Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Orfanii lui Vadim și rolul lui Munteanu – VORBA LUI TURCESCU

Publicat

in

Lucrurile au luat-o razna anul trecut, pe 14 septembrie, când a murit Corneliu Vadim Tudor. Un personaj pe care Sistemul l-a inventat, Sistemul l-a manevrat și tot Sistemul a încercat să-l înlocuiască rapid văzând prăpădul care rămînea în urmă după dispariția din viață și din viața publică a celui care jucase potrivit, vreme de un sfert de secol, rolul de supapă pentru toate tensiunile naționaliste, extremiste, xenofobe și antisemite apărute în spațiul public și politic din România. În fapt, Vadim Tudor a fost un personaj care s-a achitat cu brio de toate misiunile primite de la ”creatorii” lui. A înjurat la comandă, a adunat toate zoaiele politicii românești în România Mare, a hrănit nostalgicii regimului comunist cu iluzia că vor fi iarăși ce-au fost și mai mult decât atât și, per ansamblu, de câte ori a apărut vreo criză socială majoră a avut grijă să se transforme în portavocea celor nemulțumiți și potențial violenți. N-a scăpat nimeni de înjurăturile lui: președinți, politicieni, jurnaliști, ONG-iști. Vadim Tudor scotea arsenalul de invective la comanda unor centre nevăzute de gestionare a puterii și a crizelor sociale, dar, ca să nu cădem în scenarită, trebuie să spunem că adeseori o lua razna și pe cont propriu, motiv pentru care prezența lui în viața publică a fost sinusoidală înregistrând când un punct de maximă altitudine, cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din anul 2000, când o prăbușire în derizoriu, cum s-a văzut în ultimii lui ani de viață când devenise un biet clovn pe canapeaua lui Capatos.
Când a murit Vadim, s-a văzut numărul mare al celor rămași orfani. ”Tribunul” hrănise mai bine de 25 de ani o cohortă de votanți disciplinați care s-a trezit brusc în căutare de lider. Deschid aici o paranteză invitându-vă să faceți un exercițiu de imaginație și vă provoc să vă gândiți cum ar fi arătat talk-showurile televizate de azi cu un Vadim Tudor dezlănțuit, tunând și fulgerând împotriva migranților, pupându-se la Sinaia cu Marine Le Pen, ținând conferințe de presă pe locul în care s-ar putea construi moscheea din București! Pe acel electorat, al lui Vadim Tudor, se bat azi mai toate partidele pentru că întreg contextul internațional îl arată în creștere și mai motivat ca oricând să iasă la vot. Iar partidele, în felul lor cinic și respectând aritmetica electorală, au misiunea de a aduna voturi fără să strâmbe prea tare din nas atunci cînd voturile sunt mânjite cu o tușă xenofobă sau naționalist-extremistă.

Pentru a opri contaminarea tuturor formațiunilor politice cu virusul ”vadimismului”, Sistemul are nevoie urgent de inventarea unui personaj care să-i ia locul lui C.V. Tudor. Dar pentru că s-a trecut deja la o altă etapă, în care nu mai sunt suficiente crizele de nervi și înjurăturile, modelul ”Tribunul” e depășit. În laboratoarele puterii din umbră, acolo unde mâna nevăzută decide totul, s-a căutat și s-a găsit un nou lider capabil să adune în jurul lui valul în creștere de eurosceptici și naționaliști de tip nou. Numele lui e Marian Munteanu și nu va fi înlocuitorul lui Corneliu Vadim Tudor pentru că este, indiscutabil, un actor politic pus să interpreteze un alt rol, mult mai sofisticat, dar va fi acel personaj în jurul căruia se va ridica în perioada imediat următoare o mișcare politică menită să adune și să dirijeze”orfanii” lui Vadim și nu numai. Personal, așa cum am mai scris-o, cred că Marian Munteanu va fi doar meteoric membru al PNL. El avea nevoie de o trambulină politică, iar dacă s-a preferat zona liberală în contextul alegerilor locale, fără a se mai aștepta toamna, înseamnă că Sistemul a considerat că e o stare de urgență care reclamă măsuri intempestive. Altfel spus și rezumând, Marian Munteanu are o misiune de îndeplinit așa că i s-a creat un culoar pe care să crească politic în timp record, dar Sistemul s-a asigurat mai întâi că personajul e controlabil și că nu o va lua razna atunci când se va trezi copleșit de simpatie populară.

Într-un astfel de context, mențin ceea ce notam deunăzi pe pagina mea de Facebook, pe post de concluzii deja scrise ale perioadei imediat următoare. Pe puncte, așadar:
1.    Marian Munteanu va abandona corabia PNL, dar, probabil, nu va renunța la candidatura la PMB.
2.     De la liberali se va „sacrifica” Predoiu. Chiar dacă pierde cursa, va avea o explicație: a intrat târziu, a vrut să salveze partidul dintr-o situație rușinoasă ș.a.m.d.
3.    Marian Munteanu va face o construcție politică (partid) care să ia locul PRM. El va fi un soi de Marine Le Pen al toamnei electorale.
4.    Vor apărea delimitările de Marian Munteanu. Unii că n-au știut ce ascunde biografia lui de la începutul anilor ’90, alții că nu se poate ca PNL să meargă cu un astfel de candidat etc. Se va crea un curent de opinie. Semnalul a venit deunăzi de la Cotroceni.
5.    După alegeri dispar Blaga și Gorghiu din fruntea liberalilor. Alinuța cu copilul, nea Vasile la pensie în cel mai bun caz. Poate începe și EADS.
6.    Predoiu va deveni președintele PNL dacă va scoate un scor bun în alegeri.
7.    Serviciile răsuflă ușurate: curentul naționalist cu accente extremiste va fi în mâna unui om „de-al lor”, Marian Munteanu.
Au jucat în piesa „Marian Munteanu, candidat PNL la PMB”: ziariști, politicieni de prim- rang, șefi de servicii, ONG-uri. Dacă nu se juca piesa, nu-și putea face Marian partid. Că era nimeni. Acum are adepți și-o să-i fie mai ușor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Se rupe Coaliția de guvernare? Alina Gorghiu, despre tensiunia iscată de UDMR prin susținerea lui Viktor Orban: ‘Sunt inevitabile explicațiile’

Publicat

in

De

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a vorbit despre informațiile conform cărora în PNL s-ar fi discutat mai multe scenarii, printre care şi acela ca PSD să iasă în toamnă de la guvernare.

Nu, este fake news ce s-a aflat dintr-o anumită sursă (…), dar e clar că nu a fost la şedinţă. Am fost la şedinţa BPN, zâmbesc pentru că nu are legătură cu şedinţa noastră, nu s-a discutat despre ieşirea niciunui partid, nici a PSD, nici a UDMR, de la guvernare. Şi cred şi v-o spun la modul foarte ferm şi serios, în această perioadă orice partid şi-ar pune problema să iasă de la guvernare s-ar decredibiliza total. Exclud ca vreunui partid consolidat, sănătos la cap, să-i treacă prin cap un asemenea scenariu„, a susţinut Gorghiu, întrebată pe acest subiect.

Întrebată ce măsuri pot fi luate în coaliţie pentru a nu exista tensiuni cu UDMR, Gorghiu a spus că va exista o şedinţă a coaliţiei şi explicaţiile liderilor UDMR după declaraţia premierului Ungariei la Tuşnad, context în care lucrurile vor fi lămurite şi lumea „se va concentra pe exerciţiul guvernamental şi parlamentar”.

Eu nu le-aş numi tensiuni permanente în coaliţie, sunt discuţii, ca în absolut orice fel de format care presupune mai mult de o persoană. Există discuţii, există dezbateri, chiar şi polemici, dar pe care încercăm să le ducem în sfera constructivului. Va exista acea lămurire, sunt convinsă, în coaliţie cu privire la acea declaraţie a premierului Orban, este inevitabilă o şedinţă a coaliţiei şi sunt inevitabile explicaţiile, pentru că ceilalţi lideri ai coaliţiei le-au solicitat. Ca atare, sunt convinsă că ele vor veni, însă sper eu că a trecut acea perioadă de vârf, de tensiune şi că, după ce vor fi lămurite lucrurile în cadrul coaliţiei, toată lumea se va concentra pe exerciţiul guvernamental, pe exerciţiul parlamentar, aşa cum trebuie„, a punctat Gorghiu.

În altă ordine de idei, Gorghiu a afirmat că a condamnat imediat declaraţiile de la Tuşnad ale premierului Viktor Orban, adăugând că toţi liderii PNL s-au delimitat de acestea şi au apreciat poziţia preşedintelui Iohannis, însă a subliniat că „nu e deloc constructiv” să fie alimentat acest subiect, despre care s-au dat „toate declaraţiile posibile”.

„Eu am condamnat imediat după declaraţiile premierului Orban, care au avut loc pe teritoriul României, genul acela de declaraţii, ne-am delimitat de ele toţi liderii PNL, toată lumea a apreciat şi poziţia preşedintelui României, care a fost una fermă cu privire la acele declaraţii. Ca atare, cred că în momentul acesta a pune paie pe foc suplimentar şi a tot da declaraţii pe un subiect pe care s-au dat toate declaraţiile posibile nu e deloc constructiv„, a concluzionat Gorghiu, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Diana Șoșoacă a intrat în ‘vizorul’ ANAF! Heiuș: S-a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare

Publicat

in

De

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a transmis luni că senatorul Diana Şoşoacă are datorii la bugetul de stat, iar în acest caz a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare şi reținerea conform legii, o treime din indemnizaţia de parlamentar, scrie news.ro

“Doamna Şoşoacă are de achitat nişte obligaţii la bugetul de stat şi, din păcate, are un comportament ca orice alt contribuabil rău platnic. În loc să îşi achite obligaţiile pe care le are, inventează duşmani şi lansează şi scenarii fanteziste de multe ori că cineva are ceva cu dumneaei. Eu am spus-o şi o repet de fiecare dată: Din punct de vedere al ANAF-ului, impozitele şi taxele nu au culoare politică. Doamna senator Şoşoacă pentru noi este un contribuabil ca oricare altul”, a afirmat şeful ANAF.

El a precizat că a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare ale Dianei Şoşoacă

“A acumulat nişte obligaţii la bugetul de stat, a intrat în executare silită, i-a fost emisă somaţia, nu a achitat, i s-a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare şi emiterea unei adrese către Senatul României prin care i se solicită să i se reţină, aşa cum prevede legea, o treime din indemnizaţia de senator, până la concurenţa sumei pe care o are de plată către bugetul de stat. Trebuie să înţeleagă toată lumea din ţara asta că atunci când ai obligaţii de plată către bugetul de stat, nu contează cine eşti, ce profesie ai sau ce poziţie ai. Din contră, ar trebui ca cei care ocupă funcţii în aparatul de stat sau în Parlamentul României să aibă chiar un comportament exemplar pentru restul populaţiei”, a mai transmis şeful ANAF.

El a menţionat că vor fi recuperate sumele pe care Diana Şoşoacă le datorează bugetului de stat.
“Din punctul nostru de vedere, al ANAF-ului, doamna Şoşoacă este un contribuabil ca oricare altul, care se spune aceloraşi legi privind executarea silită şi vom recupera, aşa cum prevede legea, sumele de bani pe care le datorează către bugetul de stat. Deci nu este nimic ieşit din comun”, a declarat Lucian Heiuş, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend