Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Orașul Soledar este încă „sub control ucrainean”, spune guvernatorul regiunii Donețk

Publicat

in

Orășelul Soledar din estul Ucrainei, aflat în centrul unei lupte crâncene cu forțele ruse și pe care Moscova susține că l-a cucerit, se află încă „sub control ucrainean”, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, citat de France Presse.

Soldat ucrainean în SoledarFoto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Soledar se află sub controlul autorităților ucrainene, forțele noastre dețin controlul”, a declarat el.

Această localitate și orașul vecin Bahmut rămân în prezent punctele „cele mai fierbinți” ale conflictului, a adăugat Kyrylenko la televiziune.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că „eliberarea” Soledar a avut loc „în seara zilei de 12 ianuarie”. Armata rusă a lăudat „acțiunile curajoase” ale luptătorilor din grupul de mercenari Wagner, ai căror oameni au condus „asaltul direct asupra zonelor rezidențiale din Soledar”.

Diferite unități ale armatei ucrainene au insistat vineri că bătălia pentru orașul Soledar din estul țării este în curs de desfășurare, respingând afirmațiile de capturare făcute de Ministerul rus al Apărării și compania militară privată Wagner.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri seară, într-un mesaj pentru ucraineni, că lupta pentru Soledar continuă, deşi Moscova a anunţat că deţine controlul asupra oraşului.

Liderul ucrainean a menţionat meritele unei unităţi a forţelor speciale, pe care a lăudat-o „pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Forțele armate ucrainene taxează strategia rușilor din ultimele ore: ‘Trebuie să distragă atenția de la înfrângerea de la Bakhmut!’

Publicat

in

Ucraina susține că Rusia difuzează informații despre o contraofensivă pentru a distrage atenția de la noile pierderi în apropiere de Bakhmut. Viceministrul ucrainean al apărării a afirmat că informațiile rusești potrivit cărora Ucraina a început o contraofensivă au scopul de a distrage atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bakhmut.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Hanna Maliar a scris:

Citeste mai mult

NATIONAL

De ce nu mai produc românii destule legume și cum ajung legumele de import mai ieftine decât ale noastre

Publicat

in

Într-o țară care, cel puțin pe hârtie, are un potențial agricol uriaș, România nu reușește să își acopere consumul intern. Chiar și acolo unde e mic. Așa se întâmplă, de exemplu, în cazul legumelor.

LegumeFoto: Inquam Photos / George Călin

Problema e că producem prea puțin, situație care ne forțează să recurgem la importuri. Întreg peisajul e plin de contradicții: simultan cu faptul că românii produc puține legume și ajung să aibă nevoie de importuri, producătorii români de legume și fructe au marcat, după cum vom vedea, venituri record.

Pentru unele dintre aceste paradoxuri se găsesc câteva explicații. Altele rămân însă greu de înțeles și vor continua să tragă în jos agricultura românească, ale cărei produse, pe alocuri, ajung să fie mai scumpe decât cele de import.

Culmea e că România nu e străină de producția legumicolă, aceasta având rădăcini adânci în istoria agriculturii de la noi. Despre viitor e cam greu să vorbim, atâta vreme cât agricultura, în general, și legumicultura, în special, sunt dependente de vreme. Iar aceasta din urmă, știm, e, în continuă schimbare în ultima perioadă de timp.

Un alt element care complică și mai mult situația e că legumicultorii reclamă aproape la unison sprijinul scăzut din partea statului pentru producția agricolă.

Citește integral pe Panorama.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend