Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pandemia a devenit deosebit de periculoasă pentru copii. Iată cum putem să-i protejăm, chiar și în România

Publicat

in

Copiii nevaccinați vor începe curând școala, probabil în cel mai periculos moment pentru ei de când a început pandemia. Chiar dacă majoritatea fac forme ușoare, se înmulțesc cazurile în care copii ajung în stare critică, scrie dr. Leana S.Wen în The Washington Post.

În săptămâna încheiată pe 5 august, 93.000 de copii au fost testați pozitiv pentru coronavirus în SUA, o creștere cu 400% în trei săptămâni.

În multe locuri nu se respectă obligativitatea purtării măștilor în spații închise, iar adulți nevaccinați continuă să umble fără măști în locuri publice. Ar fi o tristă acuzație pentru societate dacă prețul pentru iresponsabilitatea adulților și nepăsarea autorităților va fi plătit de copii. Așa că părinții ca mine, care am copii prea mici ca să fie vaccinați, trebuie să-și asume în propriile mâini reducerea riscurilor. Iată șapte sugestii pentru familiile care se pregătesc pentru redeschiderea școlilor:

1. Toți adulții din căminul familiei trebuie să fie vaccinați. Cel mai bun mod de protecție a copiilor vulnerabili este vaccinarea contacților lor apropiați. Mai pot surveni infectări post-vaccinare, dar cu o probabilitate de opt ori mai mică decât la cei nevaccinați. Adolescenții peste 12 ani trebuie inoculați pentru a-i apăra pe frații lor mai mici; beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile la grupa lor de vârstă.

2. Ieșiți în aer liber, este cel mai sigur loc pentru cei nevaccinați. Cazurile documentate de contaminare cu coronavirus în aer liber sunt relativ puține și mă simt confortabil când copiii nu poartă măști la joacă sau fac sport în aer liber. Permițând copiilor să nu poarte mască în aer liber accentuează puternic cât este de importantă la interior.

3. Purtați mască în spații închise oricând sunt oameni nevaccinați în jur. Iar calitatea măștii contează. Una textilă nu este de ajuns; folosiți măcar una chirurgicală cu trei pliuri sau, dacă este tolerată de copil, una N95 sau KN95.

4. Măriți numărul testărilor.
Multe școli trebuie să renunțe la distanțarea fizică pentru a permite prezența elevilor. Testarea este o metodă bună de protecție care, împreună cu măștile, vaccinarea și o bună ventilație, evită nevoia de distanțare. În SUA, școlile din zonele cu cele mai reduse rate de transmitere sunt obligate să testeze cel puțin o dată pe săptămână elevii și personalul.

5. Formați „bulele” pandemice. Familiile ar trebui să se gândească la refacerea „bulelor”, adică a grupurilor izolate de exterior pe care le aveau la începutul pandemiei. Aceasta permite buna îngrijire și la after-school – de exemplu, copii pot să mănânce împreună cu alții în bula lor și să fie mai puțin expuși. Familiile din aceeași bulă trebuie să aibă aceeași expunere la risc. În bula noastră, toți acceptă să poarte măști în magazine, biserici și alte locuri publice și nici nu ne întâlnim în aer liber cu persoane nevaccinate.

6. Fiți prudenți în activitățile informale. Ar fi păcat să fie grijulii copiii în timpul unui meci de fotbal și să renunțe în vestiar, sau să cânte la cor cu măști și să le scoată după aceea când merg la pizza. Părinții trebuie să fie la fel de vigilenți în activități sociale cum au fost în timpul orelor de școală.

7. Țineți minte, riscurile se cumulează. Există un risc legat de mersul în persoană la școală, dar merită în comparație cu beneficiile educaționale, psihologice și de dezvoltare extraordinare. Părinții trebuie să reducă riscul de la școală cât mai mult posibil și să excludă expunerea în afara școlii. Pentru familia mea, aceasta înseamnă renunțarea la interiorul restaurantelor și vaccinarea rudelor cu care ne vedem.

Cel mai important factor de reducere a riscurilor pentru copii este ca adulții să curme răspândirea lui covid-19. Trebuie mărite puternic ratele de vaccinare a persoanelor eligibile și făcute presiuni pentru dezvoltarea mai rapidă a vaccinurilor pentru copii. Din cauza adulților, este o perioadă deosebit de periculoasă pentru copii, dar părinții pot să joace un rol important în protejarea lor.

Dr. Leana S.Wen, mamă a doi copii, expertă în sănătate publică și colaboratoare a ziarului The Washington Post, a fost comisarul pentru sănătate al municipalității din Baltimore. În prezent este Visiting Professor la George Washington University Milken Institute of Public Health.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Inedit: Hipopotamii lui Pablo Escobar recunoscuți ca persoane juridice în Statele Unite

Publicat

in

De

Pentru prima dată, o instanță americană a recunoscut personalitatea juridică la animale. Și nu la oricare, ci urmașilor hipopotamilor lui Pablo Escobar, care s-au înmulțit în Columbia de la moartea celebrului traficant de droguri în urmă cu 30 de ani, potrivit AFP.

Această recunoaștere a fost acordată ca parte a unei bătălii legale pentru a bloca sacrificarea lor.

Pablo Escobar, în perioada sa de glorie, importase câțiva hipopotami pentru a-și umple grădina zoologică din hacienda sa din Napoles, la o sută de kilometri sud de fortăreața sa din Medellin.

După ce a fost împușcat în 1993 de forțele de securitate columbiene, majoritatea celorlalte animale (flamingo, girafe, zebre, canguri…) au fost vândute, dar nu și pachidermele, care au proliferat până să devină cea mai mare colonie a acestor animale în afara Africii.

Au devenit treptat o preocupare de mediu și o amenințare pentru locuitori (au fost semnalate atacuri asupra pescarilor).

Confruntat cu problema, guvernul columbian a început să sterilizeze animalele. În special, se folosesc pistoalele cu săgeți care conțin un contraceptiv, mai mult decât sterilizarea chirurgicală.

Un avocat, Luis Domingo Gomez Maldonado, a intentat în iulie un proces în numele hipopotamilor din Columbia, care recunoaște deja personalitatea juridică pentru animale. Scopul este de a preveni eutanasia hipopotamilor, dar și de a se asigura că guvernul folosește un alt medicament pentru a-i steriliza decât cel utilizat în prezent.

În acest context, Fondul de Apărare Legală a Animalelor (ALDF) a făcut o cerere pentru a permite ca doi experți în sterilizare cu domiciliul în Statele Unite să poată depune mărturie, pentru a susține recursul.

Magistratul curții federale din Ohio, Karen Litkovitz, a fost de acord cu cererea săptămâna trecută, în numele unei legi americane care permite „unei persoane interesate” să solicite o depoziție americană într-un litigiu din străinătate. Prin urmare, părțile interesate sunt, în acest caz… hipopotami.

Mișcare mai largă pentru drepturile animalelor

Pentru Christopher Berry, avocatul ALDF, importanța acestei decizii este dublă: „În primul rând, îi va ajuta pe hipopotami să nu moară – aceasta este consecința ei imediată”.

„În sens mai larg, acesta este primul exemplu concret de instanță americană care permite animalelor să își exercite un drept legal în nume propriu”, a spus el pentru AFP.

Potrivit acestuia, alte cazuri își fac treptat drum în instanțele din Statele Unite. Asociația reprezintă de exemplu un cal pe nume Justice într-un caz de cruzime și neglijență față de un animal.

Nu este sigur că hotărârea hipopotamilor va influența aceste alte cazuri, „dar este cert că acest lucru este relevant și important în cadrul mai larg al discuției despre drepturile animalelor”, a spus domnul Berry.

Mișcarea de a acorda statut legal animalelor a câștigat, de asemenea, amploare la nivel global.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Cseke Attila: De luni va trebui certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice/ Evenimentele private, complet interzise

Publicat

in

De

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi seară, că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. Evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.

Cseke Attila a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, unde se va impune certificatul verde începând de luni şi a afirmat: ”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Şedinţa CNSU pentru a se decide concret restricţiile aplicate de luni are loc vineri, la ora 13.00. La ora 14.00 este programată şedinţa de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că de luni toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă şi vor fi impuse mai multe restricţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend