Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Orban explică fotografia în care apare cu geaca PSD: ‘Geoană a venit la sediul PNL să ne mulţumească. M-am închis în birou și am refuzat să ies la declarații’

Publicat

in

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a explicat, duminică, la Prima TV, fotografia în care apare cu geacă roşie cu însemnele PSD.

Ludovic Orban a fost întrebat, duminică, la Prima TV, despre fotografia cu însemnele PSD în care apare alături de Liviu Dragnea şi a declarat: “Am explicat public. Această fotografie este făcută în anul 2009, după turul doi al alegerilor prezidenţiale. Geoană şi cu echipa lui de campanie din PSD a venit la sediul PNL din Aviatorilor 86, să mulţumească echipei PNL care a contribuit la victorie. Asta este sala de şedinţe din vechiul sediu PNL. Geoană şi cu Antonescu – Antonescu era preşedintele PNL şi Geoană era preşedintele PSD – Geoană era preşedintele ales la ora respectivă. Antonescu şi cu Geoană mi-au cerut mie şi lui Dragnea, să ieşim la declaraţii, eu îmbrăcat în geaca roşie şi Dragnea îmbrăcat în geaca galbenă. În interiorul sălii am luat geaca roşie. Dragnea a luat geaca galbenă, totul se petrece în interiorul sălii. Vă rog să căutaţi în arhivă, să vedeţi ce s-a întâmplat la declaraţii. În momentul în care mi-au cerut să ies la declaraţii afară, îmbrăcat în geaca roşie, eu am urcat la etajul unu, m-am dus în biroul meu care era în capătul holului şi am închis uşa şi am refuzat să ies”.

Orban a adăugat că nimeni nu l-a văzut “ţopăind” alături de Mircea Geoană, în 2009, după alegerile prezidenţiale.

“Toţi cei care m-au întrebat după, unde-i Orban, m-au aşteptat să dăm declaraţii împreună, eu îmbrăcat în geaca roşie şi eu nu m-am dus la declaraţii. Pentru că niciodată, am spus, nu o să apar public îmbrăcat în geacă roşie. Eu, de altfel, dacă ţineţi minte, eu nu am fost la dezbaterea televizată din turul doi. Pe mine nu m-aţi văzut ţopăind în sus de bucurie alături de Geoană şi de Crin Antonescu, când s-au anunţat rezultatele”, a declarat Orban.

Întrebat dacă nu a vrut să se afişeze sau pur şi simplu nu a fost invitat, Orban a declarat că deşi ocupa funcţia de prim-vicepreşedinte, cei din conducerea PNL şi PSD nu au fost în relaţii bune cu el.

“Eram prim-vicepreşedinte al PNL. Ei (preşedinţii PNL şi PSD – n.r.) nu au fost în relaţii bune cu mine. Pe Antonescu eu l-am scos preşedinte. Înţelegerea cu Antonescu a fost ca el să fie candidat la preşedinţia Consiliului Naţional şi candidat la preşedinţie şi eu să fiu candidat la preşedinţia partidului. Această înţelegere s-a rupt în urma unei întâlniri care a avut loc la Braşov. Cu toate astea, l-am susţinut pe Antonescu, pentru că ne băteam cu Tăriceanu în momentul respectiv şi am preferat să unim forţele. Şi Crin Antonescu a ajuns preşedinte cu sprijinul meu şi el mi-a mulţumit, exact cum mi-a mulţumit şi Iohannis. Mi-a mulţumit făcând un congres în 2010, tot premergător unui USL, ca să mă scoată din funcţia de prim-vicepreşedinte. Să desfiinţeze funcţia de prim-vicepreşedinte, să revină la sistemul de conducere al PNL pe listă, adică nu prin candidaturi individuale. Preşedintele venea cu listă şi dacă votai preşedintele toţi de pe listă erau aleşi”, a declarat Orban.

content-image

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Next level în industria pompelor funebre – înmormântarea eco: Sicrie din ciuperci

Publicat

in

De

Înmormântările și incinerările pot avea un impact serios asupra mediului. Un sicriu de lemn are nevoie de mult timp pentru a se descompune, iar corpul din el eliberează multe gaze toxice. Incinerările produc destule gaze nocive și folosesc multă energie – aproximativ aceeași cantitate de care are nevoie în medie, lunar, o persoană vie.

Dar olandezul Bob Hedrikx are o alternativă. El este inventatorul unui sicriu care dă liniște sufletească celor care duc grija mediului. Un halat, mănuși, ochelari de protecție, rumeguş, spori de ciuperci, apă și puţină răbdare. E tot ce are nevoie Bob Hendrikx pentru a… creşte un sicriu.

„Cred că David Attenborough şi Greta Thunberg ar fi fani ai sicriului meu din ciuperci. Este o invenție pentru persoanele cărora le pasă de generațiile viitoare. Persoane care îşi doresc să devină una cu natura după moarte. Și care vor mai degrabă să îmbogățească solul, nu să-l polueze”, spune Bob Hendrikx.

Cum se obține sicriul din ciuperci

Este, oare, compostul uman o idee neinspirată? Sau dimpotrivă, una ingenioasă? Lui Hendrikx i-a venit ideea unui astfel de sicru în timp ce studia materiale de construcție ecologice.

La urma urmei, ciupercile sunt foarte versatile.

„Ciupercile revitalizează solul. Cresc repede şi nu au nevoie de energie electrică sau lumină. De fapt, ciupercile absorb dioxidul de carbon în timp ce cresc. Prin urmare, cu cât sunt îngropaţi astfel mai mulți oameni, cu atât este mai bine pentru planetă. E ceva total diferit faţă de practicile funerare din zilele noastre”, explică Bob Hendrikx.

Ciupercile au nevoie de doar șapte zile ca să crească în forma dorită. Suprafața este netedă ca o pernă de catifea. Apoi, sicriul eco este pus la uscat, pentru a stopa creșterea ciupercilor.

În acest stadiu, el seamănă cu o cutie de polistiren. Este, de asemenea, foarte uşor şi sută la sută natural.

„Ceea ce e special la el este senzaţia pe care o ai când îl atingi. Se simte interesant, e cald, moale și ușor. Dar este, de asemenea, şi foarte rezistent”, spune Bob Hendrikx.

Câți oameni mor în fiecare zi în lume

Până acum, astfel de sicrie au fost folosite la peste 100 de înmormântări din Olanda.

Anul trecut, antreprenorul de pompe funebre John van Kasterop a vândut primul coşciug de acest fel, pentru înmormântarea unei femei de 82 de ani. Cu un preţ de 1.500 de euro bucata, cam cât costul celor standard.

„Nu cred că oamenii aleg aceste sicrie din motive financiare. Cred că vor, de fapt, să transmită un mesaj: acela că toată lumea trebuie să contribuie la reducerea amprentei de carbon”, spune John van Kasterod, antreprenor de pompe funebre.

Aproximativ 160.000 de oameni mor în fiecare zi în întreaga lume. Pentru apropiaţi, ceremonia conducerii pe ultimul drum este un moment important. Dar sicriele convenționale produc deșeuri toxice.

De ce funeraliile tradiționale poluează

De obicei, la înmormântările creștine sicriele de lemn sunt aşezate în groapă și acoperite cu pământ. Mii de tone de lemn, oţel, bronz și cupru sunt procesate anual pentru a realiza coşciuge – resurse care sfârşesc în pământ.

Iar incinerările, care reprezintă aproximativ 70% din toate serviciile funerare din Europa, provoacă şi ele alte probleme de mediu, pentru că poluează aerul.

Este nevoie de cel puţin zece ani pentru ca un corp uman să se descompună într-un sicriu normal din lemn.

În schimb, acest lucru se produce mult mai repede în cele organice, din ciuperci – doi, trei ani – producând și substanțe nutritive de care plantele au nevoie ca să crească.

„Cei care protestează astăzi pe străzi împreună cu Greta Thunberg într-o zi vor trebui să ne îngroape”

Aceste noi sicrie olandeze încep să provoace interes: reprezentanţi de la peste 150 de firme de pompe funebre au venit în ziua inaugurării ca să afle mai multe despre înmormântările sustenabile.

Ideea este pe placul antreprenorului de pompe funebre Jörg Vieweg din Germania.

„Cred că sustenabilitatea joacă un rol foarte important în acest context al înmormântării şi doliului. Este un subiect tot mai prezent în ultimii ani şi cred că de-a lungul timpului va deveni și mai important. Pentru că oamenii care ne vor îngropa într-o bună zi sunt cei care protestează astăzi pe străzi împreună cu Greta Thunberg”, arată Jörg Vieweg, antreprenor de pompe funebre.

Deşi înmormântările sustenabile sunt apreciate momentan doar de unii oameni, acest lucru s-ar putea schimba. Bob Hendrikx şi mulţi antreprenori de pompe funebre sunt încrezători că tot mai multe persoane vor alege în curând sicriele biodegradabile din ciuperci.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Iulian Bulai, model pentru AUR: Le cere românilor să fie violenți și să îi atace pe politicieni cu ouă

Publicat

in

De

USR a fost primul partid care a manifestat violent, atât prin parlamentarii săi, cât și prin adepți, în spațiul public și în instituțiile de stat! Unul dintre cei mai controversați deputați ai Uniunii, Iulian Bulai, le cere românilor să recurgă la violență și să îi atace pe parlamentari, probabil că și pe el, cu ouă.

”Pe 24 ianuarie o să vedeți tot felul de parlamentari, prefecți și primari care o să danseze în horă la Iași și la Focșani. Au trecut 163 de ani de la Mică Unire și tot nu avem Moldova conectată prin autostradă cu Muntenia și Transilvania.

Aveți două opțiuni:

– să vă indignați și să aruncați cu ouă în ei – Moldova nu are nicio autostradă, niciun spital nou, nicio universitate de top internațional.

– să le spuneți să meargă săptămânal la CNAIR, la CNI și la Ministerul Transporturilor și să facă presiune pentru marile proiecte ale Moldovei. TOȚI – de la toate partidele!

Personal recomand a doua variantă. Indignarea e bună, dar fără violență. Acțiunea este și mai bună!”, e mesajul transmis de Iulian Bulai.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend