Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Părintele UPIT – afectat de marea epurare din 1952 pentru că nu aplica tezele staliniste

Publicat

in

Conferenţiar universitar doctor Marin Mocanu este părintele şi întemeietorul Universităţii din Piteşti şi împlineşte 90 de ani la începutul lunii viitoare.
Colectivul instituţiei a dorit să-i aducă un omagiu acum, cât el încă se află în viaţă, organizând o festivitate în acest scop. Invitatul de onoare a fost chiar profesorul Marin Mocanu care a avut rol şi de prim rector al universităţii.
O scurtă istorie a vieţii părintelui UPIT, în ceea ce priveşte evoluţia profesională, a fost prezentată de prof.uni.dr. Gheorghe Bănică.
Marin Mocanu s-a născut la 6 august 1926 în comuna Mozăceni, judeţul Argeş. După absolvirea învăţământului liceal pleacă la Facultatea de Filologie de la Universitatea din Bucureşti. A absolvit facultatea cu diploma de merit şi a devenit asistentul academicianului Alexandru Rosetti, la catedra de limba română a acestei universităţi.
În 1952 are loc marea epurare, fiind îndepărtat de la catedră pentru că nu aplica tezele staliniste în domeniul lingvisticii. Este îndepărtat pentru 10 ani din învăţământul superior, împreună cu alţi profesori.
„În toamna aceluiaşi an este încadrat la Şcoala Generală din Costeşti împreună cu soţia sa, timp de trei ani. În ciuda tuturor obstrucţiilor de ordin politic, a refuzat multă vreme să devină membru al Partidului Comunist. Valoarea sa umamă şi profesională se fac remarcate şi astfel reuşeşte ca în octombrie 1955 să se transfere ca profesor de limba română şi director al liceului seral de pe lângă Liceul Nicolae Bălcescu din Piteşti – perioada 1955 până în 1959 – iar apoi ca inspector şcolar la secţia de învăţământ a oraşului Piteşti .
Renumele de ctitor al învăţământului superior argeşean îl capătă după înfiinţarea Institutului Pedagogic din Piteşti.
1962- este momentul în care în arealul argeşean şi muscelean apare primul institut de învăţământ superior care urma să pregătească serii succesive de cadre didactice pentru învăţământul gimnazial din toată ţara. În interiorul acestui institut se formează un cerc de intelectuali autentici de mare anvergură, care vor adăuga oraşului Piteşti, pe lângă renumele de mare centru industrial şi pe cel al centrului de cultură.
Se pune astfel piatra de temelie a Universităţii din Piteşti” spune profesorul Gheorghe Bănică.
Marin Mocanu era, la vremea respectivă, cel mai tânăr rector.
„În 1962, domnul profesor era cel mai tânăr rector – avea 36 de ani. Iar în 2016 , eu sunt unul dintre cei mai tineri rectori dintre cei care i-au succedat. Deci, timpul uneori se joacă cu destinele şi ne aduce în situaţii fericite de a continua munca unor predecesori şi de a continua ceea ce domnul rector Mocanu a început ” a afirmat actualul rector al UPIT, Dumitru Chirleşan.
Actualul rector a spus şi că noua echipă de conducere a universităţii doreşte să evoce şi să cinstească pe cei care au contribuit la naşterea, dezvoltarea şi creşterea învăţământului universitar argeşean şi care au contribuit la afirmarea Universităţii din Piteşti ca una dintre cele mai dinamice structuri universitare din ţară.
Iar preşedintele Senatului Universităţii, Mihaela Diaconu a declarat că ” aş vrea să mă alătur domnului rector şi as vrea să spun pentru noi, cei care suntem astăzi în sală, să încercăm să preluăm din spiritul domnului rector Marin Mocanu, să trăim intens în mijlocul studenţilor noştri şi a comunităţii academice a Universităţii din Piteşti”.
Cei prezenţi i-au cântat „La mulţi ani” , tonul fiind dat la muzicuţă de Călin Ion, fost economist al instituţiei. Pentru amuzamentul şi buna dispoziţie a tuturor, Călin Ion a continuat „repertoriu” cu cântecul „Şi-altă dată, o s-o facem şi mai lată” , cei prezenţi răspunzând prin interpretarea vocală a cunoscutului cântec românesc.
Primul rector al Universităţii din Piteşti a primit din partea preşedintelui Senatului, Mihaela Diaconu, diploma de excelenţă pentru contribuţii esenţiale la dezvoltarea învăţământului argeşean şi promovarea culturii româneşti în spaţiul european.
Iar din partea actualului rector Dumitru Chirleşan a primit placheta care marchează cei 90 de ani de viaţă ai părintelui UPIT.
Deşi are o vârstă atât de înaintată, profesorul Marin Mocanu este plin de umor, reuşind să stârnească amuzamentul auditoriului său atunci când a fost invitat să ia cuvantul.

 

imageedit_1_3663061127

imageedit_7_2973070684

imageedit_15_3366776365

imageedit_9_7301117409

imageedit_11_8311446856

imageedit_13_5435495428

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

A fost făcut anunțul! Cum va fi administrat Vaccinul împotriva SARS-CoV-2, dezvoltat în România

Publicat

in

De

Vaccinul dezvoltat de OncoGen Timișoara de o echipă coordonată de prof. univ. dr. Virgil Păunescu împotriva virusului SARS-nCoV-2 va fi administrat intranazal, fie sub formă de picături, fie prin pulverizare.

”Administrarea unui vaccin se poate face: fie prin injecție, fie intranazal, fie prin piele (skin patch). Noi am ales această metodă, intranazală, luând în considerare felul în care virusul SARS-nCoV-2 pătrunde în corpul uman”, spune prof. Păunescu.

Centrul OncoGen a semnat un acord de colaborare cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino.

”Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen Timișoara.

Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri”, a mai spus prof. Păunescu .

De asemenea, OncoGenCentrul, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, a câștigat competiția organizată de Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-Cov-2.

”Suma se ridica la 3,5 milioane de lei și ne permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen și recunoscut atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și de Guvernul Britanic.

Susținem dezvoltarea cercetării medicale și creșterea competitivității României. Avem încredere în cercetătorii români și în capacitatea lor de a schimba România în bine”, a conchis prof. Virgil Păunescu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO – 8 zimbri au fost puși în libertate în Munții Făgăraș, în Argeș

Publicat

in

De

În luna mai, Fundația Conservation Carpathia a pus în libertate primii 8 zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș, în zona lacului Pecineagu.

În cadrul proiectului LIFECarpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme, în toamna anului trecut au poposit în Munții Făgăraș primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile României. Zimbri au venit dintr-o rezervația din Germania și din Munții Carpați din Polonia.

În primele luni aceștia au fost găzduiți într-o zonă de carantină, fiind supravegheați în permanență; au fost realizate analizele și tratamentele relevante acolo unde a fost cazul, conform cerințelor legislației în vigoare. Ulterior, în iarna trecută zimbri au fost eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.).

Odată cu eliberarea zimbrilor din această lună, este completată o verigă lipsă în lanțul trofic al zonei. Fundația Conservation Carpathia va realiza acțiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar și pentru a preveni eventuale întâlniri neașteptate cu oamenii din comunitățile învecinate, ca urmare a procesului de reintroducere. Astfel, orice informație legată de activitatea și acțiunile noilor locuitori a Munților Făgăraș în natură este folositoare și oamenii sunt încurajați să contacteze fundația prin reprezentantul Adrian Aldea (a.aldea@carpathia.org).

Conform unui studiu sociologic realizat în cursul anului 2019 de către niste cercetatori canadieni la nivel local în zonele vizate, majoritatea respondenților și-au manifestat opinia pozitivă legat de reintroducerea zimbrului în zona Munților Făgăraș. Aceștia au subliniat în mod repetat importanța speciei pentru natură și pentru dezvoltarea turismului în zonă, însă și importanța generațiilor viitoare de a fi contemporane cu o specie atât de importantă a pădurilor României.

Două zone în plus de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș

Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui și se pot înmulți în condiții naturale; conform studiului de fezabilitate realizat, este nevoie de 100 de exemplare. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, procesul de reintroducere se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri.

În fiecare zonă se introduce un grup inițial de minim 10 exemplare și ulterior, anual să se suplimenteze cu mici grupuri de 5 exemplare, până când se va ajunge ca în fiecare locație să avem grupuri de minim 30 exemplare.

În ultimele luni au început demersurile pentru a pregăti aducerea primilor zimbri și în a doua zonă, la Leresti, județul Argeș. Urmează ca în perioada următoare să fie stabilită și o a treia zonă din Munții Făgăraș, conform strategiei de reintroducere. În toamna acestui an, fundația plănuiește să aducă zimbri și în aceste două noi zone.

Acest proces complex nu ar fi posibil fără sprijinul și susținearea autorităților locale din Rucăr și Lerești, autorităților regionale relevante Agenția pentru Protecția Mediului Argeș și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș și, nu în ultimul rând, gestionarilor fondurilor cinegetice învecinate.

Zimbrul, simbol și valoare națională

Zimbrul a fost și rămâne un simbol al României. Puternic și maiestuos, acest animal prezent în istoria și folclorul național a fost prețuit de români de-a lungul a sute de ani. Motivele sunt în parte pragmatice: zimbrul are un mare potențial economic, prin rolul pe care îl joacă în dezvoltarea turismului local bazat pe observarea naturii. Reintroducerea zimbrului nu este doar o chestiune de reparare a greșelilor trecutului, de conservare modernă a biodiversității, ci și un exemplu excelent cum conservarea naturii poate ajuta comunitățile locale să prospere și să se dezvolte.

Astfel, pentru a sprijini dezvoltarea turismului în zonă, Fundația Conservation Carpathia va dezvolta în următorii ani o serie de centre de vizitare destinate turiștilor care vor să cunoască povestea zimbrilor, cu precădere a celor din Munții Făgăraș.

De asemenea, din punct de vedere natural, pe măsură ce numărul de zimbri va deveni stabil, biodiversitatea va beneficia direct: poienile vor fi menținute prin pășunatul zimbrilor și pădurile vor dobândi o mai bună structură naturală, totodată spre beneficiul cerbilor și a căprioarelor, iar fauna sălbatică se va reîntregi.

Despre proiectul LIFE Carpathia

Această acțiune a fost realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia („Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108). Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care deopotrivă să creeze beneficii comunităților locale din zona Munților Făgăraș.

Proiectul este implementat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia, Asociația de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraș Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș – Basarab I și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) și a Fundației Arcadia prin programul ELP (Endangered Landscapes Programme, www.endangeredlandscapes.org). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.

8 zimbri au fost puși în libertate în Munții Făgăraș, in Argeș, zona Pecineagu

Publicată de Profit 24 TV pe Miercuri, 27 mai 2020

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend