Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Papa Francisc a numit 13 noi cardinali: lista noilor oficiali

Avatar

Publicat

in

Papa Francisc nu se gândeşte doar la prezent, ci şi la continuarea proiectelor sale, astfel că Suveranul Pontif a numit, duminică, 13 noi cardinali, iar dintre aceştia, nouă vor putea lua parte la următorul conclav. Arhiepiscopul Wilton Gregory devine primul cardinal afro-american, informează Mediafax.

Papa Francisc îşi lasă amprenta asupra organizării Bisericii Romano-Catolice, numind duminică 13 cardinali.

„Nou-veniţii” de la Vartican sunt originari din opt ţări diferite, iar nouă dintre aceştia sunt eligibili pentru a lua parte la conclav. Aşadar, ei vor putea vota pentru alegerea unui nou Papă după decesul sau abdicarea actualului Suveran Pontif.

Anunţul Papei i-a surprins pe mulţi, şi aici nu vorbim doar despre pelerinii adunaţi în Piaţa Sf. Petru. După declaraţiile sale controversate referitoare la comunitatea LGBT, Papa Francisc pare să ţintească şi frontierele discriminării rasiale.

Arhiepiscopul Wilton Gregory, din Washington D.C., devine primul cardinal afro-american. În ultimele luni, popularitatea sa a crescut în urma implicării în mişcarea „Black lives matter”, relatează Reuters. Activitatea lui Gregory a avut ca scop atenuarea tensiunilor care au scos din case un număr uriaş oameni în urma decesului lui George Floyd.

În luna iunie a anului trecut, l-a confruntat indirect pe Donald Trump. Wilton Gregory a descris gestul Bisericii Catolice din Washington de a-i permite preşedintelui o şedinţă foto într-una din locaţiile sale drept „descumpănitor şi condamnabil”. Susţinătorii lui Trump au reacţionat dur la criticile aduse.

Cei 13 noi cardinali vor fi ridicaţi în rang printr-o ceremonie care va avea loc la Vatican în data de 28 noiembrie. Numirea lor creşte şansele ca viitorul Papă ales să continue proiectele lui Francisc, pe aceeaşi linie a toleranţei şi susţinerii minorităţilor.

În prezent, 57% din cardinalii cu drept de vot în conclav (dintr-un un total de 128) sunt numiţi de Papa Francisc. Ceilalţi au fost numiţi de către cei doi predecesori conservatori ai lui Francisc, Papa Benedict al XVI-lea şi Papa Ioan Paul al II-lea. Regulile bisericii limitează de obicei numărul de cardinali electori la doar 120.

Cei nouă alegători noi provin din Italia, Malta, Rwanda, Statele Unite, Filipine, Chile, Brunei şi Mexic. Ceilalţi patru cardinali numiţi azi nu primesc dreptul de vot întrucât au vârste de peste 80 de ani, iar titlul este mai degrabă o încununare a activităţii lor de o viaţă. Aceştia sunt originari din Italia şi Mexic.

Citește și: STUDIU Pacienții cu ficat gras sunt mult mai puternic expuși la virusul Sars-Cov-2

Cei nouă cardinali electori numiţi de Papa Francisc sunt:

Arhiepiscopul Mario Grech, 63 de ani, maltez, secretar al Sinodului Episcopilor din Vatican.

Arhiepiscopul Marcello Semeraro, 73 de ani, italian, prefect al Congregaţiei Vaticanului pentru Cauzele Sfinţilor.

Antoine Kambanda, ruandez, 61 de ani, arhiepiscop de Kigali.

Wilton D. Gregory, american, 72 de ani, arhiepiscop al Washington D.C.

Jose F. Advincula, 68 de ani, filipinez, arhiepiscop de Capiz.

Celestino Aos Braco, 75 de ani, spaniol, arhiepiscop de Santiago, Chile.

Arhiepiscopul Cornelius Sim, 69 de ani, Brunei, vicar apostolic al Brunei

Augusto Paolo Lojudice, 56 de ani, italian, arhiepiscop de Siena, Italia.

Părintele Mauro Gambetti, 54 de ani, italian, custode al mănăstirii franciscane Sf. Francisc din Assisi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

AVERTISMENTUL OMS: Continentul care este total nepregătit pentru o vaccinare în masă anti-COVID-19

Avatar

Publicat

in

De

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat joi ţările africane să-şi amelioreze rapid capacitatea de a vaccina populaţia împotriva noului coronavirus, avertizând că acest continent este “departe de a fi pregătit” pentru o vaccinare în masă, relatează AFP.

În contextul în care lucrul la dezvoltarea unui vaccin s-a accelerat de la începutul lunii, în urma anunţurilor promiţătoare a mai multor fabricanţi, OMS a făcut apel la Africa să-şi intensifice preparativele, estimând într-un comunicat că este pregătită pentru a vaccina numai 33% din populaţie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban îi răspunde lui ÎPS Teodosie: ‘Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiţii, pentru că este zonă carantinată’

Acest procentaj. evaluat pe baza datelor furnizate de 40 de ţări de pe continent privind o serie de criterii, este pentru moment net inferior obiectivului de 80%, potrivit organizaţiei.

“Planificarea şi pregătirea vor fi decisive pentru această sarcină fără precedent”, a declarat directoarea regională a OMS, dr. Matshidiso Moeti, într-o conferinţă de presă online, precizând că obiectivul este de a vaccina 3% dintre africani până în martie 2021 şi 20% până la sfârşitul anului viitor.

Citește și: Fotografie de ultim moment! Marcel Vela, imagine cu leul apărut în videoclipul lui Dani Mocanu

Principalele carenţe privesc lipsa de finanţare şi instrumentele de comunicare cu populaţia, iar pentru a remedia acest lucru “solidaritatea internaţională va fi imperativă”, a precizat ea.

OMS evaluează costul vaccinării numai al populaţiilor prioritare din Africa la circa 4,8 miliarde de euro.

Citește și: Raluca Turcan, un nou val de critici dure la adresa PSD: ‘A lăsat Guvernul PNL fără mijloace legale de protecție a sănătății publice’

Ţările africane vor putea beneficia de o parte din dispozitivul de achiziţionare şi repartiţie a vaccinurilor COVAX, dar şi de finanţări de la Banca Mondială.

Deşi Africa este net mai puţin afectată decât majoritatea celorlaltor continente de pandemie, cu circa 50.000 de decese înregistrate oficial la 2,1 milioane de cazuri confirmate, continentul se confruntă cu recrudescenţe locale, în special în Africa de Sud şi Maghreb, a subliniat dr. Moeti.

Citește și: Mutare spectaculoasă făcută de Kaufland România, la final de 2020! Până la sfârșitul lunii noiembrie, toți angajații vor primi acest bonus .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Palestina se roagă de Joe Biden: ‘Reluăm contactele cu noua administraţie a SUA’

Avatar

Publicat

in

De

Conducerea palestiniană este “optimistă” în privinţa şanselor unei resetări diplomatice cu SUA sub preşedintele ales Joe Biden, a declarat joi ministrul de externe palestinian, Riyad al-Malki, relatează dpa.

“Există destule motive pentru noi să reluăm contactele cu noua administraţie a SUA în momentul în care va prelua mandatul” sau chiar mai devreme, a declarat al-Malki la Roma MED 2020, o conferinţă de politică externă online, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban îi răspunde lui ÎPS Teodosie: ‘Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiţii, pentru că este zonă carantinată’

“În ansamblu, suntem optimişti şi suntem gata să intrăm în contact cu noua administraţie”, a mai spus Riyad al-Malki, menţinând că preşedintele Mahmoud Abbas aşteaptă să vorbească la telefon cu Joe Biden.

Al-Malki a spus că se aşteaptă ca noul lider al SUA “să scape de moştenirea lui Trump” în Orientul Mijlociu, inclusiv “aşa-numitul acord al secolului” şi acordurile de normalizare a relaţiilor între Israel, Bahrein şi Emiratele Arabe Unite.

Citește și: Fotografie de ultim moment! Marcel Vela, imagine cu leul apărut în videoclipul lui Dani Mocanu

Liderii palestinieni le-au acuzat pe cele două ţări arabe de “trădare”.

Joi însă Al-Malki a avut un ton mai conciliant, menţionând condiţiile în care palestinienii nu vor rupe relaţiile cu ţările arabe care recunosc Israelul.

Citește și: Raluca Turcan, un nou val de critici dure la adresa PSD: ‘A lăsat Guvernul PNL fără mijloace legale de protecție a sănătății publice’

“Atâta timp cât au declarat deschis că susţin cauza palestiniană, că încă cred în iniţiativa arabă de pace, atunci nu avem nicio problemă să ne continuăm relaţiile cu Bahrein şi Emiratele Arabe Unite sau oricare altă ţară din lumea arabă care decide să normalizeze relaţiile cu Israelul”, a spus el.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend