Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Organizaţii ale elevilor, părinţilor şi profesorilor semnalizează o urgență: Din școli lipsesc testele anti-COVID

Publicat

in

Reprezentanţi ai elevilor, ai asociaţiilor de părinţi şi sindicate ale cadrelor didactice critică ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede că orele se vor desfăşura cu prezenţa fizică şi acolo unde incidenţa cazurilor de COVID-19 depăşeşte 6 la mie. Ei solicită să fie puse la dispoziţie şi testele pentru elevii şi angajaţii şcolilor să fie testaţi în realitate şi nu doar “pe hârtie”.

“Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” îşi exprimă îngrijorarea şi critică modul în care autorităţile au tratat subiectul până la momentul de faţă, având în vedere că, peste doar două zile, şcolile din zeci de localităţi din ţară cu incidenţă de peste 6 infectări COVID-19 la mia de locuitori vor rămâne deschise în format fizic, fără a fi dotate cu teste non-invazive pentru elevi şi pentru cadre didactice şi fără a beneficia de materiale sanitare adecvate. În acest sens, solicităm de urgenţă autorităţilor centrale să comunice public situaţia omologării testelor non-invazive şi să prezinte de urgenţă situaţia dotării şcolilor cu astfel de materiale, precum şi situaţia personalului medical existent în unităţile de învăţământ, dispus să administreze şi teste rapide antigen pentru elevii şi angajaţii din unităţile de învăţământ”, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de cele patru organizaţii.

Totodată, reprezentanţii elevilor, ai părinţilor şi ai angajaţilor din învăţământ consideră inacceptabilă lipsa reglementării posibilităţii participării în format online a elevilor de peste 12 ani şi a cadrelor didactice cu boli cronice asociate, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu, deoarece, pentru aceştia este esenţială o protecţie sporită împotriva răspândirii comunitare a COVID-19.

“Ne aflăm, din nou, în faţa unei situaţii cu care ne tot confruntăm de doi ani: cadrul legal există, regulile sunt frumos scrise pe hârtie, însă, în realitate, lucrurile stau complet diferit. Cum rămâne cu localităţile aflate la pragul de carantinare? Cine răspunde pentru siguranţa elevilor şi a profesorilor aflaţi în această situaţie, fără o infrastructură adecvată menţinerii scenariului fizic? Sunt întrebări la care autorităţile au datoria de a răspunde şi de a găsi soluţii, nu doar de a le expune la nivel declarativ”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Iulian Cristache, a solicitat să fie puse la dispoziţie testele pentru depistarea cazurilor de COVID la elevi.

“Puneţi la dispoziţie resursa medicală şi financiară necesară, nu doar reglementaţi! Puneţi la dispoziţie testele necesare, nu doar pe hârtie. Creaţi un cadru favorabil care să aibă-n egala măsură garanţia sănătăţi copiilor noştri, nu doar garanţia educaţională. La ce ajută dacă nu suntem sănătoşi? Am făcut un apel disperat pentru o testare în masă, nu aţi subscris. Cum vă veţi uita în ochii acelor familii care vor fi puse în situaţii disperate?”, a declarat Iulian Cristache.

Potrivit lui Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, noul Ordin comun nu ţine cont de “avalanşa de infectări ale elevilor şi angajaţilor din învăţământ, ci propune o procedură anevoioasă de avizare a modului în care se pot desfăşura orele de curs”.

“Consecinţele unui proces de avizare care implică 3 sau 4 instituţii se reflectă în creşterea îmbolnăvirilor. Este extrem de important ca toţi elevii şi angajaţii din şcoli să fie în siguranţă din punct de vedere sanitar. Cerem Ministerului Educaţiei să promoveze un set de măsuri eficiente! Este esenţială o procedură clară şi riguroasă care să indice directorilor unităţilor de învăţământ şi celorlalte autorităţi implicate în gestionarea procesului de educaţie cum să acţioneze rapid!”, a declarat Simion Hancescu.

“Nu putem să ne jucăm cu vieţile elevilor şi ale angajaţilor din învăţământ! Înţeleg impotanţa şcolii cu prezenţă fizică şi am susţinut-o de fiecare dată, dar nu pot fi acord ca unităţile de învăţământ să devină focare de infecţie. Înainte de a decupla scenariile de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate, Guvernul trebuie să trimită teste în toate unităţile de învăţământ. Şi alte state europene au menţinut şcolile deschise, însă în acestea testarea elevilor şi angajaţilor se face la 72 de ore”, a completat Marius-Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a fost semnat ordinul comun Educaţie – Sănătate pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în unităţile şcolare în condiţii de siguranţă epidemiologică. Documentul a fost trimis la Monitorul Oficial, fiind publicat vineri seară. Conform documentului, cursurile unei grupe/clase se suspendă timp de 14 zile la confirmarea unui caz de COVID, iar dacă jumătate din totalul grupelor/claselor sunt suspendate, se suspendă cursurile în întreaga unitate. Cursurile se pot relua cu prezenţă fizică din a opta zi, dacă elevii sunt testaţi.

Documentul nu conţine însă prevederi legate de testarea screening a elevilor.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

România la Euro 2024 | Episodul 2: Tricolorii au încurcat pe toată lumea și au bătut giganții Europei

Publicat

in

De

Naționala lui Edi Iordănescu s-a calificat la Euro 2024, iar românii așteaptă cu nerăbdare turneul final din Germania.

Campionatul European a fost întotdeauna ”favoritul” românilor deși cea mai mare performanță reușită de România la un turneu final, rămâne sfertul de finală de la World Cup 1994 al Generației de Aur.

În cele 6 prezențe la un Campionat European, România a reușit aproape de fiecare dată să scoată rezultate pozitive cu giganți ai Europei.

Istoria participărilor României la Euro

1970-1990

Singura campanie de calificare reușită a României între 1970 și 1990 a fost cea pentru Campionatul European din 1984, din Franța. La turneul final, România a fost trasă la sorți cu Spania, Germania de Vest, deținătoarea trofeului, și Portugalia. Sub conducerea selecționerului Mircea Lucescu, un prim meci încurajator la Saint-Étienne a dus la o remiză cu spaniolii. Francisco José Carrasco a deschis scorul din penalty, dar România a egalat înainte de pauză cu un gol al lui Laszlo Bölöni.

Împotriva germanilor, la Lens, Marcel Coraș a egalat în primul minut al reprizei secunde, ca răspuns la deschiderea scorului de către Rudi Völler, dar Völler avea să înscrie golul victoriei. Ultimul lor meci de la Nantes a fost un meci în care trebuiau să câștige, dar golul lui Nené din final a însemnat că Portugalia a avansat cu Spania, care a reușit o victorie dramatică pe final de meci împotriva Germaniei de Vest pe Parc des Princes din Paris.

content-image

1990-2000 – Două turnee finale de Campionat European

La Euro 1996, desfășurat în Anglia, România a sosit ca o echipă foarte bine cotată și populară, dar a avut parte de un coșmar. Selecționata lui Iordănescu avea baza în nord-estul țării, primele două meciuri fiind disputate pe St James’ Park din Newcastle. Împotriva Franței, au pierdut în fața unei lovituri de cap a lui Christophe Dugarry, care a amintit de cea a lui Kennet Andersson cu doi ani mai devreme, învingând portarul la o minge trimisă în adâncime. Un gol timpuriu al atacantului bulgar Hristo Stoichkov, pe St James’ Park, a pus România în dezavantaj la Euro 1996, dar Dorinel Munteanu pare să fi menținut România în meci – și în turneu – cu o lovitură de tunet care a lovit bara, a sărit peste linie și a ieșit înapoi. Cu toate acestea, arbitrul Peter Mikkelsen a continuat jocul, iar România a pierdut meciul cu 1-0, o înfrângere care a trimis-o în afara turneului. Managerul englez Harry Redknapp se afla în acea zi în public și a declarat mai târziu că acest lucru l-a convins pe loc că este nevoie de tehnologie pe linia porții în fotbal. România a marcat în cele din urmă în ultimul său meci, Florin Răducioiu egalând un gol marcat de spaniolul Javier Manjarín. Spania trebuia să câștige pentru a se califica alături de Franța în detrimentul Bulgariei și a făcut acest lucru când Guillermo Amor s-a aplecat pentru a înscrie cu capul un gol de final. România a ieșit în rușine totală, fără niciun punct și cu tone de regrete pentru ceea ce ar fi putut fi.

content-image

Euro 2000

România a avut o campanie de calificare puternică, câștigând o grupă 7 dificilă, cu Portugalia, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan și Liechtenstein. Românii au impresionat, nu au pierdut niciodată și au obținut șapte victorii, inclusiv o mare surpriză la Porto, după ce au învins Portugalia grație unui gol marcat pe final de Dorinel Munteanu. La București, scorul s-a încheiat 1-1.

La Euro 2000, desfășurat în Belgia și Olanda, România a avut de înfruntat o grupă foarte dificilă, cu Germania, campioana din 1996, semifinalista Anglia și Portugalia. Șansele ca românii să se califice în sferturi de finală erau văzute ca fiind minime.

Cu toate acestea, România a început în forță împotriva germanilor la Liege, Viorel Moldovan marcând din apropiere. O egalare de la distanță a lui Mehmet Scholl a însemnat că trebuie să se mulțumească cu un punct, iar poziția lor părea șubredă după ce Costinha a marcat cu capul în ultimul minut pentru Portugalia în al doilea meci.

Emeric Ienei, revenit în funcția de selecționer, a dat dovadă de prudență în ultimul meci de la Charleroi, contra Angliei, un meci pe care România trebuia să-l câștige. Centrarea fundașului Cristian Chivu a intrat pe lângă bară în minutul 22, dar, în ciuda faptului că România a dominat, Anglia a condus la pauză printr-un penalty transformat de Alan Shearer și un gol al lui Michael Owen, după ce l-a ocolit pe portarul Bogdan Stelea și a înscris un ”tap-in”, ambele în ultimele cinci minute ale reprizei. România a atacat după pauză și a fost rapid răsplătită; Dorinel Munteanu a pedepsit o lovitură slabă a lui Nigel Martyn, înlocuitorul întârziat al portarului David Seaman, accidentat, și a egalat la trei minute după reluare. Anglia a cedat sub presiune. Incapabili să păstreze posesia sau să reprezinte o amenințare ofensivă, ei s-au retras în adâncime, iar la finalul meciului Phil Neville, care a jucat în afara poziției de fundaș stânga, a făcut un penalty marcat de Ionel Ganea în minutul 89.

Ușurarea României a fost temperată de o adversară dificilă în optimi, iar Italia, care avea să ajungă la câteva secunde de a fi încoronată campioană europeană într-o finală agonizantă, a învins-o confortabil cu 2-0 la Bruxelles. Francesco Totti și Filippo Inzaghi au marcat spre finalul primei reprize. În minutul 35, Gheorghe Hagi, aflat la ultimul său turneu internațional, a terminat turneul final prin a fi eliminat pentru o simulare. Turneul României s-a încheiat, iar Emeric Ienei a părăsit din nou postul de selecționer.

content-image

2000-2024 – Trei turnee finale de Campionat European cu tot cu participarea din acest an

Euro 2008

România a fost repartizată într-o grupă cu Olanda, favorită a grupei, și cu o adversară dificilă, Bulgaria, în preliminariile Euro 2008. Cu toate acestea, România a avut o campanie bună de calificare, pierzând doar în deplasare cu Bulgaria și învingând Olanda cu 1-0 acasă, cu un gol marcat de Dorin Goian dintr-o poziție suspectă de off-side, nevăzută de arbitrul Kyros Vassaras. La 17 octombrie 2007, România a devenit a patra echipă care s-a calificat la Euro 2008, primul turneu internațional al națiunii de la Euro 2000. Întâmplător, Victor Pițurcă a condus și el România la calificarea la Euro 2000, pentru ca apoi să stea deoparte și să-l lase pe Emerich Ienei să antreneze echipa la turneul final; de data aceasta, însă, a rămas în funcție, fiind pentru prima dată când a antrenat o echipă națională în fazele finale ale unui turneu.

România a fost repartizată în așa-numita “Grupă a morții”, alături de Olanda, Italia, campioana mondială, și Franța, vicecampioana mondială din 2006. România a debutat cu o remiză 0-0 împotriva unei Franțe fără strălucire, în timp ce Italia a fost învinsă categoric de Olanda, cu 3-0. În următorul meci, împotriva Italiei, Adrian Mutu a deschis scorul la începutul reprizei secunde. Avantajul lor a fost însă unul foarte scurt, deoarece italianul Christian Panucci a marcat un minut mai târziu, în urma unei lovituri de colț.

Aproape de finalul meciului, Daniel Niculae a obținut un penalty pentru echipa sa, dar portarul Gianluigi Buffon a apărat un penalty al lui Mutu, lăsând România cu două puncte și având nevoie de o victorie împotriva Olandei, care a învins Franța cu 4-1 în aceeași seară. Olanda a învins România cu 2-0 în ultimul meci al grupei, ceea ce înseamnă că Italia s-a alăturat Olandei în sferturile de finală, iar România a terminat pe locul trei, în fața Franței.

content-image

Euro 2016

România a mers la Euro 2016, unde a fost repartizată în Grupa A, fiind desemnată să joace meciul de deschidere împotriva gazdei Franța. Meciul a început mai bine pentru echipa României, care a fost aproape de primul gol al turneului în minutul 4, după ce Bogdan Stancu a păcălit apărarea franceză la o lovitură de colț executată de Nicușor Stanciu, iar șutul său a fost apărat la limită de portarul francez Hugo Lloris. La scurt timp după pauză, meciul a început să fie dominat de Franța, care a marcat primul gol al turneului după o lovitură de cap a lui Olivier Giroud în minutul 57. După nici opt minute, Nicușor Stanciu a fost faultat de Patrice Evra în careul francez, arbitrul maghiar Viktor Kassai acordând României un penalty pe care același Bogdan Stancu l-a marcat pentru formația română. Pe final de meci, imediat după ce România a ratat la limită o ocazie după o lovitură liberă, Dimitri Payet a șutat puternic din afara careului și a marcat al doilea gol al Franței, spulberând visul României de a începe perfect la Euro.

În cel de-al doilea meci, România a întâlnit Elveția, într-o partidă care a început cu dominarea elvețiană. În minutul 17, Alexandru Chipciu a fost faultat în careu, al doilea penalty al turneului fiind acordat din nou României. Același Bogdan Stancu a marcat, dând avantaj pentru echipa României. Imediat după ce Elveția a fost aproape de un autogol, Admir Mehmedi a marcat pentru egalare în minutul 57. Scorul a rămas neschimbat și meciul s-a încheiat 1-1.

Cu un punct acumulat și pe locul trei în grupă înaintea ultimului meci, România avea nevoie de o victorie în fața Albaniei pentru a se număra printre primele patru echipe clasate pe locul trei și a se califica mai departe la Euro. Meciul a început bine pentru echipa României, dar lovitura de cap a lui Armando Sadiku din minutul 43 l-a depășit pe Ciprian Tătărușanu, oferind Albaniei avantajul și primul gol din istorie la un turneu. Deznădăjduită, echipa României nu a reușit să înscrie în acest meci, Florin Andone lovind bara în minutul 76. Scorul negativ a făcut ca România să termine pe ultimul loc al grupei, încheind visul de la Euro fără victorie și după o remiză, două înfrângeri, două goluri marcate (ambele din penalty) și patru primite, cu un singur punct, rezultatele slabe făcându-l pe selecționerul Anghel Iordănescu să demisioneze înainte de începerea meciurilor din preliminariile Cupei Mondiale FIFA 2018, trei luni mai târziu.

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

Victimele datoriei de Eugène Ionesco, noua premieră la TNTm

Publicat

in

De

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco. Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului VICTIMELE DATORIEI de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta VICTIMELE DATORIEI”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11-19.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend