Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pandemia și războiul vor îngenunchea economia! Studiu: ‘Condițiile economice se vor deteriora în următoarea perioadă’

Publicat

in

Potrivit unui studiu realizat de Deloitte Private Equity (PE) Confidence Survey, condiţiile economice se vor deteriora în lunile următoare, în contextul în care COVID-19, războiul din Ucraina şi inflaţia au efecte negative puternice asupra achiziţiilor, lanţurilor de aprovizionare şi ratelor dobânzilor.

Potrivit unui comunicat al companiei, pesimismul este chiar mai puternic decât la izbucnirea pandemiei şi niciunul dintre participanţii la sondaj nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a climatului economic general.

Indicele de încredere, care de obicei evoluează în tandem cu aşteptările privind evoluţia economică, a scăzut puternic, de la 149, în vara anului 2021, la 58, în vara anului 2022, acesta fiind al doilea cel mai scăzut nivel istoric, după octombrie 2008, în timpul crizei financiare globale (când a ajuns la 48). O diferenţă crucială faţă de 2008 este că piaţa de private equity din regiune este acum foarte experimentată, atât în ceea ce priveşte membrii echipei, cât şi instituţiile, subliniază studiul.

În ciuda incertitudinii în creştere, firmele de capital privat încă au apetit pentru tranzacţionare, aproximativ jumătate dintre acestea spunând că se vor concentra pe noi investiţii (în scădere de la 61%, în iarnă). Explicaţia pentru aceste planuri ţine de aşteptările privind scăderea indicilor de evaluare, 14% dintre respondenţi spunând că vânzătorii au cerut preţuri mai mici în ultimele şase luni, iar 65% cred că această tendinţă va continua.

Această evoluţie marchează o schimbare în privinţa preţurilor, care au fost ridicate atât în Europa, cât şi la nivel global, subliniază studiul – înainte de pandemie, acestea au crescut, apoi au stagnat şi apoi au crescut din nou abrupt. Companiile lideri de piaţă continuă să fie cele mai interesante pentru fondurile de private equity care vor să cumpere (53%), în timp ce start-up-urile au atras atenţia a doar 8% dintre acestea.

Ne aflăm într-o fază dominată de cumpărători, arată studiul nostru. Faptul că multiplii de evaluare sunt în scădere face ca această perioadă să fie propice achiziţiilor. Cu toate acestea, firmele de capital privat rămân prudente, după cum deducem din creşterea ponderii celor care se vor concentra pe gestionarea portofoliului (43%), ceea ce sugerează o atitudine defensivă, în anticiparea unor dificultăţi.

În prezent, inflaţia şi costul finanţării sunt unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă piaţa din Europa Centrală. În România, nu ne aşteptăm să vedem diferenţe faţă de restul regiunii, deşi cred cu tărie că ţara noastră este o destinaţie ideală pentru investiţiile pe care multe ţări din Vestul Europei sau chiar de pe alte continente intenţionează să le facă în viitorul apropiat”, a declarat Radu Dumitrescu, partener coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Firmele de private equity din Europa Centrală se aşteaptă la dificultăţi în ceea ce priveşte finanţarea tranzacţiilor în lunile următoare, în condiţiile în care peste două treimi dintre acestea (71%) anticipează o reducere a accesului la finanţare, în creştere semnificativă de la 30%, în iarnă. În contextul în care băncile acordă credite mai puţine sau la costuri foarte mari, în Europa Centrală încep să apară fondurile de finanţare a datoriilor (debt funds), care sunt populare în SUA şi au început să apară în Europa în jurul anului 2010.

În ultimul an, importanţa aspectelor legate de sustenabilitate (ESG – environment, social, governance) a crescut atât pentru companii, cât şi pentru fondurile de capital privat. Peste jumătate dintre participanţii la studiu (53%) au implementat o politică de investiţii care include în mod specific factori ESG, comparativ cu 30%, în timpul iernii. Pe de altă parte, companiile încep să-şi dea seama că accentul pus pe sustenabilitate poate fi o sursă puternică de creştere, la fel ca şi digitalizarea, şi poate duce la creşterea evaluării unui business pentru cumpărătorii internaţionali.

În ceea ce priveşte mărimea tranzacţiei, Europa Centrală este, de obicei, o piaţă de dimensiune medie, iar peste două treimi dintre firmele de private equity (69%) nu se aşteaptă la schimbări în acest sens în lunile următoare, în ciuda degradării contextului general, conform agepres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Secretarul general al ONU: Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit

Publicat

in

De

„Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit”, a pledat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând „eliminarea” tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare”, a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.

„Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească”, a adăugat el, estimând că „fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (…), nici încredere”.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la „toate mijloacele” aflate la dispoziţia sa pentru a se proteja, relansând speculaţiile privind riscurile de conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.

Antonio Guterres, care s-a deplasat la Hiroshima în august pentru comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul atomic, şi-a exprimat din nou regretul privind eşecul conferinţei de examinare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (NPT).

La finalul a patru săptămâni de negocieri între cele 191 de ţări semnatare, Rusia a blocat la sfârşitul lui august adoptarea declaraţiei comune, în special din cauza paragrafelor privind centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de militari ruşi.

Săptămâna trecută, SUA au precizat că au cerut prin canale private Rusiei să pună capăt discursului său care vehiculează ameninţarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, potrivit Washingtonului, consecinţe „catastrofale”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Poliţist bătut în Cluj: Colegii agentului au tras focuri de armă

Publicat

in

De

Un tânăr de 24 de ani a fost reţinut printr-o decizie a procurorilor după ce a lovit un poliţist cu pumnul în faţă, iar oamenii legii au tras trei focuri de avertisment cu armele din dotare, anunță Agerpres.

„Azi, data de 26 septembrie a.c., un tânăr de 24 de ani, din comuna Cămăraşu, judeţul Cluj a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore după ce a agresat fizic un agent de poliţie din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Apahida. În fapt, la data de 24 septembrie a.c., în jurul orei 19.40 poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Apahida au fost solicitaţi prin apel 112 pentru a interveni la un eveniment în localitatea Sâmboleni, comuna Cămăraşu, unde era afectată ordinea şi liniştea publică. Echipajul de poliţişti a constatat că la imobilul unde se reclama evenimentul, o persoană de sex masculin, în vârstă de 31 de ani, ar fi ascultat muzică la un nivel ridicat, fiind astfel tulburată ordinea şi liniştea publică. Acesta a refuzat să se legitimeze şi a devenit agresiv verbal, poliţiştii procedând la încătuşarea lui, moment în care o altă persoană de sex bărbătesc s-a apropiat de agenţii de poliţie, lovindu-l cu pumnul în zona feţei pe unul dintre ei, ulterior fugind de la faţa locului”, se arată într-un comunicat trimis, luni, de IPJ Cluj.

Potrivit sursei citate, poliţiştii au fost nevoiţi să tragă focuri de avertisment cu armele din dotare.

„Întrucât în zonă s-au adunat mai multe persoane care se manifestau agresiv faţă de poliţişti, starea conflictuală degenerând, aceştia au fost nevoiţi să execute 3 focuri de avertisment cu arma din dotare, în plan vertical, pentru restabilirea ordinii publice. De asemenea, la faţa locului au fost dirijaţi de urgenţă poliţişti din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, precum şi o grupă operativă de jandarmi, care au intervenit pentru restabilirea ordinii publice. Bărbatul care a agresat fizic poliţistul a fost identificat şi depistat, fiind vorba despre un tânăr de 24 de ani, din comuna Cămăraşu, pe numele căruia procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore. Cel în cauză este cercetat în continuare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj”, se mai arată în comunicat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend