Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Parlamentul European a votat raportul privind relațiile UE – Rusia

Publicat

in

Parlamentul European a votat miercuri seara Raportul privind viitorul relaţiilor dintre UE şi Rusia, conform căruia UE trebuie să respingă politicile agresive, punând în acelaşi timp bazele cooperării cu o viitoare Rusie democratică, transmite Agerpres.

Evaluând starea relaţiilor dintre UE şi Rusia, Parlamentul European precizează că face distincţie între poporul rus şi regimul preşedintelui Vladimir Putin. Acesta din urmă este, după cum spune PE, o “cleptocraţie autoritară stagnantă condusă de un preşedinte pe viaţă înconjurat de un cerc de oligarhi”, conform unui comunicat de presă publicat joi pe site-ul legislativului european.

Cu toate acestea, deputaţii subliniază că un viitor democratic pentru Rusia este posibil şi Consiliul trebuie să adopte o strategie a UE pentru acest scenariu, care să cuprindă stimulente şi condiţii pentru consolidarea tendinţelor democratice interne.

Raportul, realizat de Andrius Kubilius (PPE, Lituania), a fost aprobat cu 494 de voturi pentru, 103 împotrivă şi 72 de abţineri.

Alianță care să contracareze eforturile Rusiei și Chinei de slăbire a democrației

Conform textului, UE trebuie să stabilească o alianţă cu SUA şi cu alţi parteneri cu opinii similare pentru a contrabalansa eforturile Rusiei şi Chinei de a slăbi democraţia la nivel mondial şi de a destabiliza ordinea politică europeană. Aceasta ar trebui să prevadă sancţiuni, politici de combatere a fluxurilor financiare ilicite şi sprijin pentru activiştii pentru drepturile omului.

În ceea ce priveşte agresiunea şi influenţa Rusiei asupra vecinătăţii estice a UE, blocul comunitar trebuie să continue să sprijine ţările din aşa-numitul “Parteneriat estic”, precum Ucraina sau Georgia, şi să promoveze reformele europene şi libertăţile fundamentale în regiune, se spune în comunicat. Aceste eforturi ar trebui să servească, de asemenea, la încurajarea sprijinului rusesc pentru reformele democratice.

Textul mai precizează că UE trebuie să îşi reducă dependenţa de gazul, petrolul şi alte materii prime ruseşti, cel puţin cât timp preşedintele Putin se află la putere. În acest sens, Pactul Verde european şi stimularea noilor resurse vor juca un rol geopolitic crucial.

Deputaţii europeni solicită ca UE să îşi consolideze capacitatea de a detecta şi de a opri fluxul de bani murdari din Rusia şi de a descoperi resursele şi activele financiare pe care autocraţii şi oligarhii pro-regim le-au ascuns în statele membre ale UE.

Europarlamentarii concluzionează cerând ca UE să fie pregătită să nu recunoască parlamentul rus dacă alegerile parlamentare din următoarele zile se vor desfăşura cu încălcarea principiilor democratice şi a dreptului internaţional.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Tragere la sorți: Simona Halep și Emma Răducanu se pot întâlni la Transylvania Open/ Programul primelor meciuri

Publicat

in

De

Simona Halep, locul 19 WTA şi favorită principală, o va întâlni pe Gabriela Ruse, numărul 83 mondial, în primul tur la turneul Transylvania Open, de la Cluj-Napoca, conform tragerii la sorţi care a avut loc sâmbătă.

Britanica Emma Răducanu, locul 24 mondial şi cap de serie 3, va juca împotriva sportivei slovene Polona Hercog (123 WTA).

Favorita 2, estona Anett Kontaveit (20 WTA), va întâlni în primul tur o jucătoare venită din calificări.

Irina Begu, cap de serie 7, va juca împotriva Irinei Bara, Jaqueline Cristian o va întâlni pe slovena Kaja Juvan, Ana Bogdan o va avea adversară pe sportiva sârbă Ivana Jorovic, iar Andreea Prisăcariu va juca cu o sportivă din calificări.

Turneul de la Cluj-Napoca este de categorie WTA 250.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Medicul Şerban Bubenek recunoaște că la terapie intensivă nu prea se mai salvează vieți: Doar 4 din 10 scapă

Publicat

in

De

Medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti, a atras atenţia că mortalitatea în secţiile de Terapie Intensivă din ţară este de 58-59 la sută şi că fiecare medic din secţiile ATI îngrijeşte de patru ori mai mulţi bolnavi decât ar fi normal, conform news.ro.

“Noi ştiam de anul trecut că atunci când o să avem peste 1.300-1.400 de pacienţi COVID în Terapiile Intensive, calitatea îngrijirilor medicale şi promptitudinea cu care sunt aplicate se va diminua. La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal, iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40 la sută pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate. Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50 la sută, a crescut spre 50 la sută la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută. Asta în condiţiile în care în toată lumea mortalitatea în ATI variază între 25 şi 90 la sută”, a declarat Şerban Bubenek, sâmbătă, într-o conferinţă de presă care a avut loc în cadrul Maratonului Vaccinării din Capitală.

Medicul a adăugat că situaţia devine “aproape incontrolabilă” şi că soluţia este vaccinarea împotriva COVID-19.

“Situaţia devine aproape necontrolabilă. Bătălia nu se câştigă nici în ATI, nici în UPU, nici în spital, bătălia se câştigă dacă ne distanţăm social şi ne vaccinăm contra virusului”, a subliniat Bubenek.

Şerban Bubenek a precizat că la finalul lunii noiembrie vor apărea anitivirale pentru pacienţii cu COVID-19, dar că acestea nu se vor găsi “la colţul străzii”.

“O veste bună ar putea fi faptul că şi în România sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să apară noi antivirale care să fie destinate pacienţilor cu forme medii şi chiar severe, dar această terapie viitoare, ca şi anticorpii monoclonali, nu va fi într-un număr atât de mare încât să se poată lua de la colţul străzii şi să se poată administra fără supraveghere medicală. Deci în continuare vaccinarea va rămâne principala metodă prin care încercăm să scădem mortalitatea celor care vaccinaţi fiind se vor infecta”, a declarat medicul Şerban Bubenek.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend