Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Parliament approves Romania’s joining France-led Takuba Task Force mission in Sahel

Publicat

in

The Romanian Parliament on Wednesday passed a draft decision on the Romanian armed forces providing troops and equipment for the Takuba Task Force mission in the Sahel under French command from the fourth quarter of the year 2021.

The draft passed 346 to two and two abstentions.
Meeting in a joint session on June 15, Parliament’s defence committees issued a favourable report after analysing the letter from the President of Romania on the matter.

According to the report, unveiled to a joint plenary sitting of Parliament by Chairman of the Defence Committee of the Chamber of Deputies Constantin Sovaiala, the Romanian armed forces providing troops and equipment for the Takuba Takuba mission in the Sahel under French command is hereby approved in the form of 50 troops as from Q4 2021. Funding the preparation and conduct of this mission is provided from the 2021 budget of the Ministry of National Defence.

“The Romanian armed forces joining the Takuba Task Force will contribute to maintaining their operational profile and will bring increased international visibility to the country, along with important quantifiable political and politico-military benefits in relation to France,” reads the report unanimously approved by the two committees.

In March 2020, a group of 13 countries announced the creation of the Takuba Task Force to combat terrorist groups in the Liptako region, at the common borders of Mali, Niger and Burkina Faso.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ion Cristoiu face deducții incendiare: Atacurile la adresa lui Cătălin Cîrstoiu sunt orchestrate de Marcel Ciolacu

Publicat

in

De

Atacurile la adresa lui Cătălin Cîrstoiu sunt orchestrate de Marcel Ciolacu! Asta spune jurnalistul Ion Cristoiu, care analizează cel mai fierbinte scenariu, cel al eliminării lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei. Deși coaliția a decis că medicul rămâne deocamdată candidat, pe surse s-au scurs informații că s-au pregăti o schimbare importantă!

Iată cum explică Ion Cristoiu situația:

“Esecul diversiunii „il retragem pe Catalin Cîrstoiu”. Acest candidat este fiul ploii. Diversiunea, pentru că a fost o diversiune de a fi restras, a esuat.

Cine este la capatul acestei diversiuni, va spun este Marcel Ciolacu. El este cel care a vrut chiar sa renunte la Cîrstoiu și a lucrat pe rupte.

Între timp, Cîrstoiu a inceput sa treaca drept un candidat PNL. Pentru Marcel Ciolacu, candidatul ideal este Piedone. De ce? Pentru că, Cristian Popescu Piedone, din punct de vedere intelelctual, cultural, Marcel Ciolacu este presedintele Academiei.

Ce s-a gandit domnul Marcel Ciolacu: Îi lucram, ii fortam pe cei de la PNL sa renunte, nu mai avem alt candidat si îl vom prijini pe Piedone”, a spus Ion Cristoiu în cadrul emisiunii sale pe YouTube.

Cătălin Cîrstoiu se victimizează

Candidatul susținut de PNL și PSD pentru funcția de primar al Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, s-a plâns luni, la Antena 3, că din „om normal” a fost „transformat în inamicul public numărul unu”, după ce averea și trecutul au început să-i fie verificate de presă.

Citeste mai mult

NATIONAL

Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze

Publicat

in

De

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa şi reînarma, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Suspendarea conflictelor armate în cadrul unui “armistiţiu olimpic” este o tradiţie de lungă durată, iar Macron a declarat luni, într-un interviu, că va depune eforturi pentru a obţine unul atunci când Parisul va găzdui Jocurile de vară, între 26 iulie şi 11 august.

Întrebat despre acest lucru, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că atât preşedintele Vladimir Putin, cât şi armata rusă “au observat că, de regulă, regimul de la Kiev foloseşte astfel de idei, astfel de iniţiative pentru a încerca să se regrupeze, să încerce să se reînarmeze şi aşa mai departe”.

El nu a citat niciun caz specific în care Ucraina s-a comportat în acest fel. Războiul face ravagii din 24 februarie 2022, când Putin a lansat ceea ce a numit o “operaţiune militară specială” în Ucraina, şi nu a existat niciun armistiţiu în această perioadă.

Peskov nu a exclus un armistiţiu olimpic, dar a spus că nimeni nu a făcut încă niciun pas oficial în acest sens.

Liniile frontului din Ucraina nu s-au schimbat dramatic de la sfârşitul anului 2022, dar Rusia a recâştigat iniţiativa după ce a capturat oraşul Avdiivka în februarie. Forţele ucrainene rămân fără muniţie, în timp ce ajutorul militar rămâne blocat în Congresul SUA, iar preşedintele Volodimir Zelenskii a declarat că Rusia ar putea lansa o ofensivă majoră la sfârşitul primăverii sau în vară.

În interviul acordat presei franceze, Macron a declarat că Franţa va “face totul” pentru a obţine un armistiţiu în conflictele din Ucraina, Gaza şi Sudan şi că va discuta cu preşedintele chinez Xi Jinping pe această temă.

“Este o oportunitate asupra căreia voi încerca să implic mulţi dintre partenerii noştri. Preşedintele chinez va veni la Paris în câteva săptămâni, îl voi ruga să mă ajute”, a declarat el.

Peskov, răspunzând la o întrebare separată despre China, a declarat că poziţia Beijingului cu privire la conflictul din Ucraina este “foarte echilibrată şi constructivă”.

China, care nu a condamnat invazia Moscovei şi care a sporit substanţial comerţul cu Rusia de la începutul războiului, a prezentat anul trecut o iniţiativă de pace constând într-un set de principii generale care nu includea detalii despre cum să pună capăt conflictului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend