Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Partidele ar putea avea parte de noi surprize? Vasile Dîncu: ‘Ar trebui un Cod electoral pe care să îl gândim sistemic. Trebuie să avem un tratament diferențiat al alegerilor locale de cele generale’

Publicat

in

Vicepreședintele Senatului Vasile Dîncu (PSD) precizează că un Cod electoral în România trebuie gândit sistemic, diferențiat pentru alegerile generale și cele locale.

„Ar trebui un Cod electoral pe care să îl gândim sistemic, (…) să îl compatibilizăm cu toată practica noastră electorală. Eu consider că trebuie să avem un tratament diferenţiat al alegerilor locale de cele generale pentru că nu sunt valabile aceleaşi principii. (…) Trebuie să ne gândim la două precondiţii ale construcţiei unui cod electoral. Prima ar fi studiul şi înţelegerea culturii politice din România. Dacă vrem să facem un sistem extraordinar, galactic, valabil pentru ţările nordice, de exemplu, pe noi nu cred că ne ajută. Din studiile pe care le fac, găsesc câteva dimensiuni ale culturii politice care arată că suntem o cultură politică de tip patriarhal destul de primitivă”, a afirmat Dîncu, joi, la dezbaterea organizată de Expert Forum „Ce ne facem cu reforma electorală?”.

El a explicat că 30% dintre cei care votează sunt informaţi despre ceea ce se întâmplă în spaţiul politic, iar între 10 şi 13% dintre alegătorii care au fost la vot declară, la exit poll, că s-au decis în ultima zi.

„De ceea ce mi se pare că trebuie să ţinem cont (…) este volatilitatea electorală foarte mare. În ultimii 10 ani, 60% dintre cei pe care i-am studiat declară că s-au mutat de la un partid la altul, adică au migrat, s-au mişcat între partidele mari – PDL înainte, PNL şi PSD”, a adăugat Dîncu.

Potrivit social-democratului, trebuie ţinut cont şi de cultura patriarhală bazată pe lideri, neîncrederea în alegeri, lipsa de descentralizare a României.

Referitor la votul electronic, el susţine că acesta este „o opţiune frumoasă, un vis, dar foarte greu de realizat”.

„Ar fi interesant dacă am introduce experienţa votului electronic. Unii au renunţat la ea, se pare că Estonia, după câţiva ani de experienţă. Noi suntem pe ultimul loc la experienţă digitală, suntem pe locul 27 în Europa. Dacă ne uităm la vârsta tânără, avem peste 50% experienţă digitală, dar cei de peste 55 ani, care sunt cea mai mare parte a votanţilor, aceştia au competenţe în jur de 20%. Este o opţiune frumoasă, aşa un vis al nostru, dar este foarte greu de realizat”, a precizat Vasile Dîncu.

El mai susţine că „finanţarea continuă a partidelor politice şi apoi finanţarea şi în campaniile electorale reprezintă un exces”.

„Finanţarea în perioadele ne-electorale transformă viaţa politică, şi chiar media o transformă, în altceva decât ar trebui să fie. Consultanţii electorali devin consultanţi permanenţi şi viaţa politică se transformă continuu într-o bătălie politică, în care realitatea la un moment dat este ceea care primează şi nu marile probleme pe care le are societatea”, a adăugat senatorul PSD, informează agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

ACTUAL

OMS nu se va sfii să aplice măsuri restrictive în România! Dr. Radu Țincu: ‘Autoritățile române nu au avut curajul să facă aceste propuneri și atunci va fi o propunere din partea OMS’

Publicat

in

De

„Dincolo de această îngrijorare în ceea ce privește România, autoritățile europene își fac mari probleme în legătură cu riscul ca din România pandemia să evolueze și în Europa”, a explicat el, duminică seară, pe B1 TV, la „Dosar e politician” cu Silviu România, unde a atras atenția că există riscul ca țara noastră „să genereze o nouă variantă virală”.

Radu Țincu, pe B1 TV: „România riscă să genereze o nouă variantă virală”

Heather Papowitz, director OMS pentru situații de criză medicală, calamități naturale și conflicte, va sta cel puțin 60 de zile în țara noastră, potrivit TVR 1.

„Experta vine din două motive. Sigur că se îngrijorează și de evoluția pandemiei în România, și de faptul că suntem singura țară unde peste 300 de oameni mor zilnic, e o îngrijorare pentru autoritățile europene, dar dincolo de această îngrijorare în ceea ce privește România, autoritățile europene își fac mari probleme în legătură cu riscul ca din România pandemia să evolueze și în Europa. Pentru că am văzut în India, ne amintim, varianta indiană a apărut în acea țară în momentul în care pandemia a scăpat de sub control și numărul de îmbolnăviri a crescut foarte mult. România riscă să genereze o nouă variantă virală și atunci sigur că autoritățile europene încearcă să intervină pentru a-și proteja interesul comunitar”, a declarat Radu Țincu.

Medicul crede că expertul OMS va propune restricții.

„Va propune măsuri restrictive. Sigur, autoritățile române nu au avut curajul să facă aceste propuneri și atunci va fi o propunere din partea Organizației Mondiale a Sănătății”, a adăugat Radu Țincu, care a vorbit pe B1 TV și despre medicii care contestă vaccinarea, conform b1tv.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Șeful DSU, Raed Arafat, a răbufnit: ‘Am ajuns deja la libertatea de a dezinforma și a manipula și la libertatea de dezinformare din partea unor oameni’

Publicat

in

De

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că în România nu mai vorbim de dreptul la liberă exprimare, ci am ajuns la libertatea de dezinformare din partea unor oameni, care comentează “nişte lucruri la care nu se pricep”, vin cu informaţii false, iar astfel am ajuns să avem 300 de morţi de COVID în fiecare zi.

Arafat a declarat, duminică, la Digi 24, că acele canale care difuzează astfel de informaţii să se gândească dacă vor să fie responsabile pentru ceea ce este acum în ţară.

„Noi nu mai vorbim de dreptul la libera exprimare, am ajuns deja la libertatea de a dezinforma şi a manipula şi la libertatea de dezinformare din partea unor oameni. Libera exprimare este garantată, este un lucru pe care îl respectăm cu toţii, dar când îţi ies oameni care nu au nicio bază ştiinţifică şi comentează nişte lucruri la care nu se pricep şi vin cu informaţii false, cu informaţii denaturate, care duc să ajungi într-o ţară la 300 de decese pe zi, este un moment în care trebuie să decizi, da, continuăm să îi lăsăm să îşi bată joc de orice decizie care se ia sau măcar acolo unde este posibilitatea de a transmite prin canalele mass-mediei, acolo într-adevăr să se gândească canalele respective dacă vor să fie responsabile în continuare pentru ce vedem în ţară”, a transmis Arafat.

El a precizat că oamenii au libertatea să comenteze pe social media, să iasă în stradă, dar ar trebui să nu mai continue răspândirea forţată a informaţiilor false prin intermediul unor canale.

„Au libertatea, scriu toţi pe Facebook-uri, scriu toţi pe social media, ies în stradă şi spun ce vor, nimeni nu i-a oprit, dar măcar să nu continuăm răspândirea forţată prin unele canale la care se uită foarte multă lume care puţin informată şi care stă şi ia această de bună pentru că au încredere într-o persoană sau au încredere într-un post sau au încredere într-un prezentator şi ne trezim că ajungem să avem număr de pacienţi mult peste capacitatea noastră şi avem număr de decese de 300 pe zi. Este imens”, a mai afirmat şeful DSU, conform news.ro

Citește și:

Dr. Raed Arafat e de acord cu Daniel Coriu în privința sancționării medicilor: ‘Trebuiau să fie luate deja astfel de măsuri’

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend