Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Panică pe piețele crypto: Bitcoin se pregătește pentru o serie fără precedent de pierderi

Publicat

in

Criptomonedele au înregistrat pierderi mari vineri, bitcoin îndreptându-se spre a șaptea săptămână consecutivă de pierderi după ce prăbușirea TerraUSD, o așa numită „stablecoin”, a produs unde de șoc în piețele crypto, scrie Reuters.

Bitcoin-ethereum-criptomonedeFoto: dreamstime.com

Activele digitale au fost afectate de un val recent de debarasare a investițiilor considerate riscante în contextul îngrijorărilor legate de inflația ridicată și majorării dobânzilor de referință.

Însă marele șoc este legat de prăbușirea unor monede digitale care ar trebui să fie stabile, așa numitele „stablecoins” a căror valoare este legată de cea a dolarului sau a altor active din viața reală.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a reușit însă să treacă din nou deasupra pragului psihologic de 30.000 de dolari pe piețele din Asia, fiind tranzacționată cu aproximativ 30.500 de dolari luni după-masa.

A fost o revenire greoaie după minimul ultimelor 16 luni înregistrat joi când prețul bitcoin a scăzut la 25.400 de dolari dar acesta rămâne în continuare cu mult sub nivelurile de aproximativ 40.000 de dolari înregistrate în urmă cu o săptămână.

Pierderi record pentru bitcoin

În cazul în care bitcoin nu va înregistra un reviriment spectaculos în următoarele două zile, cea mai mare criptomonedă din lume va înregistra un record de șapte săptămâni consecutive de pierderi.

„Nu cred că ce este mai rău s-a încheiat”, afirmă Scottie Siu, director de investiții la Axion Global Asset Management, o firmă din Hong Kong cu afaceri în domeniul crypto. „Cred că în următoarele zile va continua panta descendentă”, adaugă acesta.

El spune că piața se va stabiliza abia după ce speculatorii se vor retrage ca urmare a prăbușirii interesului general față de bitcoin și criptomonede.

Panică pe piața crypto

Valoarea totală a pieței criptomonedelor a scăzut cu aproximativ jumătate din luna noiembrie a anului trecut când numeroși investitori au început să își vândă activele digitale însă în ultimele zile s-a instaurat panica pe piață din cauza prăbușirii TerraUSD.

Investitorii și-au pierdut încrederea în această criptomonedă stablecoin după ce mecanismul său complex de stabilizare a încetat să ofere o paritate de 1:1 cu dolarul din cauza presiunilor puse de vânzări. Prețul TerraUSD s-a prăbușit la doar câțiva cenți de la un dolar.

„Pentru aceste tipuri de stablecoins, piața trebuie să aibă încredere că emitentul deține suficiente active lichide pe care să le poată vinde în perioade de turbulențe ale pieței”, explică banca de investiții Morgan Stanley într-un raport.

Agenția de rating Fitch a notat la rândul său într-un document publicat joi că criptomonedele și finanțele digitale în ansamblul lor se vor confrunta cu „repercusiuni negative semnificative” dacă investitorii își pierd încrederea în stablecoins.

Fitch afirmă însă că, mulțumită legăturilor slabe dintre piețele crypto și cele financiare tradiționale, turbulențele de pe piețele activelor digitale nu vor provoca instabilitate financiară pe scară largă.

Analiștii de la banca elvețiană UBS avertizau în luna ianuarie a acestui an că piețele crypto s-ar putea confrunta cu o nouă „iarnă” caracterizată de o prăbușire generalizată a prețurilor din care să nu-și revină timp de ani de zile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ciprian Ciucu fuge de Primăria Capitalei: Trebuie să fii inconștient să îți dorești un mandat

Publicat

in

De

Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, edil al Sectorului 6, afirmă că ar fi foarte greu de convins să candideze la Primăria Capitalei şi „trebuie să fii inconştient” să-ţi doreşti un mandat de primar general în condiţiile în care „urmează să cadă oraşul pe noi”. „Eu, care sunt extrem de conştient de ce se întamplă în Primăria Generală, pentru că am fost consilier general – acum sunt preşedinte PNL Bucureşti şi mă preocupă permanent ce se întâmplă la nivel de Primăria Generală – trebuie să fii inconştient ca să îţi doreşti un mandat ca primar general. Dacă nu ştii ce-i colo şi nu stii că urmează să cadă oraşul pe noi, da, vrei să fii primar general. Îţi pui această patalama în frunte, că sunt primar general. Dar dacă ştii câţi bani se duc pe termie şi ce probleme sunt acolo pe investiţii, dacă te uiţi pe zona de risc seismic, pot să merg cu această listă la nesfarsit, şi ştii cât de mari sunt problemele acolo, doar să fii inconştient ţi-ai dori să fii primar general”, a declarat Ciucu, sâmbătă, la Digi 24, scrie News.ro.

El a precizat că, în asemenea condiţii, ar fi foarte greu de convins să candideze la Primăria Municipiului Bucureşti. „Să mă duc primar general, eu sau oricine altcineva, trebuie să meargă cu ceva prestabilit înainte (…) În condiţiile acestea eu aş fi foarte-foarte greu de convins să candidez la Primăria Municipiului Bucureşti”, a adăugat Ciprian Ciucu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO O filipineză câștigă concursul pentru transsexuali din Thailanda

Publicat

in

De

Filipineza Fuschia Anne Ravena a fost încoronată sâmbătă Miss International Queen 2022 în cadrul unui concurs din Thailanda, prezentat ca fiind cel mai mare și mai popular concurs de frumusețe transgen din lume, informează Mediafax.

Proprietară de afaceri în vârstă de 27 de ani, filipineza a învins alte 22 de concurente. Locul al doilea și al treilea au revenit unor concurente din Columbia și, respectiv, Franța.

„Primul meu mesaj pentru toată lumea este să răspândească dragostea, pacea și unitatea, pentru că acesta este cel mai important lucru”, a declarat Ravena, care a purtat o rochie de seară strălucitoare, argintie, conform Reuters.

Concursul, care a fost întrerupt timp de aproape doi ani din cauza pandemiei, a fost reluat în orașul balnear thailandez Pattaya, în timpul lunii mândriei, pentru a celebra, de asemenea, egalitatea de gen, a declarat Alisa Phanthusak, directorul general al Miss Tiffany Show, organizatorul.

Concursul, care reunește persoane transsexuale din întreaga lume, a fost lansat în urmă cu peste un deceniu pentru a ajuta femeile transsexuale să se simtă mai bine acceptate de societate.

Thailanda are una dintre cele mai deschise și vizibile comunități de lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali (LGBT) din Asia, dar activiștii spun că legile și instituțiile thailandeze nu au reflectat încă schimbarea atitudinilor sociale și că încă discriminează persoanele LGBT+ și cuplurile de același sex.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend