Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Parlamentul Poloniei discută miercuri un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăţilor confiscate de Germania nazistă

Publicat

in

Parlamentul Poloniei discută miercuri un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăţilor confiscate de Germania nazistă şi păstrate de regimul comunist după război, ceea ce ar putea tensiona relaţiile Varşoviei cu Israelul şi Statele Unite, transmite Reuters preluat de news.ro

Polonia avea una dintre cele mai mari comunităţi de evrei din lume până când a fost distrusă apropae în totalitate de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Foştii proprietari evrei şi urmaşii acestora au făcut campanie pentru obţinerea de compensaţii, după căderea comunismului în 1989.

Polonia este singura ţară din UE care nu a legiferat restituirea proprietăţilor, în pofida apelurilor repetate din partea Statelor Unite.

În 2015, Curtea Constituţională a Poloniei a decis că trebuie să existe un termen stabilit, după care deciziile administrative defectuoase nu mai pot fi atacate.

În martie, o comisie parlamentară a propus un proiect de lege pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri cu termene cuprinse între 10-30 de ani.

Criticii afirmă că acest lucru ar pune un termen limită cererilor de restituire.

Însărcinatul cu afaceri american şi-a exprimat îngrijorarea într-o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului, a informat presa poloneză.

„Înţelegem că acest proiect de lege ar face ca restituirea sau despăgubirea pentru proprietăţile confiscate în timpul Holocaustului sau din perioada comunistă să nu mai aibă loc pentru un procent mare de solicitări”, a scris Bix Aliu, potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna.

Biroul de presă al Parlamentului a confirmat că a primit o astfel de scrisoare, dar nu a dat publicităţii textul. Ambasada SUA nu a comentat.

Organizaţia Mondială pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti, care s-a opus proiectului de lege, a declarat că ”nu ar trebui impuse în 2021 condiţii legale noi, insurmontabile, care să facă imposibilă recuperarea … proprietăţii sau primirea doar a unei compensaţii”.

Barbara Bartus, unul dintre autorii proiectului de lege, a declarat că parlamentul trebuie să adopte verdictul Tribunalului.

Noile termene se vor aplica numai procedurilor administrative şi nu proceselor civile, deşi ea a acceptat că contestarea deciziilor administrative a stat adesea la baza cererilor de despăgubire.

„Au trecut peste 30 de ani (Polonia este) o ţară liberă şi cred … dacă cineva trebuia să rezolve unele probleme foarte vechi în procedurile administrative … a avut 30 de ani pentru a face acest lucru”, a spus Bartus pentru Reuters.

Ministerele poloneze de Externe şi de Justiţie nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Incendiu de proporții în Timiș: arde un depozite de mase plastice

Publicat

in

De

Echipaje ale ISU Timiş acţionează pentru stingerea unui incendiu care se manifestă, sâmbătă, pe o suprafaţă de 400 metri pătraţi de deşeuri materiale plastice, în comuna Becicherecu Mic. Purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea, a precizat că a fost anunţată Garda de Mediu. La faţa locului s-au deplasat de urgenţă doi ofiţeri şi 15 subofiţeri din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Timişoara, cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de lucru şi salvare de la înălţime, un container de stingere cu o capacitate de 7000 l apă şi un echipaj SMURD.

Au fost alertate şi Serviciile voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Becicherecu Mic şi Biled, dar şi Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă Biarena Sânandrei. Misiunea este în dinamică.

Foto: Arhivă

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia se plânge la TAS: COR și 12 federații contestă interdicțiile de participare la competiții

Publicat

in

De

Comitetul Olimpic Rus (COR) și 12 federații naționale (FN) au depus apeluri la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru ca sportivii și echipele naționale ale țării să fie reintroduse în competițiile internaționale, anunță mediafax.

Alte nouă FN-uri au făcut apel pe plan intern la federațiile internaționale (FI) respective, dar nu și la TAS, potrivit ministrului adjunct al sportului din Rusia.

În urma unei recomandări a Comitetului Internațional Olimpic (CIO) din 28 februarie, mai multe FI au interzis sportivilor și oficialilor din Rusia și Belarus să participe la competiții internaționale din cauza implicării acestor țări în invazia Ucrainei. Doar câteva FI olimpice au permis sportivilor ruși să continue să concureze cu statut de neutri.

Viceministrul rus al sporturilor, Andrey Fyodorov, a prezenta situația apelurilor la TAS în cadrul unei reuniuni a Consiliului Federației, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS, și și-a exprimat speranța că deciziile ar putea veni în următoarele luni.

„În prezent, un total de 21 de federații sportive rusești și COR au folosit dreptul de a face apel împotriva deciziilor discriminatorii luate de federațiile internaționale”, a declarat Fyodorov.

„În special, ROC și 12 federații sportive ruse au depus contestații la TAS. Nu a existat încă niciun verdict al TAS. Toate apelurile au fost acceptate. Procedurile pregătitoare sunt în curs de desfășurare. Potrivit informațiilor noastre, deciziile privind apelurile depuse vor fi luate în a doua jumătate a anului. Ne așteptăm ca unele evoluții să înceapă acolo în august sau septembrie.”

Rusia a fost, de asemenea, privată de evenimente, inclusiv de Campionatele Mondiale de volei, înot și hochei pe gheață, ca răspuns la războiul din Ucraina.

Rusia a avut unele succese în apelurile sale împotriva interdicțiilor sportivilor, sancțiunile Federației Internaționale de Sanie și ale Federației Internaționale de Bobsleigh și Skeleton fiind amândouă anulate prin apeluri interne.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend