Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Ora de vara 2019. Cand trebuie sa potriviti ceasurile cu o ora inainte!

Avatar

Publicat

in

Romania trece la ora de vara 2019 in noaptea de sambata spre duminica 30-31 martie. Ceasurile se vor da cu o ora inainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00. Astfel, ziua de 31 martie va fi cea mai scurta din an si va avea doar 23 de ore.

Ora de vara 2019. Mersul trenurilor

CFR Calatori informeaza ca incepand cu data de 31 martie 2019 in activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficiala de vara, dar mersul trenurilor in vigoare nu se va modifica, circulatia urmand a se efectua conform orarului prevazut in mersul trenurilor. Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 3:00, care devine ora 4:00, isi vor continua mersul pana la statia de destinatie, iar in cazul in care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare in intervalul orar 4:00 – 5:00, trenurile vor pleca in ordinea rangului, precizeaza reprezentantii CFR.De asemenea, avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea la ora de vara se face in aceeasi zi de duminica, 31 martie 2019, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa graficele din mersul de tren in vigoare.

Ora de vara 2019. Influente asupra sanatatii

Majoritatea oamenilor vor resimti ora de somn pierduta la schimbarea orei de vara. Poti avea o stare de oboseala, lipsa poftei de mancare (siptome care se suprapun cu astenia de primavara). De asemenea, mai poate aparea si o usoara depresie.

Acestea sunt, de altfel, si motivele invocate de catre membrii Comisiei Europene care au propus renuntarea la schimbarea orei.

Afla cand se va renunta definitiv la schimbarea orei aici.

Istoricul orei de vara

Introducerea orei de vara s-a nascut ca o necesitate de razboi, in timpul primei conflagratii mondiale. Germania si Austro-Ungaria au fost primele tari care au introdus acest sistem, incepand cu 30 aprilie 1916, in scopul economisirii rezervelor de carbune necesare productiei de razboi. Anuntul oficial in acest sens prevedea ca ziua 1 mai 1916 incepe la ora 11 a zilei de 30 aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfarsi la o ora dupa miezul noptii.

Puterile Antantei au adoptat aceasta reglementare un an mai tarziu, in 1917. Acest fapt a facut ca si Romania sa adopte pentru prima data ora de vara in 1917. Referitor la acest aspect, regina Maria nota in jurnalul sau, la 5/18 iulie 1917: “De azi se schimba ora – se da inainte, ora sapte e deja ora opt si asa mai departe. A trebuit sa o facem pentru ca rusii asa procedeaza, ca sa evitam confuziile – motivul e economia la electricitate. La inceput va pricinui totusi incurcaturi, fara indoiala”.

Din 1943, practica trecerii la ora de vara in Romania a fost suspendata, pana in 1979.

Prezenta regula este in vigoare din 1997. Pana atunci s-au mai aplicat urmatoarele reguli:

– 1979 – 1983: prima duminica din aprilie, ora 00:00 (-> 01:00) – ultima duminica din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00) (cu exceptia anului 1979, cand ora de vara a inceput pe 27 mai);

– 1984 – 1996: ultima duminica din martie, ora 00:00 (-> 01:00) – ultima duminica din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00).

Ora de iarna 2019

Romania va reveni la ora de iarna in data de 27 octombrie 2019.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

Lucian Bode își ia secretara după el! ‘Blonda lui Boc’ ajunge la Ministerul de Interne!

Avatar

Publicat

in

De

Dezvăluire Bugetul.ro. Ministrul Lucian Bode amână mult promisa reformare a Ministerului Afacerilor Interne.

Până una-alta, Bode are grijă să-și tragă secretara după el, la Ministerul de Interne. Astfel, din 22 ianuarie 2021, Ștefania Gabriella Ferencz, cunoscută drept „Blonda lui Boc”, va fi detașată, pentru o perioadă de 6 luni, în funcția de secretar general al MAI.

Vezi și SURSE Lucian Bode ar urma să dea startul la ‘execuții’! Bogdan Despescu ar avea zilele numărate în fruntea MAI!

La aceeași dată, detașarea lui Ferencz în funcția de secretar general la Ministerul Transporturilor –  portofoliu deținut de Lucian Bode în Guvernul Orban – va înceta.

Mare atenție! Mutarea Gabriellei Ferencz de la Ministerul Transporturilor la Ministerul de Interne se face la propunerea ministrului Lucian Bode.

La 12 ianuarie a.c., Bode a solicitat transferul lui Ferencz, aceasta urmând să-și intre în drepturi în data de 22 ianuarie 2021.

Ștefania Gabriella Ferencz, preferata lui Emil Boc

Cariera explozivă a Ștefaniei Ferencz a început în anul 2001, când, ieșită de pe băncile facultății, aceasta a fost consilier la cabinetul de deputat al lui Emil Boc.

Ulterior, tânăra originară din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, a ajuns să fie director al cabinetului lui Boc și coordonator al activității de consiliere al grupului parlamentar PD.

Când Emil Boc a ajuns pentru prima dată primar al Clujului, Ștefania Gabriella Ferencz lucrat în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Când Boc a fost premier al României, Ferencz a fost adusă Director de Cabinet al Prim-Ministrului.

După ce Emil Boc a revenit în fotoliul de primar al Clujului, și Gabriella Ferencz s-a întors în Primărie, pe post de director general al Direcției de Comunicare, Dezvoltare Locală și Management Proiecte.

Din 2019 și până în prezent, Ferencz ocupă funcția de secretar general al Ministerului Transporturilor, funcție la care va renunța în 22 ianuarie, pentru a trece la MAI.

Ce a anunțat Bode în decembrie 2020, la preluarea mandatului de ministru:

Îmi doresc ca în cel mai scurt timp să avem o echipă completă, funcţională la MAI, mă refer la secretari de stat, subsecretari de stat, şefi de structuri. Voi continua toate proiectele de reformă demarate de ministrul Marcel Vela şi aici mă refer, evident, la ocuparea prin concurs a posturilor care în acest moment sunt ocupate prin preluare de atribuţii sau delegaţi şi foarte important şi asta va comunica domnul preşedinte astăzi, suntem implicaţi în campania naţională de vaccinare şi în aceste condiţii le-am cerut colegilor să depună toate eforturile, să contribuie cu tot ce au la dispoziţie pentru reuşita acestei campanii”.

Vezi și

O nouă lovitură pentru Guvern! Polițiștii refuză să mai verifice persoanele izolate/carantinate la domiciliu

Informații utile pentru toți șoferii români! Câți bani veți scoate anul acesta din buzunar

SURSE Omul lui Marcel Vela ar putea ajunge la șefia unei instituții de forță!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

SURSE Omul lui Marcel Vela ar putea ajunge la șefia unei instituții de forță!

Avatar

Publicat

in

De

Zilele trecute, Bugetul.ro vă dezvăluia, în exclusivitate, că președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, ar urma să fie înlocuit din funcție.

Pentru Cozminschi, s-ar fi găsit deja un înlocuitor. Potrivit informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, acesta ar proveni din zona Banatului”, scriam miercuri, 13 ianuarie, AICI.

Vezi și SURSE Șeful unei instituții de forță pe timp de pandemie ar putea fi zburat din funcție! Negocieri secrete cu noul ministru

Ei bine, conform unor surse politice, la șefia Protecției Consumatorilor ar urma să fie instalat, în locul lui Cozminschi, omul lui Marcel Vela, președinte al PNL Caraș-Severin.

Este vorba despre Claudiu Dolot, actual șef al BCR Caraș-Severin.

Dolot a fost membru PDL și a trecut în barca liberalilor, odată cu fuziunea dintre fostul partid al lui Traian Băsescu și PNL.

Vezi și EXCLUSIV Lovitură la început de 2021! Guvernul Cîțu a fixat un plan de amenzi! Directivă internă intrată în posesia Bugetul.ro

Eduardt Cozminschi, plan de amenzi la ANPC

La finalul săptămânii trecute, Cozminschi le-ar fi impus un plan de amenzi comisarilor ANPC.

Potrivit unei directive interne, intrate în posesia Bugetul.ro, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor vor avea de îndeplinit un plan  de amenzi. Practic, vor fi înăsprite controalele asupra agenților economici.

Comisarii ANPC din Capitală sunt revoltați de această măsură impusă chiar de șeful Protecției Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, vineri, 15 ianuarie 2021.

După ce că sunt copleșiți de reclamații, acum ei vor avea de realizat și un plan de amenzi.

„Ordinul” lui Cozminschi este, pe de-o parte, surprinzător, având în vedere că, potrivit informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, acesta este în ultimele zile de mandat.

Vezi și SURSE Șeful unei instituții de forță pe timp de pandemie ar putea fi zburat din funcție! Negocieri secrete cu noul ministru

Căci, după cum am anunțat încă de zilele trecute, liberalul din Botoșani urmează să fie schimbat de la șefia instituției.

Lui Eduardt Cozminschi i s-ar fi găsit deja un înlocuitor, care, potrivit informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, provine din zona Banatului.

Alte surse ne-au informat că măsura ar fi fost impusă pe linie guvernamentală.

Bugetul.ro vă prezintă circulara internă prin care se stabilește PLANUL DE AMENZI pe care îl vor avea comisarii ANPC:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend