Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Parteneriatul de viață ar urma să fie reglementat prin lege. Persoanele aflate într-o astfel de relație vor fi avea drepturi similare soților

Avatar

Publicat

in

Modul în care se va putea încheia un parteneriat de viață, dar și drepturile și restricțiile pe care le vor avea cei implicați într-o astfel de relație în raport cu partenerul sunt cuprinse într-un proiect de act normativ, aflat, de puțină vreme, în dezbaterea senatorilor.

În primul rând, proiectul de lege de la Senat stabilește că „[p]arteneriatul de viață se încheie și este valabil prin consimțământul personal, deplin și liber al viitorilor parteneri, exprimat individual, în scris, într-o convenție de parteneriat de viață, în fața unui notar public”.

Asta înseamnă că, spre deosebire de căsătorie, care, potrivit Codului civil, se încheie la primărie, în prezența a doi martori și în fața ofițerului de stare civilă, parteneriatul de viață se va putea încheia la notar.

Convenția semnată la notar va conține o declarație pe propria răspundere, în care se stipulează consimțământul liber al fiecărui partener, că nu sunt parte a unei căsătorii sau a altui parteneriat de viață, că partenerii și-au comunicat reciproc starea de sănătate și, în cazul în care a fost stabilit deja, domiciliul comun al partenerilor.

Potrivit proiectului, parteneriatul de viață nu se va putea încheia în cazul minorilor, între rudele în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv, între tutorele și persoana minoră ce se află sub tutela sa sau în cazul alienatului sau debilului mintal.

Mai exact, aceste limitări sunt cele impuse acum în cazul căsătoriilor, dar, spre deosebire de căsătorie, nu este interzis parteneriatul între persoane de același sex. De fapt, proiectul prevede că, dacă două persoane de același sex sunt căsătorite oficial pe teritoriul altor state, căsătoria va fi considerată drept parteneriat de viață în România.

Apoi, acest proiect de lege prevede că o persoana aflată în parteneriat de viață va fi asimilată soțului în următoarele aspecte:

 • obținerea cetățeniei române;
 • obligația de întreținere;
 • moștenirea legală sau testamentară;
 • dreptul la pensie de soț supraviețuitor;
 • drepturile în materia asigurărilor sociale;
 • asistența socială;
 • drepturile pacientului;
 • asigurările de sănătate, deținând calitatea de aparținător și coasigurat;
 • violența domestică;
 • libera circulație a persoanelor;
 • regimul incompatibilităților și al conflictelor de interese.

Totodată, după cum apare în proiectul de lege, partenerii își vor păstra numele avut înaintea încheierii parteneriatului de viață și, în cazul parteneriatelor între persoane de același sex, nu vor putea adopta copii.Aceasta nu e prima oară când apare un proiect prin care se dorește introducerea posibilității de a încheia parteneriate civile în locul căsătoriilor, doar că, acum, acest tip de relație este altfel denumit, respectiv parteneriat de viață. Amintim, în acest sens, de un proiect apărut spre sfârșitul lunii octombrie 2018, imediat după ce, în cursul aceleiași săptămâni, un altul ce conținea aproape aceleași prevederi a fost respins de Parlament.

Atenţie! Prevederile proiectului de lege privind parteneriatul de viață NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Ludovic Orban, extrem de încrezător: ‘Având o mobilizare exemplară, vom reuși să adoptăm bugetul în termenul propus’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat, luni, că PNL va susţine la dezbaterile din plenul Parlamentului bugetul în forma adoptată de Guvern şi comisiile de specialitate.

„Am stabilit strategia pentru buget. (…) Noi vom susţine şi în dezbaterea plenului reunit proiectul de lege a bugetului de stat şi proiectul de lege a asigurărilor sociale de stat în forma care a fost adoptată de Guvern şi în forma care a ieşit din dezbaterea comisiilor de specialitate, în conformitate cu raportul întocmit de Comisiile reunite de buget-finanţe. Susţinem acest buget. (…) Noi am solicitat mobilizarea tuturor parlamentarilor din cele trei formaţiuni ale coaliţiei şi, de asemenea, din grupul parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. Contăm pe o prezenţă masivă. De asemenea, le-am transmis miniştrilor care sunt parlamentari să fie prezenţi la dezbaterile parlamentare. Sunt convins că, având o mobilizare exemplară, vom reuşi să adoptăm bugetul în termenul propus”, a afirmat Orban.

El a amintit că bugetul se bazează pe câteva obiective – relansarea economică, creşterea investiţiilor, susţinerea companiilor şi a angajaţilor.

„Ne aşteptăm, de asemenea, ca alocările de granturi atât pentru capital de lucru, cât şi pentru investiţii să intre pe un făgaş corect, astfel încât să se poată finaliza procedurile de alocare a acestor resurse mobilizate de Guvernul pe care l-am condus din fonduri europene pentru susţinerea companiilor, domeniul cel mai afectat de pandemie. Guvernul urmăreşte o absorbţie a fondurilor europene ca o bază a susţinerii proiectelor de investiţii şi o bază a dezvoltării. Este un buget care alocă resurse importante pe domenii cum ar fi educaţia, sănătatea publică, un buget care să susţină efortul de luptă contra pandemiei şi întreg efortul susţinut de echipa care conduce procesul de vaccinare”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul PNL a precizat că propunerea sa este ca dezbaterile să aibă loc în plen doar fizic, motivând că nu există posibilitatea de a le organiza altfel.

„Avem două cazuri de persoane care din motive medicale este posibil să nu poată să fie prezente”, a menţionat el, informează agerpres.ro

Citește și:

EXCLUSIV Polițiștii anunță că vor face show la ministerul Ralucăi Turcan! Va fi un miting cum își dorește Cîțu, cu măști speciale pe gură!

Situație dificilă pentru Guvernul Cîțu: Contribuțiile salariaților la fondul de pensii nu sunt suficiente pentru plata pensiilor

Veste bună de la Ministerul Finanțelor, pentru români! Începând cu 1 martie, populația va putea subscrie pentru titluri de stat

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Orban, despre călătoriile gratuite cu trenul pentru studenți: “Eu voi face ce se hotărăşte în cadrul coaliţiei”!

Avatar

Publicat

in

“Eu voi face ce se hotărăşte în cadrul coaliţiei”, a afirmat Orban la Parlament, întrebat dacă va susţine amendamentul depus de liberalul Florin Roman la legea bugetului de stat pe anul 2021.

Orban a precizat că amendamentul a fost depus fără semnătura sa.

“A depus amendamentul, vedeţi că l-a depus fără semnătura mea. Dacă se va lua o decizie în coaliţie de a susţine acest amendament, îl voi susţine şi eu”, a precizat preşedintele PNL.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea vineri că ar vota propunerea ca studenţii să primească gratuitate pentru 12 călătorii dus-întors cu trenul între localitatea de domiciliu şi cea unde studiază.

“Da, sunt convins că această propunere ar putea să treacă. Ea prevede un număr de 12 călătorii dus-întors între localitatea de domiciliu şi universitate, călătorii care să se facă, bineînţeles, pe durata anului universitar, la care să se adauge reducerea standard de 50% pentru întreg anul calendaristic fără limită de călătorii”, a afirmat Cîmpeanu la Parlament, întrebat cum comentează o propunere în acest sens a unui coleg din PNL.

El a adăugat că sumele necesare ar fi prevăzute în bugetul Ministerului Transporturilor.

Întrebat dacă ar vota o astfel de propunere, ministrul a spus: “Da, eu voi vota, îmi voi exercita dreptul de vot”. 

Sursa: Agerpres

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend