE un număr-record de 700.000 de hectare

Publicat

in

De

Incendiile forestiere din UE au ars în acest an, până acum, un număr-record de 700.000 de hectare – cea mai mare suprafață de la inițierea înregistrărilor, scrie Euronews, preluat de Rador. Cifra a fost anunțată de Comisia Europeană.

După incendiul de pădure din parcul naţional Dadia, din GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, deoarece până acum, anul acesta, au ars peste 700.000 de hectare, cea mai mare cifră înregistrată pentru acest moment al anului după 2006”, a declarat Janez Lenarcic, comisar european pentru ajutoare umanitare și gestionarea crizelor.

Cifrele raportate de European Forest Fire Information System (EFFIS) arată că până acum Spania a fost cel mai grav lovită, cu peste 283.000 de hectare arse. E urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franța (62.102) și Italia (42.835).

S-a mărit și numărul incendiilor în ultimii ani, cu 2.300 în întreaga UE până la 15 august, mult peste media anuală de 1.349 a perioadei 2006-2021.

Schimbarea climei a mărit probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație din Europa. Anul acesta multe dintre incendii au fost alimentate de multiple valuri de caniculă și au fost facilitate de o secetă care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, conform Joint Research Centre din subordinea Comisiei.

Conform Comisiei, în ultimele două luni au fost detașate în tot blocul 29 de avioane și opt elicoptere prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, prin care statele UE se ajută reciproc cu resurse în situații de criză.

În fața noii realități, Comisia s-a angajat să finanțeze achiziția de către state a 12 noi aparate de zbor anti-incendiu, însă primele vor fi disponibile abia în 2026, iar restul până în 2029.

Anul acesta rezerva UE pentru lupta cu incendiile forestiere e compusă din 12 avioane și un elicopter, împrumutate de la Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Video – Furtunile au făcut ravagii în Toscana. Doi oameni au murit în nordul Italiei

Publicat

in

De

Două persoane au murit în urma furtunilor puternice care s-au abătut asupra regiunii Toscana din Italia, potrivit relatărilor apărute joi în presă, informează DPA, scrie Agerpres. Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de arbori prăbuşiţi în oraşul de coastă Carrara.

Preşedintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a publicat o înregistrare pe Twitter cu un carusel care se învârte necontrolat din cauza vântului puternic în oraşul Piombino. Imagini cu autovehicule avariate de arbori doborâţi au apărut de asemenea pe reţelele de socializare.

Pompierii au înregistrat peste 150 de intervenţii în nordul provinciei vestice Liguria şi în Toscana până joi la amiază. Provincia centrală Emilia-Romagna a fost de asemenea afectată dramatic de furtuni. Vremea extremă a avariat clădiri şi a provocat pene de curent în anumite regiuni.

O avertizare meteorologică de furtună a fost emisă pentru întreaga regiune de nord a Italiei, precum şi pentru porţiuni din centrul Italiei. Mai multe persoane au fost rănite în urma ploilor torenţiale însoţite de intensificări ale vântului de peste 100 de kilometri pe oră.

Italia s-a confruntat cu vreme extremă pe întreaga perioadă a verii. În timp ce incendiile forestiere afectează regiuni sudice cum ar fi Sicilia şi insula Pantelleria, nordul ţării se confruntă în prezent cu ploi torenţiale şi furtuni după o perioadă prelungită de secetă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend