Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Patriarhul Daniel a prezentat semnificația spirituală a Icoanei Maicii Domnului: ‘România este numită Grădina Maicii Domnului. Aflăm din viața Sfântului Iosif’

Avatar

Publicat

in

„Este o bucurie când vedem că o icoană a Maicii Domnului adună în iubirea Preasfintei Treimi o mulțime de oameni din diferite părți ale țării, dar și de vârste diferite”, a afirmat duminică Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la hramul de vară al Paraclisului CMN, informează Basilica.ro.

Citește și: Campanie majoră de împădurire la nivel național. Ministerul Mediului: ‘Sunt în curs de plantare peste 2.500 de păduri de la zero şi completate alte 7.000’

Publicitate

Icoana Maicii Domnului – Prodromița cinstită în 12 iulie este unul dintre hramurile lăcașului de cult, alături de Învierea Domnului și Sfântul Ioan Gură de Aur.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, oficiate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Patriarhul României a prezentat semnificația spirituală a Icoanei Maicii Domnului – Prodromița.

„Icoana leagă între ele două Grădini ale Maicii Domnului: Muntele Athos și România”.

„Muntele Athos este numit Grădina Maicii Domnului, pentru că Maica Domnului a ales acel loc pentru a fi sălaș pentru monahi așa cum i-a spus lui Petru Athonitul”.

„România este numită, de asemenea, Grădina Maicii Domnului. Aflăm acest lucru din viața Sfântului Iosif de la Bisericani care a trăit în secolul al XV-lea”.

„După ce turcii au năvălit și au incendiat biserica, Sfântul Iosif și ucenicii lui au dorit să plece la Muntele Athos. La puțin timp după ce au ieșit din mănăstire, Maica Domnului li s-a arătat lor într-un stejar și le-a spus întoarceți-vă în mănăstire și refaceți biserica, pentru că și aici este grădina mea”.

Evanghelia Duminicii a 5-a după Rusalii

Patriarhul Daniel vorbit și despre mesajul evangheliei duminicale, punctând că învățătura centrală este următoarea: Bunătatea lui Hristos eliberează pe oameni de răutatea demonilor.

Părintele Patriarh a explicat că, deși nu a fost invitat de nimeni, Iisus Hristos merge spre acești oameni care erau chinuiți de demoni tocmai ca „să-i elibereze de demoni, să-i vindece, să-i salveze”.

„Iisus merge din iubire milostivă spre acești oameni înstrăinați de alți oameni care locuiau în morminte, care se aflau într-o moarte spirituală prin îndepărtarea lor față de alți oameni și prin ura lor față de alți oameni”.

Asemenea altor minuni săvârșite, Patriarhul României a amintit că Iisus nu face minuni ca să fie lăudat de oameni, să se afirme în mod egoist.

„El face minuni din iubire smerită și milostivă față de cei care suferă fie de boli trupești, fie de boli sufletești”.

Preafericirea Sa a ținut să precizeze că atitudinea gadarenilor a fost una în contrast cu minunea Mântuitorului Hristos.

„Deși trebuiau să fie bucuroși, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos nu-i mai lasă expuși la violența celor doi demonizați din zonă, aceștia n-au avut niciun fel de recunoștință, ci s-au întristat din cauza pagubei materiale cauzate de intrarea demonilor în turma de porci”.

Tot în Evanghelia de azi aflăm de ce Dumnezeu îngăduie uneori pagube materiale în viața oamenilor.

„Evanghelia ne arată că uneori în viața oamenilor Dumnezeu poate îngădui unele pagube materiale. Nu îi pedepsește direct pe oameni, dar îi poate mustra prin pagube materiale, mai ales atunci când ei s-au legat prea mult de lucrurile materiale și au uitat de viața duhovnicească, de iubirea milostivă față de semeni”.

De asemenea, Evanghelia este una a eliberării omului de puterile demonice: „Ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos a îngăduit demonilor să intre în turma de porci în primul rând pentru a ne învăța că demonii nu au putere nelimitată asupra oamenilor și că oamenii pot fi eliberați de demoni cu ajutorul lui Hristos”.

„Duhurile rele pot fi alungate cu puterea Duhului Sfânt, iar lupta cu acestea se duce prin rugăciune, post, spovedanie, participarea la taina Sfântului Maslu și prin împărtășirea cu Sfânta Euharistie”.

„Demonii la sfârșitul veacurilor vor fi pedepsiți și trimiși în adânc, adică în iad, după cum porcii au fost duși de către demoni în adâncul mării, adică s-au pierdut”, a explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul a recomandat să urmăm exemplul Domnului Hristos și să fim alături de cei bolnavi.

„Este foarte important ca atunci când există oameni bolnavi să ne rugăm și pentru ei, așa după cum Iisus fără să fie invitat de cineva S-a dus să-i ajute, să-i elibereze și să le lumineze viața celor care erau chinuiți de demoni”.

Recunoștință pentru slujitori, voluntari și credincioși

„Cu prilejul acestui hram, vă felicităm și apreciem toată activitatea misionară a părinților slujitori și evlavia credincioșilor și este o bucurie când vedem că o icoană a Maicii Domnului adună în iubirea Preasfintei Treimi o mulțime de oameni din diferite părți ale țării, dar și de vârste diferite”.

„Dorim să scoatem în evidență și o lucrare deosebită, în vremuri de tristețe, de pandemie, și anume, lucrarea voluntarilor Catedralei Mântuirii Neamului în timpul stării de urgență și de alertă când o mulțime de bătrâni, de bolnavi au fost vizitați, ajutați cu hrană, cu medicamente și cu o încurajare spirituală”, a spus Părintele Patriarh.

În acest sens, Patriarhul a oferit Diploma omagială și comemorativă a filantropilor români Arhim. Ciprian Grădinaru, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul CMN, lui Dănuț Prună, voluntar coordonator, precum și pentru alte 34 de persoane care s-au implicat în ultimele luni prin acțiunile de voluntariat în ajutorarea celor afectați de pandemie.

Înainte de plecare, Patriarhul României i-a binecuvântat pe clerici și credincioși: „Vă dorim tuturor sănătate și bucurie, pace și mult ajutor de la Dumnezeu, ocrotirea Maicii Domnului și a tuturor sfinților”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Spectacol de teatru dedicat celor din linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus

Avatar

Publicat

in

De

Spectacolul „Sarmale cu dragoste”, susţinut de Trupa Lui’s Art, va fi prezentat duminică, în a patra stagiune organizată de Televiziunea Română, şi este dedicat celor din linia întâi în lupta împotriva epidemiei de Covid-19.

Cadre medicale, poliţişti, pompieri, militari şi jandarmi, de mai bine de patru luni, luptă contracronometru pentru a salva vieţile oamenilor. În semn de mulţumire, Televiziunea Română, în cadrul campaniei #RespectCelorDinLiniaÎntăi, le oferă un spectacol de teatru în curtea sediului, potrivit news.ro.

Publicitate

Citește și: Poliția și jandarmeria, mobilizare masivă la înmormântarea lui Emi Pian

Duminică, de la ora 21.00, ei sunt aşteptaţi la spectacolul „Sarmale cu dragoste”, după un text al autoarei Ivona Boitan. Reprezentaţia este parte a proiectului „Teatru în TVR”, organizat în aer liber, care propune 18 spectacole de teatru, susţinute de 11 trupe, în 55 de zile cu tot atâtea reprezentaţii.

„Sarmale cu dragoste”, regizat de Ivona Boitan, îi are în rolurile principale pe Victoria Dicu şi Nicodim Ungureanu. O comedie romantică, în centru se află doi oameni care ajung să se cunoască în sala de aşteptare a unui cardiolog. Pe lângă boala de inimă, îi uneşte pasiunea pentru fumat, cafea şi, mai ales, pentru sarmale.

Spectacolul va avea loc în aer liber, în grădina TVR, unde gradenele sunt amenajate cu respectarea distanţei şi a tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV2.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludogoreţ a fost învinsă, cu scorul de 3-1, de Botev Vrața, în etapa I din campionatul Bulgariei

Avatar

Publicat

in

De

Campioana Bulgariei, Ludogoreţ Razgrad, a fost învinsă, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 3-1 (1-0), de Botev Vraţa, în etapa I a sezonului 2020/2021.

La oaspeţi, dintre jucătorii români, doar fundaşul Dragoş Grigore a fost pe teren, tot meciul, iar Cosmin Moţi a fost rezervă. Atacantul Claudiu Keşeru nu a făcut parte din lot, după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, potrivit news.ro.

Publicitate

Citește și: Șantajul dintre două videochatiste s-a terminat în instanță: ‘Știu ce faci, dragă fată norocoasă. Știu unde, știu pe ce site-uri, la ce studio’

În meciul de sâmbătă, au marcat Domovciiski ’44, Genov ’48 şi Atanasov ’83, respectiv Oliveira-Souza ’90+4 (p).

Ludogoreţ a jucat din minutul 33 în zece jucători, după eliminarea lui Diakov, pentru două cartonaşe galbene.

Citește și: Poliția și jandarmeria, mobilizare masivă la înmormântarea lui Emi Pian

Botev Vraţa s-a salvat in extremis de la retrogradare, sezonul trecut, după ce a câştigat barajul de menţinere.

Pentru Ludogoreţ, aceasta a fost a doua înfrângere la rând, după ce a pierdut, la 2 august, Supercupa Bulgariei, scor 0-1, cu Lokomotiv Plovdiv.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend