Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

OMV a profitat din plin de creșterea prețului la petrol și gaze naturale: marja de rafinare s-a îmbunătăţit semnificativ

Publicat

in

Grupul austriac OMV a anunţat, vineri, că producţia sa de hidrocarburi a scăzut în trimestru al treilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, dar cu toate acestea grupul a profitat din plin de creşterea preţului la petrol şi gaze naturale astfel că marja de rafinare s-a îmbunătăţit semnificativ, a informat acţionarul majoritar de la OMV Petrom într-un comunicat de presă.

În perioada iulie-septembrie 2021, producţia de hidrocarburi a OMV a scăzut până la 470.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 490.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al doilea.

Cu toate acestea, marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a urcat până la 4,41 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T3, aproape dublu faţă de una de 2,21 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T2 şi de aproape cinci ori mai mult decât una de 0,87 dolari pentru un baril de echivalent petrol în trimestrul al treilea al anului trecut.

În paralel, rata de utilizare a rafinăriilor OMV a crescut şi ea până la 91% în trimestrul al treilea, de la 85% în trimestrul al doilea. De asemenea, vânzările totale de produse rafinate ale OMV au crescut până la 4,66 milioane tone în T3, de la 4,01 milioane tone în T2. În schimb, în aceeaşi perioadă au scăzut vânzările de gaze naturale până la 39,96 Twh, de la 44,43 Twh.

Potrivit OMV, preţul mediu al barilului de ţiţei Brent a crescut până la 69,6 dolari în T3, de la 59,9 dolari în T2 şi 37,3 dolari în trimestrul al treilea al anului trecut, în timp ce preţul mediu al gazelor naturale la bursa de la Viena a ajuns la 47,10 euro pentru un Megawatt oră în T3, de la 24,83 euro pentru un Megawatt oră în T2 şi 8,79 euro pentru un Megawatt oră în trimestrul al treilea al anului trecut.

Grupul OMV urmează să dea publicităţii rezultatele financiare pentru primul trimestru al acestui an în data de 29 octombrie.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Varianta omicron, descoperită în Olanda într-un test făcut cu cinci zile înainte ca Africa de Sud să raporteze noua tulpină a coronavirusului

Publicat

in

De

​​Autorităţile sanitare olandeze au anunţat marţi că au descoperit varianta omicron într-un test prelevat la 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât estima până acum, şi că sunt în curs controale pentru a stabili în ce măsură s-a răspândit. Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă ”persoanele vizate s-au dus în Africa australă”, relatează AFP.

”Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (…) la 19 şi 23 noiembrie 2022”, a anunţat într-un comunicat institutul.

Cele două eşantioane au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoperit această nouă variantă a coronavirusului – la 24 noiembrie -, care a provocat o atmosferă de panică şi a condus la impunerea multor interdicţii unor călători din Africa australă.

Şi alte cazuri de îmbolnăvire cu varianta omicron au fost descoperite în Europa, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.

Belgia a fost prima ţară europeană care a identificat varanta omicron, la un pacient care ”a venit din străinătate, testat pozotiv (covid-19) la 22 noiembrie”, anunţa la 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.

Este imposibil, pentru moment, să se ştie ”dacă persoanele vizate (în cazuri precedente) s-au dus în Africa australă”, precizează RIVM.

Institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.

”În perioada următoare, diverse studii urmează să fie efectuate cu privire la răspândirea variantei omicron în Olanda”, anunţă Institutul.

RIVM precizează că urmează, de asemenea, să reexamineze mai multe eşantioane ale unor teste precedente.

Olanda, care înregistrează 16 cazuri confirmate, este, în acest stadiu, ţara cu cele mai multe contaminări cu varianta omicron în Europa. (sursa: news.ro)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un elicopter s-a prăbușit într-un zbor de antrenament: Sunt cel puțin 14 morți și 2 răniți, în Azerbaidjan

Publicat

in

De

Cel puţin 14 persoane au murit după prăbuşirea unui elicopter militar care efectua un zbor de antrenament, în Azerbaidjan, anunţă autorităţile de la Baku, citate de agenţia oficială Azertag şi de site-ul Azernews.az.

Elicopterul militar s-a prăbuşit marţi dimineaţă în apropierea Poligonului Garaheybat, în provincia azeră Khizi, scrie mediafax.ro.

Conform bilanţului preliminar al accidentului aviatic, 14 ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră din Azerbaidjan au murit, iar doi au fost răniţi în accident.

Autorităţile azere anchetează circumstanţele producerii accidentului.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend