Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Părintele UPIT – afectat de marea epurare din 1952 pentru că nu aplica tezele staliniste

Publicat

in

Conferenţiar universitar doctor Marin Mocanu este părintele şi întemeietorul Universităţii din Piteşti şi împlineşte 90 de ani la începutul lunii viitoare.
Colectivul instituţiei a dorit să-i aducă un omagiu acum, cât el încă se află în viaţă, organizând o festivitate în acest scop. Invitatul de onoare a fost chiar profesorul Marin Mocanu care a avut rol şi de prim rector al universităţii.
O scurtă istorie a vieţii părintelui UPIT, în ceea ce priveşte evoluţia profesională, a fost prezentată de prof.uni.dr. Gheorghe Bănică.
Marin Mocanu s-a născut la 6 august 1926 în comuna Mozăceni, judeţul Argeş. După absolvirea învăţământului liceal pleacă la Facultatea de Filologie de la Universitatea din Bucureşti. A absolvit facultatea cu diploma de merit şi a devenit asistentul academicianului Alexandru Rosetti, la catedra de limba română a acestei universităţi.
În 1952 are loc marea epurare, fiind îndepărtat de la catedră pentru că nu aplica tezele staliniste în domeniul lingvisticii. Este îndepărtat pentru 10 ani din învăţământul superior, împreună cu alţi profesori.
“În toamna aceluiaşi an este încadrat la Şcoala Generală din Costeşti împreună cu soţia sa, timp de trei ani. În ciuda tuturor obstrucţiilor de ordin politic, a refuzat multă vreme să devină membru al Partidului Comunist. Valoarea sa umamă şi profesională se fac remarcate şi astfel reuşeşte ca în octombrie 1955 să se transfere ca profesor de limba română şi director al liceului seral de pe lângă Liceul Nicolae Bălcescu din Piteşti – perioada 1955 până în 1959 – iar apoi ca inspector şcolar la secţia de învăţământ a oraşului Piteşti .
Renumele de ctitor al învăţământului superior argeşean îl capătă după înfiinţarea Institutului Pedagogic din Piteşti.
1962- este momentul în care în arealul argeşean şi muscelean apare primul institut de învăţământ superior care urma să pregătească serii succesive de cadre didactice pentru învăţământul gimnazial din toată ţara. În interiorul acestui institut se formează un cerc de intelectuali autentici de mare anvergură, care vor adăuga oraşului Piteşti, pe lângă renumele de mare centru industrial şi pe cel al centrului de cultură.
Se pune astfel piatra de temelie a Universităţii din Piteşti” spune profesorul Gheorghe Bănică.
Marin Mocanu era, la vremea respectivă, cel mai tânăr rector.
“În 1962, domnul profesor era cel mai tânăr rector – avea 36 de ani. Iar în 2016 , eu sunt unul dintre cei mai tineri rectori dintre cei care i-au succedat. Deci, timpul uneori se joacă cu destinele şi ne aduce în situaţii fericite de a continua munca unor predecesori şi de a continua ceea ce domnul rector Mocanu a început ” a afirmat actualul rector al UPIT, Dumitru Chirleşan.
Actualul rector a spus şi că noua echipă de conducere a universităţii doreşte să evoce şi să cinstească pe cei care au contribuit la naşterea, dezvoltarea şi creşterea învăţământului universitar argeşean şi care au contribuit la afirmarea Universităţii din Piteşti ca una dintre cele mai dinamice structuri universitare din ţară.
Iar preşedintele Senatului Universităţii, Mihaela Diaconu a declarat că ” aş vrea să mă alătur domnului rector şi as vrea să spun pentru noi, cei care suntem astăzi în sală, să încercăm să preluăm din spiritul domnului rector Marin Mocanu, să trăim intens în mijlocul studenţilor noştri şi a comunităţii academice a Universităţii din Piteşti”.
Cei prezenţi i-au cântat “La mulţi ani” , tonul fiind dat la muzicuţă de Călin Ion, fost economist al instituţiei. Pentru amuzamentul şi buna dispoziţie a tuturor, Călin Ion a continuat “repertoriu” cu cântecul “Şi-altă dată, o s-o facem şi mai lată” , cei prezenţi răspunzând prin interpretarea vocală a cunoscutului cântec românesc.
Primul rector al Universităţii din Piteşti a primit din partea preşedintelui Senatului, Mihaela Diaconu, diploma de excelenţă pentru contribuţii esenţiale la dezvoltarea învăţământului argeşean şi promovarea culturii româneşti în spaţiul european.
Iar din partea actualului rector Dumitru Chirleşan a primit placheta care marchează cei 90 de ani de viaţă ai părintelui UPIT.
Deşi are o vârstă atât de înaintată, profesorul Marin Mocanu este plin de umor, reuşind să stârnească amuzamentul auditoriului său atunci când a fost invitat să ia cuvantul.

 

imageedit_1_3663061127

imageedit_7_2973070684

imageedit_15_3366776365

imageedit_9_7301117409

imageedit_11_8311446856

imageedit_13_5435495428

 

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

ACTUAL

Situație dură pentru Klaus Iohannis: AUR anunță că va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui

Publicat

in

De

Deputatul Dan Tanasă a anunțat că AUR va iniția procedurile parlamentare pentru ca organele abilitate să demareze controlul averii Președintelui României, Klaus Iohannis.

AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii Președintelui Klaus Iohannis 

În urmă cu aproape șase ani, opinia publică era șocată de informația potrivit căreia Președintele României, Klaus Iohannis, pierduse definitiv în instanță una dintre casele pe care le avea în proprietate. În 2015, familia preşedintelui Klaus Iohannis a pierdut definitiv, la Curtea de Apel Braşov, un proces privind un imobil din centrul Sibiului. Curtea de Apel Braşov a respins recursul declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.

Klaus Iohannis nu a explicat niciodată public modul de proveniență al averii sale, în ciuda acestei sentințe definitive care ridică mari semne de întrebare.

„Această soluţie, după părerea mea, nu este bună, mă nemulţumeşte şi împreună cu avocaţii mei căutăm cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie”, a declarat Klaus Iohannis după finalizarea procesului.

Românii sunt nemulțumiți de faptul că nici până astăzi, cel care ocupă cea mai înaltă demnitate în statul român, nu a explicat clar cum anume a dobândit cele șase case dintr-un salariu de profesor, ulterior de primar.

Baza legală a inițiativei AUR este dată de art. 25 din Legea nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere şi de control şi a functionarilor publici, care prevede că „Averea Presedintelui României va putea fi cercetata numai după încetarea exercitarii mandatului, iar pe durata acestuia, numai la solicitarea sa sau pe baza hotărârii Parlamentului României, adoptata cu votul majorităţii deputatilor şi senatorilor. În acest ultim caz, Preşedintele României poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa”.

AUR va iniția procedurile parlamentare pentru ca organele abilitate să demareze controlul averii Președintelui României, Klaus Iohannis”,  a scris Dan Tanasă pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Dragoș Pătraru, ținta unor ironii pe internet, după ce s-a infectat cu Covid-19: ‘Păi cum rămâne cu imunizarea?’

Publicat

in

De

Jurnalistul Dragoș Pătraru a fost ținta unor ironii, pe grupurile de Facebook, unde circulă o fotografie cu acesta alături de textul ”Dragoș Pătraru, dublu vaccinat, iar acum bolnav de COVID. Păi cum rămâne cu imunizarea?”. 

Cam asta circulă pe net. Nu oamenii care n-au înțeles nimic, ci mizeriile care și-au făcut un scop din a omorî cât mai mulți cetățeni, ținându-i departe de vaccin. Asta nu e opinie, nu e libertate de exprimare, este crimă. Pur și simplu. Să induci ideea că nu trebuie să te vaccinezi pentru că și vaccinații fac boala, ei bine, asta nu mai ține de prostie, e ticăloșie calificată, făcută cu intenție. Iar rețelele sociale nu au nicio problemă să distribuie mizeriile astea, în timp ce autoritățile dorm. Somn bun!„, a scris Dragoș Pătraru pe Instagram.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend