Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Părintele UPIT – afectat de marea epurare din 1952 pentru că nu aplica tezele staliniste

Publicat

in

Conferenţiar universitar doctor Marin Mocanu este părintele şi întemeietorul Universităţii din Piteşti şi împlineşte 90 de ani la începutul lunii viitoare.
Colectivul instituţiei a dorit să-i aducă un omagiu acum, cât el încă se află în viaţă, organizând o festivitate în acest scop. Invitatul de onoare a fost chiar profesorul Marin Mocanu care a avut rol şi de prim rector al universităţii.
O scurtă istorie a vieţii părintelui UPIT, în ceea ce priveşte evoluţia profesională, a fost prezentată de prof.uni.dr. Gheorghe Bănică.
Marin Mocanu s-a născut la 6 august 1926 în comuna Mozăceni, judeţul Argeş. După absolvirea învăţământului liceal pleacă la Facultatea de Filologie de la Universitatea din Bucureşti. A absolvit facultatea cu diploma de merit şi a devenit asistentul academicianului Alexandru Rosetti, la catedra de limba română a acestei universităţi.
În 1952 are loc marea epurare, fiind îndepărtat de la catedră pentru că nu aplica tezele staliniste în domeniul lingvisticii. Este îndepărtat pentru 10 ani din învăţământul superior, împreună cu alţi profesori.
„În toamna aceluiaşi an este încadrat la Şcoala Generală din Costeşti împreună cu soţia sa, timp de trei ani. În ciuda tuturor obstrucţiilor de ordin politic, a refuzat multă vreme să devină membru al Partidului Comunist. Valoarea sa umamă şi profesională se fac remarcate şi astfel reuşeşte ca în octombrie 1955 să se transfere ca profesor de limba română şi director al liceului seral de pe lângă Liceul Nicolae Bălcescu din Piteşti – perioada 1955 până în 1959 – iar apoi ca inspector şcolar la secţia de învăţământ a oraşului Piteşti .
Renumele de ctitor al învăţământului superior argeşean îl capătă după înfiinţarea Institutului Pedagogic din Piteşti.
1962- este momentul în care în arealul argeşean şi muscelean apare primul institut de învăţământ superior care urma să pregătească serii succesive de cadre didactice pentru învăţământul gimnazial din toată ţara. În interiorul acestui institut se formează un cerc de intelectuali autentici de mare anvergură, care vor adăuga oraşului Piteşti, pe lângă renumele de mare centru industrial şi pe cel al centrului de cultură.
Se pune astfel piatra de temelie a Universităţii din Piteşti” spune profesorul Gheorghe Bănică.
Marin Mocanu era, la vremea respectivă, cel mai tânăr rector.
„În 1962, domnul profesor era cel mai tânăr rector – avea 36 de ani. Iar în 2016 , eu sunt unul dintre cei mai tineri rectori dintre cei care i-au succedat. Deci, timpul uneori se joacă cu destinele şi ne aduce în situaţii fericite de a continua munca unor predecesori şi de a continua ceea ce domnul rector Mocanu a început ” a afirmat actualul rector al UPIT, Dumitru Chirleşan.
Actualul rector a spus şi că noua echipă de conducere a universităţii doreşte să evoce şi să cinstească pe cei care au contribuit la naşterea, dezvoltarea şi creşterea învăţământului universitar argeşean şi care au contribuit la afirmarea Universităţii din Piteşti ca una dintre cele mai dinamice structuri universitare din ţară.
Iar preşedintele Senatului Universităţii, Mihaela Diaconu a declarat că ” aş vrea să mă alătur domnului rector şi as vrea să spun pentru noi, cei care suntem astăzi în sală, să încercăm să preluăm din spiritul domnului rector Marin Mocanu, să trăim intens în mijlocul studenţilor noştri şi a comunităţii academice a Universităţii din Piteşti”.
Cei prezenţi i-au cântat „La mulţi ani” , tonul fiind dat la muzicuţă de Călin Ion, fost economist al instituţiei. Pentru amuzamentul şi buna dispoziţie a tuturor, Călin Ion a continuat „repertoriu” cu cântecul „Şi-altă dată, o s-o facem şi mai lată” , cei prezenţi răspunzând prin interpretarea vocală a cunoscutului cântec românesc.
Primul rector al Universităţii din Piteşti a primit din partea preşedintelui Senatului, Mihaela Diaconu, diploma de excelenţă pentru contribuţii esenţiale la dezvoltarea învăţământului argeşean şi promovarea culturii româneşti în spaţiul european.
Iar din partea actualului rector Dumitru Chirleşan a primit placheta care marchează cei 90 de ani de viaţă ai părintelui UPIT.
Deşi are o vârstă atât de înaintată, profesorul Marin Mocanu este plin de umor, reuşind să stârnească amuzamentul auditoriului său atunci când a fost invitat să ia cuvantul.

 

imageedit_1_3663061127

imageedit_7_2973070684

imageedit_15_3366776365

imageedit_9_7301117409

imageedit_11_8311446856

imageedit_13_5435495428

 

Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Știre falsă despre Klaus Iohannis! Dovada că nu a avut cască în ureche

Publicat

in

De

O adevărată bombă a fost lansată miercuri seara, după conferința de presă susținută de Klaus Iohannis. Pe Facebook, a fost rostogolită o imagine potrivit căruia actualul președinte Klaus Iohannis ar fi purtat cască la conferința de presă.

Imaginea respectivă a fost distribuită de mai mulți lideri PSD, printre care și primarul Gabriela Firea, care și-a șters ulterior postarea.

Surpriză, însă, imaginea este falsă. Octav Ganea, de la INQUAM PHOTOS, a reușit să-l pozeze pe Iohannis din lateral, demontând un fake-news de proporții.

Vezi și EXCLUSIV Dovada care răstoarnă spusele ministrului Muncii, Violeta Alexandru

EXCLUSIV Revine Nicușor Dan la șefia USR? Dan Barna are zilele numărate

Vești importante- Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru aceste persoane

Sursa foto: Octav Ganea/INQUAM PHOTOS

Citeste mai mult

ACTUAL

Cozmin Gușă zguduie PSD-ul! Cine ar fi ordonat excluderea sa

Publicat

in

De

Cozmin Gușă, patronul Realitatea Plus, aruncă-n aer Partidul Social Democrat, făcând dezvăluiri despre cine ar fi stat în spatele deciziei de excludere a sa din PSD.

Gușă susține că oamenii pe care încă îi mai are Florian Coldea, fostul prim-adjunct SRI, în PSD ar fi cerut ca el să fie exclus.

„Relația lui Dragnea cu Coldea a fost una demonstrată, nu se mai îndoiește nimeni de ea și ca urmare a relaționării toxice, pe o parte PSD a fost destructurat în zona conducerii centrale, pe de altă parte a fost blocat să dea amnistia și grațierea, proiect care aplicat ar fi rezolvat multe din nedreptățile din justiția românească.

Era firesc ca și după dispariția lui Dragnea să rămână niște acoliți ai lui Florian Coldea în interiorul conducerii PSD care să îi continuie procesul de distrugere a PSD, proces la care eu mă opun. Pentru că acesta este motivul revenirii mele în PSD într-un moment foarte greu, în care pierduse guvernarea, nu avea niciun vector de imagine pozitiv. Mi-am asumat această decizie.

Oamenii lui Coldea din PSD vor trebui să dispară din zona de conducere pentru că o mișcare de stânga solidă nu trebuie să aibă legături periculoase din statul paralel.

Este evident că persoana interesată de excluderea mea a fost Viorica Dăncilă, iar teatrul acesta ieftin este o afirmație pentru copiii de ciclul primar, nici măcar gimnazial, acolo unde preda dânsa. Viorica Dăncilă a girat această decizie și dacă este interesată să depisteze oamenii din statul paralel din jurul ei, să îi monitorizeze pe cei care i-au propus această decizie, împotriva căreia s-au împotrivit mai mulți lideri”, a declarat Gușă, pentru evz.ro.

Vezi și

EXCLUSIV Dovada care răstoarnă spusele ministrului Muncii, Violeta Alexandru

EXCLUSIV Revine Nicușor Dan la șefia USR? Dan Barna are zilele numărate

Vești importante- Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru aceste persoane

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend