Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Omul care a prezis Marele Război: ”Toată lumea va fi implicată în războiul următor”

Avatar

Publicat

in

 Puţine persoane au prevăzut ororile Primului Război Mondial. În 1901, bancherul Jan Bloch şi-a expus viziunea despre unitatea militară a Marii Britanii.

Cu 30 de ani înainte de începerea Primului Război Mondial, unitatea militară britanică a fost avertizată că operaţiunile de ofensivă într-un conflict major european nu ar avea succes, o astfel de confruntare s-ar fi terminat când una dintre părţi va fi epuizată. Predicţia a fost trimisă către Royal United Service Institution, un forum de discuţii din Whitehall, fondat în 1831 de Ducele de Wellington.

Publicitate

Avertizările au venit din partea lui Jan Bloch sau Jean de Bloch, după cum a fost numit mai târziu. Bloch era un bancher născut în Radom, Polonia, în 1836, având o poziţie influentă în imperiul rusesc. Era o figură importantă a sistemului feroviar rusesc, fiind interesat de politicile externe. Acesta dorea să înlocuiască războiul cu arbitrajul, o formă organizată de tratare a disputelor, acesta organizând o conferinţă pentru pace în 1899 la Haga, pentru a-şi explica ideile.

Prima dată şi-a expus teoriile în şase volume publicate la Paris în 1898, numite ”The War of the Future in its Technical, Economic and Political Relations”. Acesta a afirmat că puterea defensivă în războaiele moderne este atât de mare încât ar fi imposibil ca marile războaie să fie câştigate, în special conflictele europene.

Bloch a concluzionat că guvernele nu ar trebui să se implice în război, deoarece ele şi societatea lor vor fi distruse. Şi-a inclus munca într-un singur volum, publicat în Anglia în 1899 sub titulatura ”War Now Impossible?”. Ideile lui Bloch au fost răspândite în Marea Britanie de jurnalistul W.T. Stead, care simpatiza cu ideea de arbitraj internaţional. Pentru a face cunoscute ideile lui Bloch, Stead a realizat cu acesta un interviu lung care a constituit prefaţa ediţiei cărţii sale din limba engleză.

Bloch a afirmat că ideile lui nu se referă la războaiele coloniale, referindu-se la războaiele din Europa.

,,Este despre lunga dispută dintre Franţa şi Germania pentru provinciile pierdute, Alsacia şi Lorena”.

Argumentele sale se bazau pe incapabilitatea soldaţilor de a ajunge la inamici din cauza faptului că prima linie era mortală. În primul rând, acesta a vorbit despre numărul crescut de puşti.

,,Posibilitatea de tragere a jumătate de duzină de gloanţe fără oprire a transformat războiul modern”.

În acel moment nu conştientiza cât de mortale urmau să devenă armele. Printre artilerii se numărau obuzele care puteau omorî pe oricine, pe o rază de 200 de metri.

,,Toată lumea va fi implicată în războiul următor. Va fi un mare război al bastioanelor. Sabia va fi la fel de indispensabilă pentru soldaţi precum puşca. Primul lucru pe care un om ar trebui să-l facă, dacă ţine la viaţa lui, va fi să sape o groapă. Războiul, în loc să fie o confruntare corp la corp în care combatanţii îşi măsoară puterea fizică, va fi o confruntare în care niciuna dintre armate nu va ajunge la cealaltă, ameninţându-se una pe cealaltă fără să ajungă la un atac direct. Acest război va deveni imposibil”.

Era de după moartea reginei Victoria

Ideile lui Bloch au fost expuse într-o audienţă militară la Royal United Service Institution în 1901. Lucrarea sa era atât de lungă încât au avut nevoie de trei şedinţe pentru întrebări şi replici.

O eră s-a încheiat când regina Victoria a murit în luna ianuarie a aceluiaşi an. Tehnologia militară a început să se dezvolte rapid, iar Germania deja îşi făcea planuri de război împotriva Franţei şi Rusiei. Izolarea Marii Britanii a ajuns la final după ce a încheiat un tratat cu Japonia şi o înţelegere militară cu Franţa, care va determina de ce parte intra Marea Britanie în război. Mult mai imediată a fost experienţa războiului sud African, care a început în 1899, în cadrul căruia burii au fost reduşi la o forţă de guerilă. Printre simpatizanţii ideilor lui Bloch se numărau veterani de război buri.

Bloch a fost în contrast cu atacul de la Paardeberg, în cadrul căruia burii au fost înconjuraţi după ce au suportat un asalt direct al infanteriei în bătălia pentru dealul Spion Kop, însă britanicii au fost învinşi în încercarea lor de eliberare a Ladysmith.

Rezultatul a fost că burii au pierdut doar 179 de oameni la Paardeberg, în timp ce 1.500 de britanici au murit la Spion Kop.

În timpul sesiunii de întrebări a fost clar că nu toţi participanţii au fost simpatizanţii ideilor lui Bloch. Colonelul C.M.H. Downing, de la Royal Artillery, şi-a arătat încrederea pentru armament.

,,Consider că artileria în cadrul atacului are acelaşi rol în sprijinirea unui atac al infanteriei, singura metodă prin care poţi face asta este prin oprirea focurilor inamicilor fără prea multe pierderi omeneşti”.

Generalul C.E. Weber l-a acuzat pe Bloch de pacifism.

Însă Bloch nu a prezis dezvoltarea focului indirect lansat de artileria grea, una dintre caracteristicile Primului Război Mondial. Într-o relatare, Chris Bellamy a concluzionat că unităţile militare nu au reuşit să rezolve problema a ceea ce Bloch numea ,,ororile atacului frontal”.

Strategul britanic J.F.C. Fuller l-a lăudat pe Bloch: ,,Descrierea sa despre bătăliile moderne este exactă şi a fost demonstrată 17 ani mai târziu”.

Mult mai recent istoricul Correlli Barnett a notat: ,,Aproape toţi gânditorii au fost de acord că războiul va fi scurt. Doar un bancher polonez numit Jean de Bloch a prezis un război lung de uzură, purtat de armate blocate în tranşee”.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

Violeta Alexandru a comis-o! Gafă uriașă referitoare la Legea pensiilor

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut o gafă incredibilă! Aceasta declarat că va face o serie de modificări la Legea pensiilor, astfel încât românii să-și poată cumpăra vechime în muncă. Numai că, în urma verificării făcute de Bugetul.ro, această prevedere există deja în Legea pensiilor. Prevederea urmează să se aplice din septembrie 2021.

Violeta Alexandru a afirmat, într-o intervenție la TVR, că intenționează să modifice Legea pensiilor, pentru ca oemnii să-și poată cumpăra vechime în muncă.

Publicitate

Prima modificare pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. O voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi apoi voi decide”, a spus Violeta Alexandru.

În replică, Olguța Vasilescu, fosta șefă a Muncii, i-a transmis că bate câmpii și această prevedere există deja în Legea pensiilor, ce a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, în anul 2019.

Doamne fereste! E deja de un an ministru si nu a citit legea pensiilor inca! De un an se plange de inechitatile care sunt deja corectate! Iar ea trebuia sa aplice noua lege si sa se apuce de recalculare de 6 luni!!!

Acum vorbeste de cumpararea anilor de vechime pentru pensie care deja e in vigoare de cativa ani… Sunt mii de pensionari care au beneficiat de acest drept! Chiar nu o convinge nimeni sa citeasca legea pensiilor si sa nu mai tot bata campii? Incredibil cata incompetenta! 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️”, a scris Olguța Vasilescu, pe Facebook.

Ce spune Legea pensiilor

Orice persoană care are un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani va putea să încheie un contract de asigurare socială cu Casa de Pensii și să-și plătească contribuții aferente perioadei în care nu a contribuit la sistemul de pensii. Însă, această perioadă pe care românii și-o pot recupera nu va putea să depășească 5 ani.

(2) Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puţin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.

(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacităţii de muncă şi data încheierii contractului de asigurare socială.

(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare socială prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare şi se valorifică pentru obţinerea unei pensii potrivit prezentei legi”, se precizează Legea nr. 127/2019.

Mai mult, trebuie precizat că, până la finele anului 2018, românii își putea achiziționa vechime în muncă. Prevederea din trecut se referea, însă, la 5 ani consecutivi retroactivi.

Vezi și

SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-a ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

A început destrămarea PNL?! Revoltă în partid după alianța cu USR-PLUS

SURSE Cine l-ar fi ucis pe Emi Pian – Este membru al unui clan care acționează în Colentina

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

După uciderea lui Emi Pian, membrii clanului Rinu încep să dispară de pe rețelele de socializare

Avatar

Publicat

in

De

Florin Mototolea, zis Emi Pian, unui dintre capii clanului Duduianu din Capitală, a fost omorât în noaptea de luni spre marți, în Sectorul 6, de un membru al clanului Rinu, o grupare care acționează în zona podului Colentina, din Sectorul 2 al Capitalei, au dezvăluit sursele Bugetul.ro.

Inițial suspectat de uciderea lui Emi Pian a fost Ciprian Gheorghe al lui Napi, din clanul Rinu, conform unor surselor Bugetul.ro.

Publicitate

Ulterior, conform altor surse, am aflat că un alt membru ar fi fost cel care i-a tăiat artera femurală lui Mototolea. Este vorba despre Richard Emanuel Gheorghe, alt membru al clanului Rinu.

Bugetul.ro a descoperit că ambii și-au șters astăzi profilurile de Facebook.

Ce a anunțat Poliția Capitalei

„În această dimineață (n.r. – marți), în jurul orei 03.00, prin apel 112 a fost sesizat un conflict între mai multe persoane, în sectorul 6.

La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 20 Poliție, fiind identificate mai multe persoane.

Doi bărbați au fost transportați la spital, unul dintre ei, în vârstă de 39 de ani decedând.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei”, a informat Poliția Capitalei, într-un comunicat de presă.

Vezi și

SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-a ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

A început destrămarea PNL?! Revoltă în partid după alianța cu USR-PLUS

SURSE Cine l-ar fi ucis pe Emi Pian – Este membru al unui clan care acționează în Colentina

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend