Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Parlamentul European refuză să se preteze la ‘o mascaradă’ pentru ratificarea eventualului acord post-Brexit

Avatar

Publicat

in

Parlamentul European refuză să se preteze la “o mascaradă” pentru ratificarea eventualului acord post-Brexit între Londra şi Uniunea Europeană şi cere timpul necesar pentru a-l examina şi a-l aproba, au avertizat luni mai mulţi eurodeputaţi, relatează AFP.

“Ne trebuie un text. Dacă nu, ratificarea şi controlul democratic al Parlamentului European vor fi o mascaradă”, a postat pe Twitter germanul Bernd Lange, din grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), preşedinte al Comisiei pentru comerţ internaţional (INTA), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Blocaj în Guvern! Violeta Alexandru s-ar fi izolat cu tot cu ștampila de la minister! Adrese oficiale zac pe birouri

“Jocul lui Boris Johnson ne-a adus unde suntem astăzi. Nu vom plăti noi preţul!”, a adăugat el.

“Nu ne vom mulţumi doar cu aprobarea. Trebuie să ne facem treaba”, a avertizat deja germanul Manfred Weber, preşedinte al grupului Partidului Popular European (PPE).

Au rămas mai puţin de 40 de zile înainte de 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit – care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie – va înceta să aplice normele europene.

Europenii au considerat mereu sfârşitul lui octombrie ca dată limită după care nu mai este posibil pentru PE să ratifice un text.

Un acord comercial trebuie teoretic să fie dezbătut în mai multe comisii, înainte de a fi supus unui vot în plenară la finalul unui proces lung şi complex.

“Nu va fi vorba despre un proces de examinare serios, cum am avut pentru toate celelalte acorduri comerciale”, estimează deja Bernd Lange, contactat de AFP.

Germanul anticipează că dacă un acord va fi realizat rapid, vor mai fi necesare 25 de zile pentru munca juridică şi de traducere. Asta ar însemna, potrivit lui, un posibil vot în cursul unei sesiuni plenare extraordinare de pe 28 decembrie.

“Calendarul pe care îl vedem în prezent, britanicii l-au decis. Ritmul negocierilor a fost foarte lent”, a spus la rândul său, Nathalie Loiseau, din grupul Renew Europe.

Ea exclude orice intrare în vigoare provizorie a unui acord, care ar fi atunci ratificat anul viitor, cum au început să vehiculeze mai multe state membre.

“Este, sincer, o soluţie foarte proastă pentru un acord de o asemenea anvergură. Eu sunt împotrivă, este un refuz al democraţiei”, a mai afirmat ea.

Fără un tratat comercial care să le reglementeze relaţia, Londra şi Bruxelles se confruntă cu riscul unui nou şoc economic, care s-ar adăuga celui provocat de pandemia de noul coronavirus.

Negocierile între cele două părţi privind un text comun deja avansat continuă în prezent prin videoconferinţă.

Ele rămân dificile în trei puncte principale: garanţiile cerute Londrei în domeniul concurenţei, accesul europenilor la apele britanice şi maniera de a soluţiona diferendele în urma viitorului acord.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

PRESIUNE pe Agenţia Europeană a Medicamentului: 4 țări cer aprobarea mai rapidă a vaccinului AstraZeneca/Oxford

Avatar

Publicat

in

De

Austria, Danemarca, Grecia şi Republica Cehă au cerut înaintea summitului european de joi ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să accelereze aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19, mai ales cel produs de AstraZeneca/Oxford, care este mai uşor de stocat decât cele folosite în prezent în UE, respectiv Pfizer/BioNtech şi Moderna, relatează agenţia EFE, potrivit AGERPRES.

Premierii celor patru ţări i-au transmis preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, o scrisoare în care subliniază că ”fiecare zi contează pentru a salva vieţi” şi îi cer ca liderii statelor UE să trimită ”un mesaj puternic” către EMA pentru ca procesul avizării vaccinurilor să fie ”cât mai eficient posibil”.

”Solicităm împreună ca EMA să decidă rapid şi cu mai puţină birocraţie asupra aprobării vaccinului AstraZeneca”, a declarat agenţiei APA premierul austriac Sebastian Kurz. ”AstraZeneca poate furniza Austriei două milioane de doze de vaccin în primele patru luni. Aceasta ar accelera enorm procesul de vaccinare” a populaţiei, a explicat el.

Citește și: Psihiatrul Gabriel Diaconu îl NIMICEȘTE pe Vlad Voiculescu: S-a COCOȚAT pe cadavre și suferință. Traficul de medicamente e o infracțiune

Deşi în testele clinice eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost mai redusă faţă de cea a vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna, în condiţiile numărului insuficient de doze disponibile vaccinul AstraZeneca/Oxford poate juca un rol semnificativ în atingerea obiectivului Uniunii Europene de a imuniza 70% din populaţia adultă până în vară.

De asemenea, vaccinul AstraZeneca are un preţ semnificativ mai redus şi nu necesită transportul şi stocarea la temperaturi de -70 de grade Celsius, cum este cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, putând fi păstrat într-un frigider obişnuit timp de şase luni.

EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

La o zi după ce a devenit vicepreședintele SUA, rudele Kamalei Harris se înghesuie s-o caute: Unchiul din India și-a anunțat deja vizita

Avatar

Publicat

in

De

Unchiul din India al Kamalei Harris a anunţat joi intenţionează să facă o vizită în SUA pentru a o felicita imediat ce va fi vaccinat împotriva COVID-19, după ce nepoata sa a devenit prima femeie, prima persoană de culoare şi prima persoană cu origini asiatice care ocupă postul de vicepreşedinte, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Succesul politic al Kamalei Harris, fiica unei cercetătoare indiene în lupta împotriva cancerului şi a unui tată jamaican, a fost motiv de sărbătoare în India.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă-n aer ultimul scenariu! ‘Nu se pune problema’

Unchiul său din partea mamei, Gopalan Balachandran, este un universitar cu experienţă în domeniul apărării şi locuieşte la New Delhi. El s-a declarat bucuros să audă că noua vicepreşedintă a SUA îşi menţionează mama în discursuri.

“Este o bună vorbitoare. Nu a fost nicio surpriză, şi-a menţionat mama, aşa cum face deseori. M-am bucurat”, a declarat Gopalan Balachandran pentru agenţia indiană de ştiri ANI, parteneră a Reuters.

Citește și: PSD pune tunurile pe PNL și USR: ‘Noi propunem un buget pentru dezvoltare, nu un buget pentru înghețare’

Bărbatul în vârstă de 79 de ani, care şi-ar fi dorit să ia parte la ceremonia de învestitură de miercuri de la Washington, a spus că i-ar plăcea să celebreze momentul alături de Kamala Harris imediat ce se va putea călători în siguranţă.

Părinţii Kamalei Harris s-au cunoscut în California, unde ajunseseră pentru a studia în anii ’60.

Media indiene au celebrat ascensiunea sa la putere ca un semnal al succesului indienilor în străinătate.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend