Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Până în septembrie 2019, toate asociațiile de proprietari vor trebui să adopte un regulament al blocului

Avatar

Publicat

in

Spre sfârșitul lunii septembrie 2018, legislația actuală ce reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari va fi înlocuită, iar noua lege a asociațiilor va aduce noutăți și clarificări privind folosirea, modificarea și întreținerea apartamentelor, privind modul în care se pot înființa și funcționa asociațiile de proprietari și chiriași sau obligativitatea adoptării unui regulament de bloc.

Până la sfârșitul lunii septembrie 2019, asociațiile de proprietari vor fi obligate să adopte un document în care se vor înscrie regulile de comportament în bloc, numit regulamentul condominiului. Modelul regulamentului va fi publicat până la sfârșitul acestui an.

Publicitate

Obligația asociațiilor de proprietari de a întocmi un regulament al blocului este prevăzută în Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, ce urmează să intre în vigoare în data de 28 septembrie 2018.

Concret, regulamentul blocului va stabili regulile ce vor trebui respectate și condițiile de folosire a părților comune ale clădirii, precum și normele de comportament și bună vecinătate dintre proprietari. Acesta trebuie adoptat de către proprietarii din imobil în cel mult 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018, adică până la sfârșitul lunii septembrie 2019.

Întocmirea regulamentului va fi inițiată de președintele asociației de proprietari sau de către comitetul executiv al asociației și se va dezbate și adopta în cadrul adunării generale. După adoptarea regulamentului, conținutul acestuia va fi adus la cunoștința locatarilor fie prin afișarea la avizier, fie prin înmânarea unei copii a regulamentului fiecărui proprietar, în cel mult o săptămână de la adoptarea documentului.

Noua lege a asociațiilor nu stabilește și conținutul exact al regulamentului de bloc, dar precizează că regulamentul “nu poate impune nicio restricție exercitării drepturilor proprietarilor în afara celor care sunt justificate prin destinația imobilului, așa cum este prevăzută în proiectul tehnic și cartea tehnică a construcției”.

Potrivit Legii nr. 196/2018, spre sfârșitul anului, mai exact, până în data de 28 decembrie 2018, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va publica un model al regulamentului de bloc. Totodată, actul normativ stabilește că atunci când un apartament își schimbă proprietarul, adică este vândut, regulile de folosire a spațiilor comune nu se schimbă.

Regulamentul blocului va trebui respectat, pe lângă proprietarii apartamentelor din imobil, și de către chiriași sau de către cei ce sunt găzduiți pe o perioadă limitată într-unul dintre apartamente. Obligația de a-i infoma pe chiriași sau pe cei veniți în vizită despre prevederile regulamentului de bloc revine proprietarilor.

În cazul în care regulamentul nu este respectat de către un locatar, ceilalți proprietari au dreptul de a sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației cu privire la aceste nereguli.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

CONFLICT uriaș între Franţa și Marea Britanie: Parisul amenință Londra cu măsuri simetrice, după decizia privind carantina

Avatar

Publicat

in

De

Guvernul de la Paris a avertizat, vineri, cu măsuri simetrice după ce Marea Britanie a luat decizia plasării în carantină a persoanelor care vin din Franţa, informează cotidianul The Guardian.

Începând de sâmbătă de la ora 4.00 (5.00, ora Franţei, 6.00, ora României), persoanele care vin din Franţa, Malta şi Olanda vor fi plasate în carantină 14 zile în Marea Britanie, scrie mediafax.ro.

Publicitate

Citește și: Ultim moment: Mario Iorgulescu, trimis în judecată pentru că s-a urcat beat și drogat la volan și a ucis un bărbat

“Guvernul Franţei regretă decizia Marii Britanii care va conduce la o măsură de reciprocitate”, a reacţionat Clément Beaune, secretar de Stat în cadrul Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri Externe.

“I-am transmis omologului meu, Grant Shapps, despre dorinţa noastră de armonizare a protocoalelor medicale, pentru a asigura un nivel înalt de protecţie pe ambele maluri ale Canalului Mânecii”, a declarat, la rândul său, ministrul francez al Transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari.

Citește și: Orban: ‘Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă’

Guvernul Olandei a exclus posibilitatea impunerii unor măsuri simetrice ca reacţie la decizia Guvernului Boris Johnson.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un accident grav s-a produs în județul Timiș, cu șapte persoane implicate: Două autoturisme s-au ciocnit violent

Avatar

Publicat

in

De

Un accident grav s-a produs vineri după-amiază în județul Timiș, cu șapte persoane implicate. Două autoturisme s-au ciocnit violent, iar trei victime au rămas încarcerate. A fost alertat și elicopterul SMURD, anunță MEDIAFAX.

Conform ISU Timiș, accidentul s-a produs în localitatea Tapia.

Publicitate

Citește și: Traian Băsescu PROFEȚEȘTE: Răzbunarea pentru Pian va fi crâncenă

În accident au fost implicate două autoturisme în care se aflau 7 persoane, dintre care 3 persoane au rămas încarcerate. Victimele au fost descarcerate și sunt duse la spital.

Celelalte 4 persoane implicate în accident nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. A fost alertat și elicopterul SMURD.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend