Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

OMV PETROM are profit cu 44% mai mare decât în 2017

Publicat

in

Grupul OMV Petrom a raportat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 2,67 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de perioada similară din 2017, când acesta a fost de 1,85 miliarde de lei.

Potrivit rezultatelor financiare neauditate interimare consolidate aferente perioadei încheiate la 30 septembrie 2018, date miercuri publicităţii, profitul net în trimestrul 3 s-a situat la 1,38 miliarde de lei, mai mare cu 116%, faţă de cel consemnat în T3 2017, de 639 milioane de lei.

Profitul pe acţiune este de 0,0471 lei, în creştere cu 44%.

Rezultatul din exploatare al Grupului în primele trei trimestre este de 3,46 miliarde de lei, în urcare cu 41% raportat la cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului precedent (2,45 miliarde de lei).

În primele nouă luni ale anului 2018, OMV Petrom a beneficiat de îmbunătăţirea preţurilor mărfurilor tranzacţionabile şi de creşterea cererii de energie electrică.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a ajuns la 3,4 miliarde de lei la 30 septembrie, cu 25% mai mare comparativ cu valoarea din perioada similară din 2017, segmentul Upstream având cea mai mare contribuţie. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al segmentului Downstream a fost de 1,2 miliarde de lei, performanţa operaţională solidă compensând parţial efectele reviziei generale planificate a rafinăriei din T2/18 şi ale unui mediu al marjelor de rafinare mai scăzute faţă de 2017.

Fluxul de trezorerie din activităţi de exploatare a crescut la 5,6 miliarde lei în perioada menţionată, reflectând tendinţa de creştere a rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale.

“Aşa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investiţională faţă de 1-9/17, prin dublarea numărului de sonde şi sidetrack-uri în Upstream, finalizarea reviziei rafinăriei şi avansul înregistrat în alte proiecte de investiţii din segmentul Downstream Oil. Toate acestea s-au reflectat în ieşiri de numerar pentru activităţi de investiţii de aproximativ 3,1 miliarde lei. Fluxul de trezorerie extins, după plată de dividende, a fost de 1,3 miliarde lei în 1-9/18. În septembrie 2018, am semnat transferul către Mazarine Energy a nouă zăcăminte marginale, continuând iniţiativele de optimizare a portofoliului în Upstream. Legea privind activităţile offshore a fost aprobată în parlament. Suntem în proces de analiză a acesteia pentru a înţelege modul în care va impacta activităţile noastre offshore. Având în vedere momentul din an în care ne aflăm, nu vedem probabilă luarea unei decizii finale de investiţie pentru Neptun Deep în T4/18”, spun reprezentanţii companiei.

La 30 septembrie 2018, Grupul OMV Petrom a înregistrat angajamente pentru investiţii în sumă de 1,25 miliarde de lei, în condiţiile în care acestea se situau la 978 milioane de lei la 31 decembrie 2017.

Tot la 30 septembrie 2018, împrumuturile purtătoare de dobânzi pe termen scurt şi lung, precum şi datoriile privind leasingul financiar, au fost de 746 milioane de lei (31 decembrie 2017: 1.082 milioane de lei), din care suma de 171 milioane de lei este aferentă datoriilor privind leasingul financiar (31 decembrie 2017: 195 milioane de lei).

În trimestrul al treilea 2018, comparativ cu trimestrul al treilea 2017, valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 24%, fiind susţinută de preţurile mai mari ale
produselor petroliere şi gazelor naturale, precum şi de volumele mai mari ale vânzărilor de electricitate, elemente care au fost parţial contrabalansate de volumele mai mici ale vânzărilor de gaze naturale şi produse petroliere. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 81% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 17%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Rezultatul din exploatare al Grupului în T3 2018 s-a ridicat la 1,68 miliarde de lei, aproape dublu comparativ cu T3 2017, fiind de asemenea influenţat pozitiv de disponibilitatea deplină a centralei electrice Brazi şi a rafinăriei Petrobrazi, în urma finalizării reviziei generale planificate în T2 2018.

Rezultatul financiar net s-a îmbunătăţit de la o pierdere de 111 milioane de lei în T3 2017 la o pierdere de 30 milioane de lei în T3 2018, reflectând în principal cheltuieli mai mici cu dobânzile în legătură cu actualizarea creanţelor şi venituri mai mari din dobânzi la depozitele bancare. Prin urmare, profitul înainte de impozitare în T3 2018 a fost de 1,65 miliarde de lei, mai mult decât dublu comparativ cu valoarea de 762 milioane de lei din T3 2017.

În trimestrul 3 al anului curent, invesţiile au însumat 998 milioane de lei, mai mari faţă de 811 milioane de lei în T3 2017. Investiţiile din Upstream în T3 2018 au fost în valoare de 796 milioane de lei, comparativ cu 675 milioane de lei în T3 2017. Investiţiile din Downstream s-au ridicat la 201 milioane de lei, faţă de 135 milioane de lei în perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru întregul an 2018, reprezentanţii companiei atrag atenţia că un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor viitoare ale OMV Petrom, atât onshore, cât şi offshore.

“În T2 2018 au fost introduse amendamente la Legea 123/2012, inclusiv majorarea cotelor procentuale minime privind volumele de gaze naturale ce trebuie tranzacţionate pe pieţele centralizate din România; legislaţia secundară clarificatoare este încă aşteptată; proiectul de Lege privind activităţile offshore a fost aprobat de Camera Deputaţilor şi este în curs de promulgare de către presedinte. Suntem în curs de evaluare a impactului asupra activităţilor noastre offshore şi deciziilor de investiţii”, au afirmat aceştia.

Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 miliarde de lei, din care circa 75% dedicată proiectelor din Upstream (mai mult de 100 de sonde noi şi sidetrack-uri şi aproximativ 1.000 de reparaţii capitale). De asemenea, investiţiile de explorare sunt estimate la circa 0,5 miliarde de lei.

În plus, OMV Petrom a anunţat miercuri, într-un raport trimis Bursei de Valori Bucureşti, că a luat decizia de a anula linia de credit revolving în valoare de 1
miliard de euro.

“În cadrul strategiei sale de finanţare, OMV Petrom a decis proactiv să anuleze linia de credit revolving în valoare de 1 miliard euro. Până în prezent, facilitatea de credit nu a fost utilizată. Actualul flux de trezorerie din activităţi de exploatare solid precum şi celelalte facilităţi de credit disponibile oferă OMV Petrom opţiuni de finanţare adecvate în sprijinul realizării planurilor sale de investiţii”, se menţionează în document.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

VIDEO Un actor a fost găsit mort, după ce casa i-a luat foc, imediat după ziua sa de naștere

Publicat

in

De

Este doliu în lumea actorilor, după ce Cornel Nicoară a fost găsit mort! Fostul director al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț a fost găsit decedat joi dimineaţă, în apartamentul său. Împrejurările în care s-a produs moartea și modul în care a fost descoperit trupul neînsuflețit sunt de-a dreptul bizare, notează româniatv.net.

Cornel Nicoară a murit la 83 de ani, vârstă împlinită cu doar o zi înainte de deces. Tragicul eveniment a fost descoperit pompierii nemțeni, care au fost chemați să stingă un incendiu izbucnit în apartamentul fostului director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Salvatorii transmit că nu incendiul i-a provocat decesul.

„In aceasta dimineata, soarele vieţii a apus pentru o fiinţă atât de dragă nouă, Cornel Nicoara.

In acest univers al tristeţii ne rămân stelele amintirilor, care să ne aline durerea. Daca ar trebui sa descriem in cuvinte viata sa si cum a influentat oamenii din jurul domniei sale epopeea ar fi metoda potrivita dar in aceste momente pana a devenit foarte grea si doar gandurile marelui Adrian Paunescu pot contura durerea din sufletele noastre :

” Murim săraci, murim umili,

Din moftul unor imbecili

Și este vai și-amar de noi.

Nu mai există nici valori,

Nu se mai nasc nemuritori,

Există bani și-atîta tot,

Să fim maimuțe-n carnaval,

Maimuța n-are ideal,

Maimuța are numai bot.

Sunt puse țările la zid,

Democrația e un vid,

„Sub echilibrul pururi frînt,

Se-aruncă-n lume maladii,

Popoarele spre-a se rări,

Că-s prea mulți oameni pe pămînt.”

Dumnezeu sa il aseze in loc luminat si vegheze si sa ne indrume in continuare de acolo sus dintre stele. Odihnească-se în pace!” – este mesajul care apare pe pagina lui de Facebook

Când pompierii au ajuns la fața locului, actorul era decedat, iar în casă ardea mocnit un dulap. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei candele lăsate nesupravegheate.

Sursa citată menționaează că fostul director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț suferea de mai multe boli cronice.

Cornel Nicoară s-a născut la Câmpia Turzii, în județul Cluj, pe 20 octombrie 1938. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (I. A. T. C.) în anul 1965. Din 1965, de la absolvire, și până la pensionare (2006) a activat numai la Teatrul Tineretului.

Actorul rămâne în amintirea oamenilor pentru o mulțime de personaje jucate pe scena teatrului din Piatra Neamț. Dintre acestea amintim: Ştefan cel Mare din „Apus de Soare”; Wangel din „Femeia mării”, de Henrik Ibsen; Nero în „Britanicus” al lui Jean Racine; Moşul din „Matca” lui Marin Sorescu; Falstaff din „Nevestele vesele din Windsor”, de Sheakespeare; Jupiter din „Muştele”, de Jean Paul Sartre; Noe în „Arca bunei speranţe” a lui I. D. Sîrbu; Caţavencu în „O scrisoare pierdută”, de Caragiale; Lear în „Regele Lear”, de William Shakespeare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Dan Barna dezvăluie primul contact cu premierul desemnat: Ciucă a trimis USR la plimbare

Publicat

in

De

Dan Barna, vicepreședinte USR, dezvăluie că Dacian Cioloș a avut o primă discuție cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. Lui Cioloș i s-a transmis mai mult sau mai puțin direct că nu se va negocia cu USR pentru intrarea la guvernare.

„Noi suntem disponibili să refacem coaliția, suntem gata să ne așezăm la masă, președintele partidului așteaptă acest telefon. Chiar a inițiat convorbirile respective, și cu președintele PNL, și cu premierul desemnat”, a afirmat Dan Barna, la Europa FM.

Întrebat ce mesaj a transmis Nicolae Ciucă pentru Dacian Cioloș, Dan Barna a răspuns: „A spus că discuțiile vor continua în cheie politică, cu partidele. A fost poziția exprimată de premierul desemnat. Tot ceea ce pot să vă confirm este că până în acest moment nu există nici din partea premierului desemnat – din partea PNL ne-am lămurit deja – vreo solicitare de dialog sau de negociere pe acest subiect. Coroborând cu declarațiile președintelui PNL, că se merge cu un guvern minoritar și că și-a obținut sprijinul politic, are o majoritate, evident a fost făcută cu PSD.”

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend