Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Organizații neguvernamentale: Trebuie pregătit un scenariu de avarie pentru școli dacă valul 4 va impune noi restricții / Iohannis: Școala va începe în format fizic. Mă surprinde când îi aud pe unii care vor să-şi dea importanţă când întreabă de scenarii

Publicat

in

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că elevii vor merge la școală, din 13 septembrie, în format fizic, iar dacă valul patru al pandemiei se va intensifica, vor fi luate măsuri ca și până acum. „Dacă totuși apare valul 4 mai intens, atunci se vor lua măsuri și, în funcție de incidența din fiecare localitate, se vor trece școlile pe diferite formate. Mă surprinde cănd îi aud pe unii care vor să-și dea importanță și întreabă de scenarii. (…) Să pună mâna pe ziar și să vadă cum am făcut anul trecut”, a susținut Iohannis. Declarațiile au loc în contextul în care mai multe organizații neguvernamentale au cerut autorităţilor ca până în 15 august să prezinte un plan de măsuri şi scenarii legate de desfășurarea anului şcolar 2021-2022.

Organizații neguvernamentale: Trebuie pregătit un scenariu de avarie, în cazul în care valul patru va impune noi restricții

Într-un demers inițiat de Societatea Academică Română, mai multe organizații neguvernamentale cer autorităţilor ca până în 15 august să prezinte un plan de măsuri şi scenarii legate de desfășurarea anului şcolar 2021-2022. Într-o scrisoare deschisă, semnatarii arată că elevii, părinţii şi profesorii au dreptul să cunoască modul în care vor funcţiona, din această toamnă, școlile.

„Având în vedere faptul că nu mai este mult timp până când începerea anului şcolar 2021-2022 ne va prinde din nou nepregătiţi, solicităm Ministerului Educaţiei să îşi asume mai multe măsuri pentru ca educaţia să se facă bine după pandemie. Cum se va face şcoală de la toamnă? Prezentarea unui plan de măsuri şi scenarii privind organizarea procesului educaţional în anul şcolar 2021-2022, nu mai târziu de 15 august”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată „decidenţilor sistemului educaţional românesc”, conform Agerpres.

Semnatarii consideră că elevii, părinţii şi profesorii au dreptul să cunoască modul în care vor funcţiona, din această toamnă, unităţile de învăţământ preuniversitar.

„De asemenea, trebuie pregătit un scenariu de avarie, în cazul în care valul patru va impune noi măsuri de restricţie privind mobilitatea populaţiei. Acesta trebuie prezentat cu încredere de către autorităţi în comunităţile şcolare, prin valorificarea predictibilităţii în actul de guvernare şi a creşterii gradului de încredere a cetăţenilor în cei care guvernează serviciile publice”, mai susţin autorii scrisorii.

Documentul a fost iniţiat de Societatea Academică Română şi semnat de Active Watch, Comunitatea ONedu România, Fundaţia World Vision România, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov.

Iohannis: Mă surprinde când îi aud pe unii care vor să-şi dea importanţă când întreabă de scenarii

Klaus Iohannis a susținut, miercuri, că școala va începe în format fizic și s-a declarat suprins că îi aude „pe unii care vor să-şi dea importanţă când întreabă de scenarii”.

  • „Este clar: şcoala online nu poate înlocui şcoala în şcoală, deci în format fizic, decât pe anumite perioade scurte.
  • Noi nu suntem acum la începutul pandemiei. Eu vreau să cred că suntem spre sfârşitul pandemiei şi toată lumea ştie ce măsuri sunt rezonabile, ce se poate face şi cum se poate gestiona pandemia. Noi am gestionat-o şi când nu am avut vaccin şi am început şcoala în format fizic şi am mers bine până când valul trei ne-a obligat să trecem în online.
  • Lucrurile nu sunt nici noi, nici necunoscute. (…)
  • Sigur, avem o creştere a numărului de infectări, dar suntem departe de un val mare, sper să rămânem aşa departe, mai ales dacă ne vaccinăm şi atunci declaraţia ministrului mi se pare logică, adică toată lumea să-şi facă treaba, să existe dezinfectant, unde există anumite suspiciuni să se facă testări, să fie încurajaţi oamenii să se vaccineze şi să începem şi şcoala şi anul universitar în format fizic şi sper să-l îl şi terminăm aşa”, a afirmat şeful statului.

El a subliniat că, dacă va fi vorba de un val patru mai intens al pandemiei, se vor lua aceleaşi măsuri care s-au luat şi anul trecut.

  • „Dacă totuşi apare valul patru mai intens, atunci se vor lua măsuri aşa cum s-au luat şi în anul trecut. În funcţie de incidenţa în fiecare localitate se vor trece şcolile pe diferite formate, jumătate la şcoală, jumătate… Deci, nu este nimic nou. Mă surprinde când îi aud pe unii care vor să-şi dea importanţă când întreabă de scenarii. Ele sunt arhicunoscute. Sunt cele cu care am gestionat pandemia aproape doi ani.
  • Deci, despre ce vorbim aici? Nu ştiu ce consiliu a întrebat aşa ceva. Nu are decât să pună mâna pe ziar şi să vadă cum am făcut anul trecut. Exact aşa vom face şi anul acesta”, a mai susținut șeful statului.

Cum va începe școala în septembrie

Ministrul Educației a anunțat marți că școala va începe cu prezență fizică pe 13 septembrie, pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare așa cum au existat anul trecut.

  • „Atât cât am în limitele de competență, școala va începe cu prezență fizică pe data de 13 septembrie. Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limitele de competență, pe condițiile de școli, pe faptul că în școli au fost respectate regulile sanitare mai riguros decât în orice alte locuri – cu excepția unităților sanitare, pe nivelul ridicat de vaccinare al personalului din învățământ cadrelor didactice, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii fără scenarii, pentru toți elevii.
  • Am dreptul să manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluția epidemiologică”, a declarat Cîmpeanu, răspunzând întrebărilor în acest sens.

NATIONAL

MApN nu știe încă exact ce a căzut în apropiere de Brăila: „Elemente ale unei posibile drone”

Publicat

in

MApN a transmis vineri că la Brăila ar fi găsit „elemente ale unei posibile drone” care ar fi căzut pe teritoriul românesc. Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală are vorbea de prăbușirea unei drone militare.

Aproape de locul prabusirii dronei in Insula Mare a BraileiFoto: debraila.ro

„În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei”, a transmis MApN într-un comunicat de presă transmis vineri, 29 martie, ora 10.32, cu titlul „Elemente ale unei posibile drone, identificate în Insula Mare a Brăilei”.

„MApN, împreună cu structuri specilizate din cadrul sistemului național de apărare, desfășoară în prezent cercetarea incidentului la fața locului conform procedurilor operaționale specifice”, mai transmite MApN.

Se actualizează

O dronă s-ar fi prăbușit joi seara aproape de Brăila

Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală are vorbea de prăbușirea unei drone militare.

Alerta că o dronă de proveniență militară a căzut între municipiul Brăila și comuna Frecăței a venit joi seara în rândul instituțiilor de forță din județul Brăila, conform informațiilor oferite de surse confidențiale și citate de presa locală.

O confirmare oficială, independentă, este redată de publicația locală „Ziarul Comunitatea”, care îl citează pe colonelul Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila. Acesta spune că se aștepta ca sătenii să sune la 112 în cazul unui astfel de eveniment, dar nu au făcut-o, „așa cum trebuia”.

„Am auzit bubuitura, dar nu știu unde a căzut”, a declarat un martor ocular, lucrător la bacul care face trecerea spre Insula Mare. Declarația a fost oferită pentru o altă publicație locală, debraila.ro.

Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri, fiind vizibil din aer, conforma publicației locale.

„Un elicopter al Ministerului Apărării, Brigada Antitero de la SRI, echipaje de la Poliție, Jandarmerie și ISU se află în Insula Mare a Brăila, în zona fermei Filipoiu, unde o dronă militară s-a prăbușit pe câmp”, scriu jurnaliștii.

Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei.

Autoritățile au fost alertate, joi seara, în jurul orei 21:45, cu privire la prăbușirea dronei. De atunci, zona este izolată de oamenii legii. Martorii susțin că s-a auzit o bubuitură puternică în momentul prăbușirii dronei.

Citeste mai mult

NATIONAL

HARTĂ|Alertă de vânt puternic în mai multe zone din România. Cum va fi vremea în București

Publicat

in

Meteorologii au emis o atenționare de vânt puternic valabilă în cea mai mare parte din țară, cu intensificări în Moldova, în estul şi sud-estul Transilvaniei.

Vânt puternicFoto: AGERPRES

Alerta meteo este valabilă vineri până la ora 21. Conform ANM, temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte rafalele vor depăși 60…70 km/h.

Un cod galben de vânt puternic este valabil până la ora 18 în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei, unde rafalele vor atinge viteze în general de 55…65 km/h, iar în Carpații Orientali, la altitudini mari rafalele vor depăși 90 km/h.

Cum va fi vremea în București

Potrivit prognozei speciale pentru Capitală, vineri, vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general moderat (rafale în jurul a 40 de km/h). Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend