Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Opoziţia parlamentară din Polonia a denunţat ‘un registru al sarcinilor’ introdus de guvern

Publicat

in

Opoziţia parlamentară din Polonia a denunţat luni o dispoziţie guvernamentală care îi obligă pe medicii curanţi să înscrie sarcinile într-un registru medical digital, ceea ce ar putea furniza, potrivit acesteia, „un nou instrument de represiune” împotriva femeilor, într-o ţară în care avortul este practic interzis, relatează AFP.

În virtutea unui ordin al ministrului sănătăţii, Adam Niedzielski, informaţii privind sarcina trebuie să figureze în acest registru alături de cele privind boli, trecute sau actuale, vizite medicale, tratamente sau grupa sanguină.

Potrivit ministerului, astfel de informaţii îi vor permite oricărui medic să ajute pacientele, atât în Polonia, cât şi în străinătate, în alte state ale UE, potrivit Agerpres.ro.

Deputata liberală Kamila Gasiuk-Pihowicz a declarat însă presei că acest registru a apărut „pentru a putea persecuta şi controla femeile poloneze, a crea un nou instrument de represiune, de control, de influenţă politică a statului asupra vieţilor noastre, sănătăţii noastre, familiilor noastre”.

„Într-o altă epocă, transferul unor astfel de informaţii în sistem nu ar fi provocat îngrijorări, dar, în situaţia actuală, este vorba pentru noi despre un semnal fără echivoc al unei noi tentative a statului de a se amesteca în viaţa femeilor”, a declarat Joanna Pietrusiewicz, preşedinta unei fundaţii care apără drepturile femeilor, citată de cotidianul Gazeta Wyborcza.

Opoziţia şi experţii subliniază că, pe lângă personalul medical, accesul la registrul digital medical poate fi obţinut de parchetul controlat de populiştii naţionalişti la putere şi că acesta poate influenţa decizia unui tribunal, într-o ţară în care încălcări ale statului de drept au fost constatate în mai multe rânduri de instanţele europene.

Potrivit deputatei Katarzyna Lubnauer, „de şase ani, bucată cu bucată, drepturile reproductive ale femeilor sunt restrânse” în Polonia.

„Mai întâi, se introduce contracepţia de urgenţă cu reţetă medicală (…), apoi fecundarea in vitro nu mai este finanţată de la bugetul de stat, (…) apoi intervine acest verdict brutal al Curţii constituţionale”, care a interzis, în octombrie 2020, avortul în caz de malformaţii grave ale fătului, a enumerat ea.

În virtutea legii, o femeie care face avort nu este urmărită de justiţie, spre deosebire de medicul care a efectuat procedura sau de persoanele care l-au ajutat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Iranul a condamnat la moarte o rețea de informatori iranieni

Publicat

in

De

Autoritățile din Iran au condamnat la moarte patru persoane pentru că au „cooperat” cu serviciile secrete israeliene, anunță agenția de presă Mehr citată de Reuters, scrie Mediafax.

Patru persoane au fost condamnate la moarte miercuri de către justiția iraniană pentru că ar fi cooperat cu serviciile de informații israeliene și ar fi comis răpiri, a anunțat agenția de presă Mehr.

Republica Islamică a acuzat de mai multe ori Israelul că desfășoară operațiuni secrete pe teritoriul său. În ultima vreme, Teheranul a acuzat serviciile de informații israeliene și occidentale că pregătesc un război civil în țară, care în prezent este cuprinsă de unele dintre cele mai mari proteste antiguvernamentale de la Revoluția islamică din 1979.

„Cu îndrumarea serviciilor de informații sioniste, această rețea de huligani fura și distrugea proprietăți private și publice, răpea oameni și obținea mărturisiri false”, a anunțat agenția iraniană.

Mehr a precizat că acuzații au fost arestați de către Gărzile Revoluționare și de Ministerul de Informații.

Alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea cuprinse între cinci și zece ani pentru presupuse infracțiuni precum acțiuni împotriva securității naționale, complicitate la răpire și posesie de arme ilegale, a precizat Mehr.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vin ninsorile în București: va ninge la parada de 1 Decembrie

Publicat

in

De

Metreorologii au emis joi dimineaţă o nouă prognoză pentru Bucureşti şi Alba Iulia, unde vor avea loc principalele manifestări cu ocazia Zilei Naţionale, anunţând precipitaţii mixte, condiţii de polei vânt şi 2 grade la Bucureşti şi cer temporar noros, condiţii de ceaţă şi ploaie slabă la Alba Iulia.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU INTERVALUL 01.12.2022 ORA 08:00 – 02.12.2022 ORA 08:00 ZONA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI ”Nebulozitatea va fi persistentă şi vor fi precipitaţii mixte – ploaie, iar temporar lapoviţă şi ninsoare. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în timpul zilei, când va atinge viteze de 40…50 km/h. Temperatura nu va avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel că maxima se va situa în jurul valorii de 2 grade, iar minima va fi de 0…1 grad”, transmite ANM.

PROGNOZA METEOROLOGICĂ PENTRU ALBA IULIA ÎN INTERVALUL 01.12.2022 ORA 08:00 – 02.12.2022 ORA 08:00

”Pe parcursul zilei cerul va fi temporar noros, însă dimineţa vor fi condiţii de ceaţă. Seara şi noaptea cerul va deveni noros şi se vor semnala precipitaţii slabe predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă va fi de 1…2 grade”, anunţă memteorologii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend