Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Partenerii necăsătoriți ar putea avea, în raport cu sistemul medical, aceleași drepturi precum soții

Avatar

Publicat

in

Persoanele care trăiesc în uniuni consensuale sau concubinaj ar putea căpăta, atunci când vine vorba de actul medical, aceleași drepturi de care se bucură persoanele căsătorite, respectiv dreptul de a-și vizita partenerul internat sau de a-și da acordul pentru efectuarea unor proceduri medicale. Aceste măsuri se regăsesc într-un proiect de act normativ pus recent în dezbaterea senatorilor.

După cum prevede Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.1 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, ce se află de puțină vreme în dezbaterea Senatului, partenerii necăsătoriți s-ar putea bucura de o parte dintre drepturile pe care le au persoanele căsătorite. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de aprobarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Publicitate

Mai exact, atunci când vine vorba de relația cu sistemul medical din România, cei ce trăiesc într-o uniune consesuală sau în concubinaj s-ar putea bucura de aceleași drepturi de care se bucură cei ce sunt căsătoriți în mod oficial.

Concret, aceștia vor putea, dacă proiectul legislativ va ajunge să se aplice, să-și viziteze fără probleme partenerul sau partenera internat/ă în spital și să-și dea acordul, atunci când pacientul n-o poate face, pentru efectuarea unor examinări medicale sau a unui tratament, inclusiv a unor intervenții chirurgicale.

De fapt, propunerea legislativă stabilește definiția reprezentantului legal, acesta fiind cel ce dă consimțământul în cazul în care pacientul nu o poate face. Potrivit textului documentului, “prin reprezentant legal se înțelege soțul/soția, copiii, părinții sau celelalte rude până la gradul al IV-lea, precum și orice persoană cu vârsta de minimum 18 ani împliniți pe care pacientul o desemnează în acest scop prin declarație autentificată în fața notarului, care se înregistrează în Registrul Național Notarial de Evidență a Procurilor și a Revocării acestora”.

Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

BNR invită populația să ia credite: Am redus de trei ori dobânda de politică monetară

Avatar

Publicat

in

De

Dobânda de politică monetară se mai numeşte dobândă cheie pentru că deschide nişte uşi iar uşile deschise sunt către credite mai ieftine date populaţiei şi companiilor, către reduceri de randamente la titlurile de stat, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), referitor la decizia băncii centrale de a reduce dobânda.

Citește și: Trădare fără precedent la CEDO: Ministerul de Externe acceptă condamnarea României în cazul Kovesi

Publicitate

“Încă de când a început pandemia Banca Naţională a anunţat că va avea sesiuni deschise. A suspendat calendarul şedinţelor de politică monetară care era cu date fixe în aşa fel încât să se poată convoca şedinţe de politică monetară oricând e nevoie. Şi de două ori pe zi, dacă trebuie. În şedinţele de politică monetară care au fost stabilite întotdeauna în momente cheie, care au impus anumite modificări importante, rata dobânzii de politică monetară a fost în prim planul acţiunilor. A fost, odată, redusă de la 2,50% la 2%, pe urmă de la 2% la 1,75%, pe urmă de la 1,75% acum la 1,50%. Deci în perioada pandemiei este a treia reducere a dobânzii de politică monetară. Ce semnale dă dobânda de politică monetară? Ea se mai numeşte dobândă cheie pentru că deschide nişte uşi şi se mai numeşte dobândă de referinţă pentru că de ea se leagă întotdeauna şi alţi indicatori ai pieţei monetare şi ai pieţei interbancare. Aşa că uşile deschise sunt către credite mai ieftine date populaţiei şi companiilor, către reduceri de randamente la titlurile de stat, adică de dobânzi, şi în acelaşi timp o mai mare încurajare a băncilor să vină la şedinţele Repo ale Băncii Naţionale pentru banii pe care băncile îi iau de la Banca Naţională în condiţiile în care banca naţională are un program de acoperire a lichidităţilor pentru ca băncile să poată finanţa bugetul statului, economia reală, populaţia”, a spus Adrian Vasilescu.

El a precizat că efectele se cunosc deja în piaţă. Astfel, creditele s-au ieftinit, dobânzile au scăzut continuu şi treptat, populaţia se împrumută mai ieftin, companiile se împrumută mai ieftin. Potrivit lui Adrian Vasilescu, sistemul bancar funcţionează, este fluid, finanţarea este fluidă, finanţarea bugetului de asemenea.

De asemenea, el a menţionat că dobânda este real negativă, adică sub rata inflaţiei, în condiţiile în care şi inflaţia este jos.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 6 august, potrivit băncii centrale.

CA al BNR a hotărât, totodată, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an, de la 1,25% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,00% pe an de la 2,25% pe an.

“Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României întrunit în şedinţa de astăzi, 5 august 2020, a hotărât următoarele: reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 6 august; reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,00 la sută pe an de la 2,25 la sută pe an; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit; continuarea efectuării de operaţiuni repo şi a cumpărării de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară”, se arată într-un comunicat al BNR transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit documentului, Consiliul de administraţie al BNR consideră că, în condiţiile decalajelor de transmitere a impulsurilor scăderilor ratei dobânzii de politică monetară, o asemenea calibrare a conduitei politicii monetare este de natură să susţină redresarea activităţii economice pe orizontul prognozei, în vederea aducerii şi consolidării pe termen mediu a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta de inflaţie de 2,5 la sută Âą1 punct procentual, în condiţii de protejare a stabilităţii financiare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ANOFM spune că a atras aproape 300 de milioane de euro, de la UE, pentru șomajul tehnic

Avatar

Publicat

in

De

Informații de ultimă oră de la ANOFM. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunţat joi că a atras fonduri europene în valoare de peste 294 de milioane de euro, banii urmând a fi folosiți pentru susţinerea măsurii şomajului tehnic.

Prin proiectul „Sper – sprijin pentru angajatori şi angajaţi”, dezvoltat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 (POCU), ANOFM a atras peste 294 de milioane de euro, bani care acoperă o parte importantă din sumele necesare pentru susţinerea măsurii şomajului tehnic, acordate angajatorilor afectaţi de măsurile adoptate la nivel naţional pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, arată instituţia într-un comunicat de presă remis joi News.ro.

Publicitate

Citește și: MOBILIZARE de forțe la casa Duduienilor – Jandarmeria montează garduri pentru a BLOCA accesul

„În ultimele luni ne-am concentrat să implementăm măsurile potrivite care să susţină piaţa muncii, însă la fel de important a fost şi să găsim surse externe de finanţare, pentru ca povara financiară să nu fie suportată doar din bugetul public. Faptul că am obţinut fonduri europene pentru susţinerea măsurii şomajului tehnic ne arată că aceasta a fost una pe cât de necesară, pe atât de rapid şi eficient implementată, reuşind astfel să treacă de rigorile europene şi să primească finanţare de la Bruxelles. Această reuşită nu ar fi fost însă posibilă fără sprijinul colegilor noştri din Ministerul Fondurilor Europene – Autoritarea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, cărora le mulţumesc pentru eforturile depuse,” a declarat Victor Picu, preşedinte al ANOFM, conform sursei citate.

Astfel, cu sprijinul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, implicate în mod direct în implementarea măsurii, ANOFM, ca beneficiar al proiectului, a depus două cereri de rambursare pentru care a fost autorizată de către AMPOCU suma de 1.423.845.268 lei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend