Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Organizația Medici fără Frontiere anunță dezastrul în Ucraina: ‘Nivel șocant’ al violențelor împotriva civililor

Publicat

in

Organizația Medici fără Frontiere (MSF) a constatat că în Ucraina s-a atins un „nivel șocant” al violențelor împotriva civililor, potrivit Sky News, anunță mediafax.

Organizația susține că personalul a văzut dovezi ale unui „nivel șocant” de „violență nediscriminatorie” asupra civililor.

Organizația caritabilă medicală a înființat un tren spital în Ucraina și a declarat că a fost martoră la o lipsă „scandaloasă” de efort pentru a cruța și proteja civilii.

Între 31 martie și 6 iunie, peste 650 de pacienți au fost evacuați medical cu trenul din estul Ucrainei către spitale din zone sigure, iar peste 40% dintre răniții din tren erau bătrâni sau copii, cu răni provocate de explozii, amputări traumatice, șrapnel și răni prin împușcare.

„Majoritatea pacienților cu care am vorbit atunci când au desemnat cine este responsabil pentru rănile lor au indicat forțele militare rusești și cele susținute de Rusia”, a declarat MSF.

Foarte mulți civili au fost răniți în timpul unor atacuri care au vizat zonele rezidențiale.

„Rănile pacienților noștri și poveștile pe care le spun arată fără îndoială nivelul șocant de suferință pe care violența nediscriminatorie a acestui război îl provoacă civililor. Mulți pacienți din trenul MSF au fost răniți de lovituri militare care au vizat zone rezidențiale civile”, a adăugat Christopher Stokes, coordonatorul de urgență al MSF.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ciucă a vorbit cu Kelemen și merge mai departe cu UDMR după „episodul Viktor Orban”: „Explicațiile au cuprins trei puncte principale”

Publicat

in

De

​​Coaliția cu UDMR merge mai departe și după „momentul Viktor Orban”. Premierul Nicolae Ciucă spune că a vorbit cu liderul maghiarilor, iar Kelemen Hunor a dat explicații și s-a angajat că va explica public personal chestiunile de „nuanță”.

Premierul Ciucă alături de vicepremierii Grindeanu si KelemenFoto: AGERPRES

Șeful guvernului a precizat că „explicațiile au cuprins trei puncte principale”. „Unul a fost acela că dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alții și al treilea punct a fost vorba de elemente de comentarii de nuanță pe care dumnealui le va explica personal. Ceea ce este important și consider că trebuie comunicat e că din discuțiile pe care le-am avut a reieșit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile și principiile democratice euroatlantice”, a explicat el.

Întrebat dacă este mulțumit de explicațiile lui Kelemen Hunor, Ciucă a răspuns: „este o explicație care în momentul de față ne permite să menținem stabilitatea politică și funcționarea Coaliției”.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

Totodată, Viktor Orban a mai declarat: „Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Şi avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. (…) Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim rasă mixtă”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist şi apreciază că orice declaraţie trebuie interpretată în context. Liderul UDMR a afirmat că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el în repetate rânduri şi nu are nicio urmă de rasism în el, iar faptul că vrea pace nu-l face să fie ”un putinist”.

Citește pe acest subiect:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Erdogan, anunț crucial privind războiul: ‘Zelenski e de acord să încheie luptele la masa negocierilor’ / ce urmează în perioada următoare

Publicat

in

De

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că războiul se va încheia în cele din urmă la masa negocierilor, adăugând că liderul ucrainean Volodimir Zelenski și șeful ONU, Guterres, împărtășesc acest punct de vedere, transmite agenția turcă Anadolu.

Schimbul de prizonieri de război a fost discutat în timpul negocierilor, spune Erdogan, adăugând: „Turcia acordă o mare importanță acestei chestiuni”.

„Am discutat despre modul în care să punem capăt războiului dintre Rusia și Ucraina”, spune președintele Turciei.

Turcia va continua să evalueze rezultatul întâlnirii de astăzi cu președintele rus Vladimir Putin și partea rusă, a adăugat președintele Erdogan.

Comunitatea internațională trebuie să-și asume mai multă responsabilitate în eforturile diplomatice, mai spune Erdogan.

„Am fost alături de prietenii noștri ucraineni și continuăm să facem acest lucru”, punctează Erdogan.

Comunitatea internațională trebuie să își asume mai multă responsabilitate în eforturile diplomatice, a subliniat președintele Erdogan.

Președintele turc Erdogan își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ciocnirile din jurul centralei nucleare Zaporojie, afirmând: „Nu vrem să experimentăm un nou Cernobîl.”

Acord semnat între Turcia și Ucraina

Turcia și Ucraina au semnat un memorandum de înțelegere privind reconstrucția infrastructurii ucrainene după întâlnirea dintre Recep Tayyip Erdoğan și președintele Volodimir Zelenskyy, care a avut loc joi la Lviv. Acordul a fost semnat de ministrul turc al comerțului, Mehmet Mus, și ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. „Acordul prevede participarea părții turcești la procesul de reconstrucție a Ucrainei”, a precizat Ministerul ucrainean al Infrastructurii într-un comunicat.

Ministerul a precizat că va fi format un grup de lucru comun pentru a atrage investiții turcești și pentru a dezvolta proiecte specifice de cooperare. „Structurile de afaceri și guvernamentale turcești vor putea să dezvolte proiecte specifice de reconstrucție, precum și să ofere consultanță și asistență tehnică”, a adăugat acesta.

Vezi și: Miza vizitei lui Recep Erdogan în Ucraina: ce speră ‘sultanul’ la întâlnirea cu Volodimir Zelenski – FOTO-VIDEO

Vezi și: Zelenski e încântat de vizita lui Erdogan în Ucraina: ‘Reprezintă un mesaj puternic de susţinere

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend