Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

PAŞTE 2017. TRADIŢII în Săptămâna Mare: Balamalele se ung cu ustoroi. Cine doarme joi e leneş tot anul

Avatar

Publicat

in

Sătenii de pe Valea Someşului şi de pe Valea Bârgăului din Bistriţa-Năsăud respectă cu sfinţenie tradiţiile din Săptămâna Luminată pentru a fi feriţi tot anul de necazuri şi boli: se curăţă casele, se dau balamalele porţii cu usturoi, se cumpără haine noi, se ţine post şi se ameninţă nucii.

În Lunea Curată, prima zi a Săptămânii Mari de dinainte de Paşte, sătenii de pe Valea Bârgăului încep dis-de-dimineaţă lucrul, pentru nu-i prinde Paştele cu casa necurăţată.

DE INTERES

“În Lunea Mare se scoate totul din casă la aerisit, se repară lucrurile stricate din gospodărie, se văruiesc casele şi pomii din curte. Spre seară se mătură curţile, şurile şi grajdurile. Casele trebuie să strălucească de curăţenie de Paşte”, povesteşte Florentina Majeri, o localnică de pe Valea Bârgăului care respectă cu sfinţenie toate obiceiurile de sărbătoare.

În marţea din Săptămâna Mare, numită şi Marţea Seacă se ţine post, care, conform credinţei populare de pe Valea Someşului, îi scapă pe localnici de durerile de cap dar fereşte şi animalele din gospodărie, postul fiind ţinut ca „să nu sece laptele la vacile din gospodărie”.

De miercuri până de Paşti nu mai sunt permise muncile în câmp, pentru a feri recoltele de gheţuri.

După ziua de miercuri, bărbaţii îşi ajută nevestele la treburile gospodăreşti, lucrând numai pe lângă case. Tradiţia zonei spune că cenuşa cu care se face focul în miercurea Paştilor este foarte bună pentru straturile din grădină aşa că localnicii de pe Valea Bârgăului o adună cu grijă şi o împrăştie peste răsadurile abia puse.

Tot în prima parte a săptămânii localnicii de pe Valea Bârgăului folosesc usturoi cu care ung balamalele porţii pentru a-i scăpa de scârbă şi necaz.

„Se spune că în Săptămâna Mare umblă necuratul prin gospodării pentru a provoca neînţelegere în familie iar pentru a scăpa de necurat trebuie unse balamalele porţilor cu usturoi. În casă să foloseşte agheasmă rămasă de la Bobotează pentru a feri casa de rău”, mai povesteşte Florentina Majeri.

Tradiţia spune că în Joia Neagră, morţii revin la vechile locuinţe şi rămân aici până înainte de Rusalii aşa că e bine să aprinzi o lumânare, iar gospodinele spun că cine doarme în această zi va fi leneş tot anul.

„În Joia Mare nu se spală rufe şi o ţinem ca o sărbătoare mare. Dimineaţa facem colaci şi pomene în cuptor pentru seară, că fiecare familie duce la biserică prescură şi vin pentru a fi date de sufletul morţilor. De la amiază se vopsesc ouăle deoarece ouăle făcute în Joia Mare nu se strică tot anul. E mult de muncă la ele pentru ca se dau la toţi copiii care vin în pcez (obicei local – n.r.) şi fiecare familie vopseşte către 300 de ouă. Joi seara după ce se termină prohodul Domnului la biserică începem postul negru”, povesteşte Florentina Majeri.

Pe Valea Someşului există şi astăzi credinţa că cel care reuşeşte să nu mănânce şi să bea apă de joi noaptea şi până după slujba de Înviere va fi întărit pentru tot restul anului.

În ultima vineri din Postul Mare, în Vinerea Neagră, este zi de post negru fiind interzise muncile la câmp sau în grădină iar femeile nu au voie să coacă.

La Prundu Bârgăului ziua de vineri este zi de odihnă şi de cumpărături

„Toată lumea merge la târg, că acum se pot lua turtiţele pentru Paşti care se dau la copiii care vin în pcez cu oul roşu. Se cumpără haine noi şi păpuci noi pentru copii şi pentru toţi cei din casă, pentru a avea haine noi când merg la biserică. În Vinerea Seacă se cumpără mielul de Paşti care va fi tăiat sâmbătă. Vineri seara toată lumea, îmbrăcată în haine negre merge la biserică pentru prohodul Domnului”, mai spune Florentina Majeri.

Pe Valea Someşului, sătenii nu lucrează nici ei în gospodării pentru a fi feriţi de rele iar la Agriş, pe Valea Ţibleşului sunt ameninţaţi nucii.

„Tot în Vinerea Mare la Agriş se păstrează obiceiul ca gospodarii să meargă în grădina având în mână o secure şi apropiindu-se de nuci să-i ameninţe cu securea şi le zice de trei ori <ori faci nuci, ori te tai>. Astfel, se credea că nucii vor fi foarte roditori în aşa fel încât de sfintele sărbători să se poată face cât mai mulţi cozonacii cu nucă pentru a fi dăruiţi şi celor lipsiţi”, spune Grigore Sîmboan.

În satele de pe Bârgău, sâmbătă dimineaţa, bărbaţii taie mielul cumpărat cu o zi înainte, iar femeile să apucă de pregătit pasca, cu brânză dulce şi sărată iar cojile ouăle se aruncă pe o apă curgătoare pentru ca puii şi găinile să fie păziţi de uliu peste vară.

“La noi tradiţia e ca în zilele de Paşti să nu se pregătească aşa multe feluri de mâncare ca de Crăciun. Sâmbăta este ziua în care se face pâinea şi pasca în cuptor, sarmalele, drobul şi friptura. După ce sunt gata se pregăteşte coşul ce se duce la biserică pentru sfinţire la slujba de Înviere”, încheie Florentina Măjeri.

În noaptea de sâmbătă credincioşii merg la biserică să ia lumină, să ia anafura şi să primească binecuvântarea preotului pentru coşul de Paşti.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES

Dezvaluiri

Guvernul Orban, desființat: ‘Au ales să se situeze de partea profitorilor de pe urma averii tinerilor’

Avatar

Publicat

in

De

Fundația Tinerilor din Constanța (FTC) anunță, în cadrul unui comunicat de presă, că Avocatul Poporului se implică în „oprirea jafului fostului patrimoniu al Uniunii Tineretului Comunist”.

Mai mult, FTC pune tunurile pe Guvernul Orban, mai exact pe ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, despre care spune că „până acum, a ales să se situezze de partea profitorilor de pe urma averii tinerilor”.

DE INTERES

Fundația Tinerilor din Constanța face un ultim apel la ministru Ionuţ Stroe şi la secretarul de stat Andra Costache „să treacă de partea tinerilor, să dovedească că nu sunt complicii a acelora a căror activitate se bazează pe jefuirea fostului patrimoniu UTC, spunând STOP încălcării legii”.

De asemenea, tinerii constănțeni dezvăluie că „Avocatul Poporului a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională cu privire la contradicţiile din Legea tinerilor nr. 350/2006 ce adâncesc premisele abuzurilor celor aflaţi la conducerea fundaţiilor judeţene pentru tineret din ţară, acei tineri de peste 45 de ani care profită de pe urma bogatului fost patrimoniu al Uniunii Tineretului Comunist pentru a se îmbogăţi, în timp ce structura prin care ar trebui să sprijine tinerii se află în prag de faliment”.

Iată comunicatul FTC

Avocatul Poporului se implica în oprirea jafului fostului patrimoniu UTC!

Federaţia Tinerilor din Constanţa anunţă faptul că Avocatul Poporului a ridicat excepţia de neconstituţionalitate ce va pune STOP furtului sistematic al patrimoniului ce ar fi trebuit să le aparţină tinerilor de peste 30 de ani!

Joi, 1 octombrie a.c, ca urmare a adreselor transmise de către Federaţia Tinerilor din Constanţa, Avocatul Poporului a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională cu privire la contradicţiile din Legea tinerilor nr. 350/2006 ce adâncesc premisele abuzurilor celor aflaţi la conducerea fundaţiilor judeţene pentru tineret din ţară, acei tineri de peste 45 de ani care profită de pe urma bogatului fost patrimoniu al Uniunii Tineretului Comunist pentru a se îmbogăţi, în timp ce structura prin care ar trebui să sprijine tinerii se află în prag de faliment.

Dacă va fi admisă, această excepţie de neconstituţionalitate va elimina confuzia existentă referitoare la regimul juridic aplicabil organului de conducere şi administrare al fundaţiilor judeţene pentru tineret, stabilind faptul că, acesta este consiliul, aşa cum este prevăzut de Legea nr. 146/2002 cu modificările şi completările ulterioare. În acest fel, considerăm că se va elimina paralelismul legislativ creat de art. 13 alin (1) şi art. 14 alin. (2) din Legea nr. 350/2006 care fac referire la „adunarea generală”, paralelism legislativ care a permis devalizarea clădirilor şi a bunurilor destinate tinerilor.

Federaţia Tinerilor din Constanţa a luptat încă de la înfiinţare ca tinerii să poată beneficia de pe urma bunurilor ce le aparţin, patrimoniu ce ar fi putut constitui bazele dezvoltării sectorului de tineret din fiecare judeţ din România, dar reprezentanţii tinerilor s-au lovit de dezinteresul şi complicitatea reprezentanţilor Ministerului Tineretului şi Sportului care par a fi interesaţi de sprijinirea celor care conduc fundaţiile judeţene pentru tineret, fundaţii pe care le-au adus în prag de faliment.

Astfel, de 4 ani de zile, Federaţia Tinerilor din Constanţa poartă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) cu privire la aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti, regulament a cărui neaprobare reprezintă motivul pe care îl invocă cei aflaţi la conducerea fundaţiilor judeţene pentru tineret atunci când aleg să conducă în baza propriilor interese aceste structuri.

Reprezentanţii MTS, în frunte cu domnul ministrul, Ionuţ Stroe, şi doamna secretar de stat, Andra Costache, au ales însă să se situeze de partea profitorilor de pe urma averii tinerilor, blocând până în ziua de astăzi aprobarea acestui Regulament şi încălcând legea.

Aşadar, Federaţia Tinerilor din Constanţa salută decizia Avocatului Poporului de a ridica această excepţie de neconstituţionalitate, de impact pentru toţii tinerii din România, şi solicită domnului ministru, Ionuţ Stroe, şi doamnei Secretar de Stat, Andra Costache, să treacă de partea tinerilor, să dovedească că nu sunt complicii a acelora a căror activitate se bazează pe jefuirea fostului patrimoniu UTC, spunând STOP încălcării legii.

„Ne bucurăm să aflăm că tinerii din România sunt la un pas mai aproape de a putea avea parte de ce le-a aparţinut dintotdeauna, dar de care nu au putut beneficia niciodată. De asemenea, apreciem modul în care, spre deosebire de reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului, Avocatul Poporului a înţeles existenţa acestei probleme şi importanţa rezolvării ei. Sperăm ca reprezentanţii ministerului să-şi dea seama de ce parte să se situeze, acum, în al doisprezecelea ceas, pentru a pune capăt acestor abuzuri. Federaţia Tinerilor din Constanţa îşi asumă că va face toate demersurile necesare pentru ca interesele tinerilor să fie duse la împlinire, indiferent de dezinteresul continuu de care ne vom lovi.”- Roxana-Ioana Şerban, preşedinte FTC.

Vezi AICI excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului!

Vezi și

Întrebarea-cheie la care trebuie să răspundă cei surprinși pe camerele de supraveghere de la BES 1

Veste bună pentru tinerii care vor să își achiziționeze o locuință. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat

EXCLUSIV S-a lăsat cu bătaie după votare! Acuze dure: ‘Oamenii primarului PNL l-au desfigurat’

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM! Percheziții la două primării din Argeș

Avatar

Publicat

in

De

În această dimineață, la Primăriile Pitești și Ştefăneşti programul de lucru a inceput cu percheziţii așe pamenilor legii. Procurorii DNA verifică documente iar angajaţii au fost adunați în sala de şedinţe a primăriei. Potrivit informatiilor, procurorii DNA verifică extinderii reţelei de apă din perioada 2000-2010. Este vorba despre un contract pe fonduri europee derulat de SC Apă Canal 2000 SA.

Revenim cu detalii…

DE INTERES

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend