Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Operațiunea Admiral: Peste 200 de percheziții efectuate de EPPO, cea mai mare fraudă de tip ‘carusel’ în materie de TVA din UE

Publicat

in

Marți, 29 noiembrie, Parchetul European, în cooperare cu agențiile de aplicare a legii din 14 state membre ale UE, a desfășurat măsuri de investigare simultane, inclusiv peste 200 de percheziții, în legătură cu o schemă complexă de fraudă în materie de TVA bazată pe vânzarea de bunuri electronice populare, anunță instituția, printr-un comunicat de presă.

Această acțiune a avut loc în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovacia. În cadrul acestei operațiuni a EPPO, au fost deja efectuate percheziții în Cehia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Slovacia și Suedia la 12 și 13 octombrie 2022.

„Toate datele colectate sunt în curs de analiză, iar ancheta privind grupurile de crimă organizată care se află în spatele acestei scheme continuă. Prejudiciile estimate în cadrul operațiunii Admiral se ridică în prezent la 2,2 miliarde de euro. Au fost luate măsuri de recuperare a prejudiciilor, iar mai multe detalii vor fi comunicate imediat ce vor fi cunoscute”, se precizează în comunicatul EPPO.

Potrivit sursei citate, în aprilie 2021, autoritatea fiscală portugheză din Coimbra cerceta o companie care vindea telefoane mobile, tablete, căști și alte dispozitive electronice, fiind suspectată de fraudă cu TVA. Când EPPO și-a început activitatea, în iunie 2021, în conformitate cu obligația lor legală, autoritățile portugheze au raportat cazul către EPPO.

„Din punct de vedere național, pe baza anchetei administrative, facturarea și declarațiile fiscale păreau a fi în regulă. Cu toate acestea, procurorii delegați europeni portughezi au decis să investigheze în continuare. Lucrând împreună la nivel transfrontalier, procurorii europeni, procurorii europeni delegați, analiștii în domeniul fraudei financiare ai EPPO și reprezentanții Europol și ai autorităților naționale de aplicare a legii au stabilit treptat legături între societatea suspectă din Portugalia și aproape 9000 de alte entități juridice și peste 600 de persoane fizice situate în diferite țări. La optsprezece luni de la primirea raportului inițial, EPPO scoate acum la iveală ceea ce se crede a fi cea mai mare fraudă de tip “carusel” în materie de TVA investigată vreodată în UE”, se arată în comunicatul EPPO.

Activitățile infracționale sunt răspândite în cele 22 de state membre participante la EPPO, precum și în Ungaria, Irlanda, Suedia și Polonia, precum și în țări terțe, inclusiv Albania, China, Emiratele Arabe Unite, Mauritius, Serbia, Singapore, Elveția, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.

Potrivit comunicatului, dincolo de mărimea prejudiciilor, ceea ce face ca această fraudă de tip “carusel” în materie de TVA să iasă în evidență este complexitatea extraordinară a lanțului de societăți. De la societățile care acționează ca furnizori aparent curați de dispozitive electronice și cele care solicită rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale în timp ce vând aceste dispozitive online unor clienți individuali – și care ulterior canalizează veniturile obținute din aceste vânzări în străinătate, înainte de a dispărea ele însele – până la cele care spală veniturile obținute din această activitate infracțională.

Aceste activități nu ar fi fost posibile fără implicarea mai multor grupuri de crimă organizată cu înaltă calificare, fiecare dintre acestea având roluri specifice în cadrul schemei generale. Lucrând la nivel transnațional, aproape cu o logică industrială, acestea evită de ani de zile să fie detectate, arată EPPO.

Pe baza celei mai recente estimări ale Europol, frauda de tip “carusel” în materie de TVA, sau frauda intracomunitară a comerciantului lipsă (MTIC), este cea mai profitabilă infracțiune din UE, care costă anual aproximativ 50 de miliarde de euro în pierderi fiscale pentru statele membre. Transfrontalieră prin definiție, odată ce atinge un nivel de complexitate comparabil cu cel observat în cadrul operațiunii Admiral, acest tip de fraudă este aproape imposibil de descoperit dintr-o perspectivă pur națională.

Utilizând sistemul central de gestionare a cazurilor EPPO, accesul la bazele de date naționale și europene, cu sprijinul capacității analitice și de investigare a Biroului central al EPPO, precum și al Europol și al actorilor naționali de aplicare a legii, procurorii europeni au reușit să conceapă și să pună în aplicare o abordare comună de investigare a unei întregi rețele de grupuri de crimă organizată, mai informează EPPO.

„Prin Operațiunea Admiral, Parchetul European pune în centrul atenției o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special din cauza limitărilor structurale ale autorităților fiscale și de aplicare a legii naționale, atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră.

Fără EPPO, pregătirea acestui tip de operațiune ar fi durat ani de zile – sau, mai probabil, nu ar fi avut loc niciodată. Operațiunea Admiral este o demonstrație clară a avantajelor unui parchet transnațional. Când vine vorba de frauda în materie de TVA, dintr-o perspectivă națională, prejudiciile pot fi evaluate ca fiind relativ mici sau inexistente, sau chiar pot rămâne nedetectate. Este nevoie de o vedere din elicopter, pentru a vedea imaginea de ansamblu.

EPPO a avut nevoie de mai puțin de 18 luni de la raportul inițial de infracțiune până la descoperirea unei întregi rețele de grupuri de crimă organizată, responsabile pentru o pierdere impresionantă de 2,2 miliarde de euro pentru contribuabilii din UE. Cred că aceasta este cea mai mare fraudă de TVA descoperită până în prezent în Europa”, a declarat procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi.

Pe lista celor mai importanți parteneri și autorități naționale implicate se află și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Suma pe care Juventus Torino trebuie să i-o plătească lui Cristiano Ronaldo

Publicat

in

De

Cristiano Ronaldo a câștigat parțial procesul pe care l-a intentat împotriva echipei Juventus Torino, atacantul lusitan urmând să primească restanțe salariale din partea grupării din Serie A, relatează L’Equipe.

Cristiano RonaldoFoto: Power Sport Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Juventus Torino trebuie să-i plătească lui Cristiano Ronaldo aproximativ 10 milioane de euro

Cristiano Ronaldo a câştigat o acţiune civilă împotriva grupării torineze, iar clubul a fost obligat să îi plătească aproximativ 10 milioane de euro reprezentând salarii restante, plus dobânzi, transmite News.ro.

Portughezul ceruse iniţial 19,5 milioane de euro.

>> VIDEO Gestul făcut de Cristiano Ronaldo la adresa arbitrului care l-a eliminat într-un meci din Arabia Saudită

Jucătorul în vârstă de 39 de ani a evoluat pentru Juventus între 2018 şi 2021, înainte ca parteneriatul să se încheie în condiţii neplăcute şi ca el să se transfere la Manchester United.

În prezent, starul portughez joacă la Al Nassr în Arabia Saudită.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Emiratale Arabe Unite, națiune aflată în deșert, confruntată cu cele mai abundente ploi din istorie. Aeroportul din Dubai și autostrăzi, sub ape

Publicat

in

De

Dubaiul se luptă să-și revină după ploile torenţiale care au căzut în cantități extraordinare și au inundat orașul aflat în deșert. Locuitorii au povestit pentru presa internațională clipele grele prin care au trecut ca urmare a fenomenelor meteo extreme care i-au forțat să doarmă în mașini, în timp ce turiștii au rămas blocați pe aeroporturi ca urmare a anulării a numeroase zboruri, relatează Associated Press și The Guardian.

Inundații în DubaiFoto: AA / Abaca Press / Profimedia

Până la 259,5 l/m2 de ploaie au căzut marți în teritoriul extrem de arid în care se află Emiratelor Arabe Unite, cea mai mare cantitate de când au început măsurătorilor, în urmă cu 75 de ani. Agenția de stat WAM a numit ploile de marți „un eveniment meteorologic istoric” care a depășit „orice a fost documentat de la începutul colectării de date în 1949”.

„A fost una dintre cele mai îngrozitoare situații pe care le-am trăit vreodată”, a spus un locuitor din Dubai în vârstă de 30 de ani, care nu a vrut să-și dea numele, după ce naveta sa de 15 minute s-a transformat într-un calvar de 12 ore pe drumurile inundate.

Pe aeroportul din Dubai, unul dintre cele mai aglomerate pentru călătorii internaționale, a devenit arhiplin în condițiile anulării a numeroase zboruri, iar frustrarea celor au rămas blocați creștea pe măsură ce orele treceau fără nicio soluție de a putea pleca. O mulțime mare s-a format la un birou de informații, bătând din palme și fluierând în semn de protest în timp ce așteptau vești.

„Sunt complet pierduți, este un haos total – fără informații, nimic”, a declarat un pasager furios că așteaptă de 12 ore, pentru Agence France-Presse.

Inundațiile au copleșit căile de rulare, blocând circulația aeriană. Un cuplu a numit situația „un dezastru absolut”. „Nu poți lua un taxi. Sunt oameni care dorm în stația de metrou. Sunt oameni care dorm în aeroport”, a un alt bărbat citat de Associated Press.

Un britanic blocat pe aeroport, odată ce zborul său a fost deviat către Dubai World Central, s-a plâns presei nu a primit mâncare sau apă. „A fost doar un dezastru absolut. Suntem blocați aici și șapte ore fără o singură informație.”

Emirates, compania aeriană emblematică a Dubaiului, a postat pe X miercuri seară informații despre probleme. „Clienții ar trebui să se aștepte la întârzieri la plecări și sosiri”, a spus compania care a adăugat că, deși unii pasageri au reușit să ajungă la destinații, „suntem conștienți că mulți așteaptă încă să urce la zboruri” .

Într-o intervenție directă neobișnuită, președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Nayan, a ordonat „autorităților să lucreze rapid la studierea stării infrastructurii în Emiratele Arabe Unite și să limiteze daunele cauzate”, a relatat presa oficială.

Ploaia este neobișnuită în Emiratele Arabe Unite, o națiune aridă din Peninsula Arabă, dar apare periodic în lunile mai reci de iarnă. Multe drumuri și alte localități nu au drenaj, având în vedere lipsa ploilor regulate, ceea ce cauzează inundații în situații rare precum în această săptămână.

În statul vecin Oman, un sultanat care se află la marginea de est a Peninsulei Arabe, cel puțin 19 persoane au fost ucise în urma ploilor abundente din ultimele zile, potrivit unui comunicat de miercuri al Comitetului național pentru gestionarea situațiilor de urgență al țării.

Ploi au căzut și în Bahrain, Qatar și Arabia Saudită, dar fără a crea probleme semnificative precum în Emiratele Arabe Unite.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend