Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pactul Molotov-Ribbentrop: 82 de ani de când Uniunea Sovietică a semnat Pactul de neagresiune cu Germania

Publicat

in

La 23 august 1939, Uniunea Sovietică a semnat, cu mâna comisarului pentru Afaceri Externe al URSS, V.M. Molotov, Pactul de neagresiune cu Germania, cunoscut, de asemenea, ca Pactul Molotov-Ribbentrop, scrie Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, într-o postare pe Facebook.

În decursul anilor 1930, Uniunea Sovietică s-a pronunțat invariabil și activ în favoarea creării, în Europa, a unui sistem de ”securitate colectivă”, care să poată contracara agresiunea tot mai crescândă a ideologiei naziste, dar toate încercările Moscovei de a forma o coaliție antihitleristă au fost, din păcate, blocate de capitalele occidentale.

Acest lucru a dezlegat mâinile lui Hitler în vederea obținerii victoriei lui politice cheie – semnarea nerușinatului Acord de la Munchen dintre Germania, Marea Britanie, Franța și Italia, în virtutea căruia țările menționate au închis, practic, ochii la împărțirea Cehoslovaciei (ai cărei reprezentanți nu au fost prezenți atunci când s-a încheiat ”complotul”).

Vladimir Putin, în articolul său ”75 de ani de la Marea Victorie: responsabilitatea comună în fața istoriei și a viitorului”, scrie: ”Împărțirea Cehoslovaciei a fost dură și cinică. Munchen a dărâmat chiar și acele garanții fragile și formale care mai rămăseseră pe continent, demonstrând că înțelegerile reciproce nu costă nimic. Tocmai complotul de la Munchen a fost acel trăgaci declanșator după care marele război din Europa a devenit inevitabil”.

Politica de împăcare – avansată de Marea Britanie și Franța – nu a funcționat. Cehoslovacia a căzut sub atacul violent al armei germane, iar la granițele estice, trupele sovietice erau nevoite, cu sprijinul aliaților mongoli, să țină piept Japoniei militariste (luptele de pe Insula Hasan și de la Halhin Gol, în 1939).

În aceste condiții, cât de oportun ar fi fost pentru Uniunea Sovietică să încheie un acord cu Germania, a cărui principală esență consta în faptul că părțile semnatare se angajau să se abțină de la acțiuni militare active una împotriva celeilalte și să respecte neutralitatea în cazul unui atac din partea unei terțe părți?

Astăzi, această întrebare continuă să rămână pretext pentru speculații politizare și pseudo-științifice din partea mai multor capitale europene, care nu își ascund dorința de a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial și de a remodela cauzele și lecțiile lui, pornind de la obiective conjuncturale imediate.

Serghei Lavrov, la ”Ora Parlamentară” din Consiliul Federației, la 23 decembrie 2019: ”Observăm, în ultimii ani, cum începe o adevărată agresiune istorică împotriva Rusiei. Țara noastră, fosta noastră Uniune Sovietică, unde toate republicile au făcut atât de mult pentru victoria asupra fascismului, aproape că sunt acuzate că, împreună cu Hitler, purtăm o responsabilitate egală pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Este important de menționat că URSS a fost una dintre ultimele state care a încheiat un astfel de acord cu Germania. Până în august 1939, acorduri de neagresiune cu Hitler fuseseră deja semnate cu Polonia (Pactul de neagresiune, 1934), Marea Britanie (Acordul Maritim Anglo-German, 1935 și Declarația de neagresiune, 1938), cu Italia (”Pactul de oțel”, 1939), cu Danemarca (Pact de neagresiune, 1938), Lituania, Letonia, Estonia (Pacturi de neagresiune, 1939).

Datorită Pactului de neagresiune sovieto-german, Uniunea Sovietică a reușit să amâne războiul cu doi ani, ceea ce a oferit un avantaj în pregătirea pentru acțiuni militare – să fie ocupate linii mai avantajoase, să fie perfecționată baza industrială, îmbunătățită situția economică a țării și, cel mai important, să fie desfășurată munca de pregătire a populației, ceea ce, în total, a salvat sute de mii de vieți.

content-image

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Jurnalistul Christo Grozev, „bestia neagră” pentru Putin: Îmi este frică să mă întorc în Bulgaria

Publicat

in

De

Jurnalistului bulgar de investigaţii Christo Grozev îi este frică să se întoarcă în Bulgaria, chiar și doar pentru o vizită de lucru. În prezent locuiește la Viena, unde are loc un scandal de spionaj în favoarea Rusiei, potrivit Sega.bg, citat de Rador Radio România.

Christo GrozevFoto: Julien de Rosa / AFP / Profimedia Images

Grozev a acordat un interviu postului public de televiziune de la Sofia, în care a vorbit despre acest scandal, despre spionii Rusiei din Parlamentul European, dar și despre alte subiecte. Întrebat dacă îi era frică să se întoarcă în patria sa, el a răspuns:

„Îmi pare foarte rău să spun că DA! Acesta este şi sfatul forțelor de ordine, atât în America, cât și în Europa – că riscul este de cea mai înaltă categorie. Și vedem că o parte a grupului care a lucrat la urmărirea mea, inclusiv la momentul sosirilor mele în Bulgaria – de fiecare dată au fost cetățeni bulgari, oameni care s-au pus în slujba serviciilor secrete ruse. Deci, din păcate, Bulgaria este un teritoriu restrâns pentru mine, ceea ce este foarte trist pentru mine”.

Potrivit lui Grozev, în Bulgaria există mulți „idioți utili” pentru a servi intereselor Rusiei, folosind cuvintele lui Lenin despre bulgarii care deservesc în mod voluntar interese rusești. El susține că în Bulgaria este foarte ușor să găsești oameni care să coopereze cu Kremlinul, chiar și fără a fi plătiţi. Potrivit acestuia, Bulgaria este o trambulină foarte convenabilă pentru interese rusești, datorită posibilității de a se găsi reprezentanți ai puterii atât plătiți, cât și simpatizanți ideologic.

„Un fost procuror supraveghetor este activ în grupurile de Facebook în care se împărtăşesc mulţimiri președintelui Putin, același procuror sărbătorește ziua de naștere a lui Stalin. Vă puteți imagina cât de convenabil și de bucuroasă folosește Rusia [aceste lucruri], având în vedere că nu trebuie să plătească”, a spus Grozev.

Potrivit lui Christo Grozev, scandalul din Parlamentul European cu deputați care servesc interesele rusești este chiar util. Pentru că în sfârșit la Bruxelles începe un proces de purificare de astfel de elemente. Grozev a atras atenția asupra faptului că grupul de investigații la care a participat în urmă cu câțiva ani a numit-o pe letona Tatiana Jdanok ca fiind în serviciul intereselor ruse în Parlamentul European. Recent s-a anunţat că Jdanok a lucrat cel puțin 20 de ani ca agent rus.

Referitor la scandalul de spionaj de la Viena, acesta a explicat că spionajul nu se pedepsește în țară, atâta timp cât nu este în detrimentul Austriei. Dar în ultima vreme lucrurile se schimbă:

„A devenit clar că această libertate de spionaj a afectat de fapt și interesele Austriei. S-a dovedit că o celulă de foști ofițeri care, atunci când au făcut-o, erau ofițeri activi ai serviciului lor de securitate internă și au lucrat ani de zile pentru spionajul rusesc, transmiţând date, au căutat informații despre opozanții importanți pentru serviciile speciale ruse, jurnalişti ca mine. Dar și mai înfricoșător pentru austrieci, au spionat împotriva propriei țări, au trădat trei telefoane ale miniștrilor austrieci în 2017. De asemenea, au furat și unul dintre cele mai clasificate computere folosind un sistem special de criptare (Sina) din nou al serviciilor rusești”.

Grozev a spus recent că în casa lui din Austria s-a intrat recent și i-a fost furat laptopul. Dar nu cel pe care îl vrea spionajul rusesc, ci altul. Jurnalistul Grozev a dezvăluit pentru postul public de televiziune de la Sofia că a obținut chat-uri din care a aflat că laptopul său a fost predat de la Viena la Sofia, de la Sofia la Istanbul și de la Istanbul la Moscova – la FSB.

Pe același subiect:

Citeste mai mult

NATIONAL

Se întâmplă în orașul îndrăgostiților: O sticlă de vin gratuită clienţilor care îşi predau telefoanele la intrare

Publicat

in

De

Un restaurant italian oferă o sticlă de vin gratuită clienţilor care renunţă la telefoanele mobile în timpul mesei, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

Angelo Lella, proprietarul restaurantului Al Condominio, deschis în luna martie în Verona, celebrul oraş al iubirii, a declarat că scopul este de a încuraja clienţii să discute între ei în loc să se uite constant la telefoane.

“Am vrut să deschidem un restaurant care să fie diferit de celelalte”, a spus el. “Aşa că am ales acest format – clienţii pot alege să renunţe la tehnologie în timp ce se bucură de un moment de destindere împreună. Tehnologia devine o problemă – nu este nevoie să te uiţi la telefon la fiecare cinci secunde, dar pentru mulţi oameni este ca un drog… În acest fel au ocazia să o lase deoparte şi să bea un vin bun”, a explicat proprietarul.

Oamenii vor avea posibilitatea de a alege să îşi pună deoparte telefonul, care va fi plasat în propria cutie, sub cheie, la intrare. Aceştia vor arăta apoi cheia chelnerului, care le va servi sticla de vin.

Clienţii pot, de asemenea, să scrie o recenzie despre mesa lor, pe care o vor lăsa în cutie. Cei care lasă cea mai bună recenzie vor primi o masă la următoarea lor vizită.

Evident că, odată cu promisiunea vinului gratuit, restaurantul a avut un succes răsunător în rândul celor dispuşi să ia parte la detoxifierea de telefonul mobil. “Răspunsul a fost foarte pozitiv”, a declarat Lella. “Nouăzeci la sută dintre clienţi au ales să lase deoparte telefoanele în schimbul vinului. Este cu adevărat un lucru frumos să vezi cum oamenii acceptă acest lucru – vorbesc unii cu alţii în loc să se uite la fotografii sau să răspundă la mesaje pe telefon”, spune proprietarul.

Al Condominio este primul restaurant din regiunea Veneto care adoptă o astfel de iniţiativă, deşi există exemple de alte restaurante în Italia, inclusiv Separè 1968, un restaurant din Marina di Cecina, Toscana, care oferă vouchere clienţilor care renunţă la telefoane.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend