Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Parchetul General al Rusiei cere dizolvarea ONG-ului Memorial

Publicat

in

Parchetul rus a sesizat Curtea Supremă pentru a obţine dizolvarea ONG-ului Memorial, a anunţat joi această organizaţie ce apără drepturile omului, cea mai veche şi mai importantă din Rusia, care a calificat această decizie ca fiind una politică, transmite AFP preluat de agerpres.

ONG-ul este acuzat că a încălcat în mod sistematic legea privind „agenţii străinătăţii”, a explicat Memorial într-un comunicat.
Creat în 1989, Memorial a fost identificat de către autorităţile ruse în 2016 drept „agent al străinătăţii”. Această etichetă obligă organizaţiile, mass-media sau persoanele în cauză să facă cunoscut acest statut în toate publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele de socializare, şi să respecte proceduri administrative obositoare.

Această denumire, care aminteşte de „duşmanul poporului” din perioada sovietică, îi vizează într-un mod destul de imprecis pe cei care primesc finanţări din străinătate şi desfăşoară o activitate politică.

„Am afirmat în repetate rânduri că această lege a fost concepută de la început ca un instrument de justiţie sumară împotriva organizaţiilor independente şi am insistat ca aceasta să fie abrogată”, menţionează Memorial în comunicatul său de presă.

„Credem că nu există o bază legitimă pentru dizolvarea Memorialului”, adaugă ONG-ul, angajat de ani de zile într-o luptă juridică pentru anularea acestei denumiri.

Solicitarea Parchetului General „este o decizie politică de distrugere a Memorialului”, se arată în comunicat.

Simbol al perestroikăi, Memorial, organizaţie creată de disidenţi printre care şi câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, face parte din „moştenirea poporului rus”, a reacţionat activista pentru drepturile omului Zoia Svetova.”Dacă va fi dizolvat, Rusia va deveni un stat pe deplin totalitar”, a declarat ea pentru postul de radio Echo Moscova.

Curtea Supremă urmează să examineze recursul introdus de Parchet pe 25 noiembrie.

În trecut, Curtea Supremă a refuzat să dizolve acest ONG, respingând un recurs introdus de ministerul justiţiei.

În ultimele luni, autorităţile ruse au intensificat presiunea asupra ONG-urilor, a presei independente şi a opoziţiei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Pandemia şi războiul din Ucraina scumpesc alimentele. Producători: Nu vom putea ţine preţurile mici. Nu va fi penurie; vom avea carne, dar scumpă

Publicat

in

De

„Suntem deja în criză alimentară provocată de criza de cereale şi de criza energetică. Ambele accelerate de conflictul din Ucraina. În Romania criza alimentară se manifesta deja prin creşterea continuă de preţuri care nu se va opri probabil până la sfârşitul anului 2023. Dar este posibil să avem perturbări în România la aprovizionarea cu produsele importate.

Deoarece toate ţările europene se confruntă cu probleme de producţie. Aş reaminti că importăm peste 50% din alimentele comercializate în România. Principalele provocări ale pieţei în viitorul apropiat vor fi accentuarea deficitului de cereale la nivel global, în primul rând din cauza lipsei fertilizanţilor pentru agricultură (65% provin din Rusia şi Belarus, aflate sub sancţiuni).

Accentuarea crizei energetice va duce, pe lângă creşteri majore de preţuri la alimente, şi la închiderea unor producători care nu vor face faţă impactului şi, deci, la lipsa de pe rafturile magazinelor a anumitor produse. Din când în când vom avea deficit de legume, ouă, lactate şi chiar carne”, a declarat Horia Cardoş, CEO Agroland pentru „Adevărul”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Lavrov: Moscova nu este sigură că are nevoie de reluarea legăturilor cu Occidentul, dar va adânci relaţia cu Beijingul

Publicat

in

De

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China, informează marţi Reuters și Agerpres.

Serghei LavrovFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri la un eveniment desfăşurat la Moscova, ministrul Lavrov a spus că ţările occidentale au îmbrăţişat rusofobia după lansarea incursiunii în Ucraina, descrisă de Rusia ca „operaţiune militară specială”.

Rusia lucrează pentru a înlocui mărfurile importate din ţările occidentale, a spus el şi, în viitor, se va baza doar pe ţări „de încredere”, care nu au obligaţii faţă de Occident.

„Dacă ei (Occidentul) vor să ofere ceva în ceea ce priveşte reluarea relaţiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a spus Lavrov, potrivit unei transcriere apărute pe site-ul ministerului rus de externe.

Şeful diplomaţiei ruse şi-a exprimat nemulţumirile faţă de ţările occidentale despre care a spus că sunt hotărâte să schimbe regulile relaţiilor internaţionale în detrimentul Rusiei.

„Trebuie să încetăm să fim dependenţi în orice fel de aprovizionarea cu absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanţă critică pentru securitatea, economia sau sfera socială a patriei”, a spus el.

Lavrov a spus că obiectivul Moscovei este acum de a dezvolta în continuare legăturile cu China.

„Acum, că Occidentul a luat o ‘poziţie a dictatorului’, legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid”, a spus Lavrov.”Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei”, a adăugat el.

China are tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor „care nu sunt în niciun fel inferioare Occidentului. Un acord bun în acest domeniu va asigura beneficii reciproce”.

Serghei Lavrov a spus că Rusia se va baza „doar pe ea însăşi şi pe ţările care s-au dovedit a fi de încredere şi care nu dansează cum le cântă alţii. Dacă ţările occidentale îşi schimbă viziunea şi propune o formă de cooperare, atunci vom putem lua o hotărâre”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend