Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai a aprobat viitoarea aderare a Iranului la această alianţă ruso-chineză

Publicat

in

Membrii Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), condusă de Moscova şi Beijing, au aprobat vineri viitoarea aderare a Iranului la această alianţă care se doreşte un fel de contrapondere la influenţa americană, chiar dacă acţiunea sa concretă rămâne limitată, relatează AFP.

“Astăzi vom lansa procedurile de intrare a Iranului ca membru al OCS”, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping în cadrul unui discurs rostit în format de videoconferinţă din China, potrivit comentariilor traduse în limba engleză.

El s-a exprimat cu ocazia summitului OCS desfăşurat în această săptămână la Duşanbe, capitala Tadjikistanului. Organizaţia include de asemenea India, Pakistan şi mai multe ţări din Asia Centrală.

Viitoarea aderare a Iranului a fost salutată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de către premierul indian Narendra Modi, care participă ambii virtual la acest summit, în timp ce prim-ministrul pakistanez Imran Khan este prezent fizic la reuniunea de la Duşanbe.

“Acceptaţi-mi gratitudinea. Fie ca pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie cu voi”, a declarat preşedintele iranian Ebrahim Raissi, prezent şi el fizic la summitul de la Duşanbe, mulţumind celor opt membri ai OCS.

“Suntem încântaţi că documentul de aderare permanentă a Republicii Islamice Iran la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai a fost aprobat la Duşanbe de către liderii ţărilor membre”, a reacţionat într-un tweet ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

El a precizat la televiziunea iraniană că procesul de aderare va fi finalizat într-un termen variind de la un an până la un an şi jumătate, informează Agerpres.ro.

Teheranul a solicitat aderarea la OCS din 2008 -cu susţinerea puternică a Rusiei – dar procedura primirii sale a fost încetinită de sancţiunile impuse Iranului de către ONU şi SUA din cauza programului său nuclear.

Aderarea în 2017 la organizaţie a Indiei şi Pakistanului, state vecine aflate în raporturi conflictuale, a ridicat întrebări cu privire la viitorul acestei alianţe regionale, în timp ce alăturarea Iranului riscă să genere noi complicaţii geopolitice, comentează AFP.

Moscova şi Beijingul vor să se impună ca actori-cheie în regiune, după retragerea SUA din Afganistan şi revenirea talibanilor la putere în această ţară.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Bornă istorică pentru Tesla – A depășit o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari

Publicat

in

De

Producătorul auto Tesla a depășit o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari, devenind astfel a cincea firmă de acest tip care atinge această bornă, scrie BBC.

Acțiunile producătorului de automobile electrice au urcat luni cu 12,6% după ce a încheiat un acord pentru vânzarea a 100.000 de vehicule către firma de închirieri auto Hertz.

Tesla este de ceva timp cel mai valoros producător auto din lume, dar mărci precum Ford și GM produc mai multe mașini.

Anterior, doar Apple, Microsoft, Amazon și Alphabet, proprietarul Google, au atins o evaluare de 1 mld. dolari.

Timp de ani de zile, Tesla s-a luptat să își sporească producția de mașini, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să speculeze că va da faliment.

Dar anul trecut, compania, condusă de miliardarul Elon Musk, și-a îmbunătățit activitatea și a devenit profitabilă pentru prima dată, ceea ce a determinat acțiunile sale să crească susținut.

Contractul cu Hertz este cea mai mare comandă de închiriere de mașini electrice din istorie și este considerat un nou vot de încredere.

Mașinile Tesla au o autonomie de aproximativ 320 de kilometri la o încărcare, dar există o lipsă de infrastructură de încărcare în SUA – un lucru pe care administrația Biden speră să îl schimbe.

“Vehiculele electrice sunt acum mainstream și abia acum am început să vedem creșterea cererii și a interesului la nivel global”, a declarat șeful interimar al Hertz, Mark Fields.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DEZVĂLUIRI de la crima lui Alec Baldwin – Asistentul de regie de la westernul ‘Rust’ fusese concediat pentru un accident cu o armă

Publicat

in

De

Asistentul de regie care i-a dat lui Alec Baldwin arma responsabilă pentru moartea directoarei de imagine pe platourile de filmare săptămâna trecută fusese deja concediat de la un film anterior pentru un accident implicând o armă de foc, a aflat luni AFP de la o companie de producţie.

“Dave Halls a fost concediat de pe platoul + Freedom’s Path + în 2019, după ce un membru al echipei a suferit răni uşoare când o armă a fost acţionată accidental”, a declarat pentru AFP un producător al filmului respectiv, care nu a apărut încă pe ecrane.
“Halls a fost dat afară de pe platou imediat după focul de armă tras cu recuzita. Producţia nu a început să turneze din nou până când Dave a părăsit scena”, a adăugat sursa, precizând că a fost făcut un raport scris în acel moment.

Pe platourile de filmare a westernului “Rust”, Dave Halls i-a dat lui Alec Baldwin o armă presupusă goală pe care actorul a folosit-o pentru a repeta o scenă. O împuşcătură a avut loc accidental, omorând-o pe directoare de imagine Halyna Hutchins şi rănindu-l pe regizorul Joel Souza.

Potrivit The Wrap, un site specializat în divertisment care citează surse apropiate de filmările la “Rust”, arma care a ucis-o pe Halyna Hutchins fusese folosită cu câteva ore mai devreme de membrii echipei pentru tir în cutii de conserve.

Regulile foarte stricte ale industriei cinematografice în acest domeniu interzic însă prezenţa muniţiei reale pe platoul de filmare, tocmai pentru a evita acest tip de accident.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend