Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Părintele Patriarh a oferit Mănăstirii Putna un Sfânt Potir și un Sfânt Disc realizat la Atelierele Patriarhiei Române

Publicat

in

Părintele Patriarh a oferit Mănăstirii Putna mai multe daruri, dintre care cel mai important este un Sfânt Potir și un Sfânt Disc realizat la Atelierele Patriarhiei Române. Acestea „exprimă comuniunea românească în Iisus Hristos, prin rugăciunile Maicii Domnului, care este ocrotitoarea Grădinii Sale”, a spus Preafericirea Sa.

„În secolul al XV-lea, când unii călugări voiau să plece de la Bisericani, din județul Neamț, la Muntele Athos, zicând că acolo este Grădina Maicii Domnului, Maica Domnului s-a arătat într-un stejar, care a dăinuit până nu demult, și a zis: «Și aici este Grădina Mea, rămâneți în mănăstire». Și, de atunci, se spune că România este Grădina Maicii Domnului”, a amintit Patriarhul României.

„Într-adevăr, prin multele mănăstiri, biserici, prin credința poporului, țara noastră este Grădina Maicii Domnului”, a spus el.

„Deci Maica Domnului, fiind ocrotitoarea poporului român, împreună cu Ștefan cel Mare și cu toți sfinții români și toți sfinții în general, este în mod deosebit și ocrotitoarea tinerilor, care, cu 150 de ani în urmă, au avut inițiativa Serbării de la Putna. Aici sunt o mulțime de tineri prezenți, care arată continuitatea unui ideal”, a continuat Preafericitul Părinte Daniel, relatează Basilica.ro.

„De aceea, am ales simbolul liturgic cel mai puternic, și anume am ales să oferim mănăstirii Sfântul Potir și Sfântul Disc, pe care le folosim la Sfânta Împărtășanie. Și acestea trebuie folosite mai ales la hramurile Mănăstirii Putna: Adormirea Maicii Domnului, Ștefan cel Mare și Sfânt și Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, a adăugat el.

„Oferim acestea Părintelui Stareț : Vă mulțumim și vă felicităm pentru toată lucrarea frumoasă pe care o săvârșiți aici nu numai la marile sărbători, ci în fiecare an. Să trăiți întru mulți ani!”, a mai spus patriarhul.

Sfintele odoare sunt confecționate din argint masiv și lucrate în filigran aurit.

Părintele Patriarh a mai oferit așezământului monahal un kilogram de tămâie a Magilor, tămâie naturală din Oman, și cărți de la Editurile Patriarhiei.

Pentru credincioși, Preafericirea Sa a oferit șase mii de iconițe care reproduc icoana Adormirii Maicii Domnului pictată de părinții iconari din Mănăstirea Putna și oferită Catedralei Mântuirii Neamului în 2018.

„Mănăstirea Putna a oferit Catedralei Naționale icoanele praznicale mari, pentru că și catedrala este mare. Și noi le multiplicăm și le oferim ca binecuvântare. Aici, pe verso, este însemnată binecuvântarea Noastră. Noi vă oferim aceste iconițe ca semn de binecuvântare, de prețuire și ca semn de încurajare”, a spus Patriarhul Daniel.

Părintele Arhiepiscop Calinic i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel, din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Mănăstirii Putna, o icoană realizată la Atelierul Giorgios Art.

Părintele Patriarh Daniel se află la Mănăstirea Putna în perioada 14-16 august, unde participă la hramul principal și la cele mai importante evenimente din seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”.

Manifestările, desfășurate sub egida Patriarhiei Române și a Patriarhiei Române, marchează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni din 1871. Organizată de Mihai Eminescu și generația sa, aceasta a reprezentat momentul cristalizării idealului de unitate națională a românilor din toate provinciile istorice.

Luni, Partriarhul Daniel și Președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, se întâlnesc cu cei peste 650 de tineri participanți la Congresul Studențesc Aniversar, organizat la 150 de ani de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Cel mai scump stat european permite cultivarea canabisului pentru uz personal

Publicat

in

De

Canabisul poate fi cultivat la scară redusă şi pentru uz personal în Luxemburg ca urmare a unui pachet de măsuri adoptat de guvernul naţional în vederea combaterii criminalităţii asociate drogurilor, informează DPA vineri, potrivit Agerpres.

Conform pachetului prezentat vineri, până la patru plante de canabis vor fi permise acasă şi per gospodărie.
Cu toate acestea, atât deţinerea cât şi consumul de canabis în public rămân interzise.

Coaliţia de guvernare din Luxemburg urmăreşte de mai mult timp legalizarea cultivării, vânzării şi consumului de canabis.

Conform Centrului European de Monitorizare a Drogurilor cu sediul în Lisabona, Luxemburg va deveni un pionier în Europa cu astfel de reglementări de anvergură.

Implementarea planurilor a fost amânată în Luxemburg, guvernul invocând pandemia de coronavirus drept unul dintre motive.

Potrivit guvernului, propunerile simplifică legea penală aplicabilă pentru deţinerea şi cumpărarea unei cantităţi de până la 3 grame de canabis.

Intervalul amenzilor va fi redus de la 251 la 2.500 de euro cât este în prezent la între 25 şi 500 de euro.

Printre măsurile avute în vedere se numără o prezenţă sporită a poliţiei, camere de luat vederi ataşate la uniforma agenţilor de poliţie şi un concept implementat în şcoli pentru prevenirea consumului de droguri.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Imunizarea prin vaccinare a depășit ca viteză imunizarea prin infectare (Octavian Jurma)

Publicat

in

De

Epidemiologul Octavian Jurma vine, vineri, cu o veste bună, pe lângă cele două recorduri de vaccinare. „Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depășit ca viteza imunizarea prin infectare”, spune medicul. Am putea avea, astfel, 78% din populație vaccinată în 4 mai 2022, notează mediafax.

„Astăzi, 22 octombrie 2021, am depășit două recorduri de vaccinare. Avem un total zilnic record de 128.014 doze administrate dintre care, cel mai important, un record de 86.385 de persoane vaccinate cu prima doză. Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depășit ca viteză imunizarea prin infectare (valorile reale estimate nu cele confirmate). Astfel, ținta de vaccinare de 10 milioane persoane cu minim o doză (52% din populația rezidentă) va fi atinsă la 14 ianuarie 2022, iar ținta de vaccinare de 15 milioane persoane (78% din populația rezidentă) în 4 mai 2022”, spune epidemiologul Octavian Jurma.

Medicul spune că impactul vaccinării se va vedea abia în 10-14 zile și de aceea este extrem de important ca în perioada următoare toți cei vaccinați să intre și în 14 zile de carantină personala relativă pentru a nu se infecta și „rispi o decizie fericită (vaccinarea) cu una nefericită (socializarea)”.

„De aceea trebuie să vedem măsurile anunțate ca o umbrelă necesară să ne ferească de ploaia de COVID-19 până dezvoltam imunitate protectivă. Multe dintre aceste măsuri nu fac decât să reinstituie măsurile care ar fi trebuit să fie deja în vigoare și care au fost suspendate în mod nesăbuit de guvern, deci nu va fi o problemă majoră să ne conformăm. La acest stadiu al pandemiei vaccinarea poate să reducă la jumătate numărul de persoane susceptibile la infecție pentru că atât virusul, cât și vaccinul îi cauta pe cei neimunizați al cărui număr a scăzut până acum vertiginos doar prin infectare. De săptămâna viitoare (când își va face simțit efect vaccinul) vaccinarea va scoate la fel de repede oameni din bazinul total de oameni susceptibili la infectare. Efectul net va fi reducerea la jumătate atât a numărului de cazuri teoretic posibil, cât și a timpului necesar să revenim la un nivel sustenabil”, a mai spus Jurma.

Potrivit epidemiologului, vaccinarea are un avantaj dublu față de oricare altă măsură non-farmaceutică, însa măsurile non-farmaceutice (testarea, distanțarea, reducerea mobilității) rămân esențiale pentru a proteja vaccinarea și a accelera ieșirea din val”.

Medicul transmite că trebuie să ne ferim de orice contact personal non-esențial și să evităm spațiile publice vreme de 10-14 zile după vaccinare și să îi rugăm pe cei cu care trăim în casă să facă același lucru. Ideal ar fi, spune dr. Jurma, să se vaccineze toata familia deodată.

„Poți merge liniștit la cumpărături și la muncă tocmai pentru că masca va fi obligatorie în toate spațiile închise. Dacă ai contacte personale imprevizibile poartă linistită masca și dacă ieși din casă un minut să ceri împrumut zahăr. După 14 zile de la vaccinare, masca + vaccinul îți asigură o protecție foarte înaltă. Dacă poți, poartă mască FFP2 (N95) sau FFP3 (N99). Nu ezita să alegi cel mai eficient vaccin pentru protecția ta chiar dacă primești certificatul mai târziu, Delta nu e ultima tulpină care ne va provoca. Cel mai important avantaj al vaccinării acum este că vei avea o imunitate optimă exact de sărbători când ne vom putea vedea cu cei dragi în siguranță, în cadrul unei bule de famile vaccinată”, mai spune dr. Octavian Jurma.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend