Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

OMS nu exclude o scurgere din laborator – Se anunță mega-anchetă pentru stabilirea originii coronavirusului

Publicat

in

Un grup de experți pregătit de OMS intenționează să efectueze o analiză amănunțită a originii coronavirusului, a relatat joi agenția Associated Press (AP).

„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina modul în care COVID-19 s-a răspândit de la început, inclusiv o analiză mai detaliată a posibilității unui accident de laborator”, a declarat grupul de experți pentru AP.

AP amintește că anul trecut Departamentul de Sănătate al SUA a declarat că există o posibilitate extrem de mică de răspândire a COVID-19 în rândul oamenilor din cauza unei scurgeri din laborator.

„Datele de bază pentru a explica apariția pandemiei lipsesc încă. Oamenii de știință au declarat că grupul este deschis la orice dovadă științifică disponibilă pentru un studiu cuprinzător al tuturor ipotezelor rezonabile”, a citat AP extrase din raportul grupului de experți.

Raportul notează că nu este exclusă varianta unei teorii politizate a originii virusului.

Infecția cu coronavirusul COVID-19 a fost detectată pentru prima dată în orașul chinez Wuhan din provincia Hubei la sfârșitul anului 2019, apoi a început să se răspândească în întreaga lume. La 11 martie 2020, OMS a declarat coronavirusul drept pandemie.

La începutul lunii aprilie 2020, OMS a raportat că numărul de cazuri de infecție cu COVID-19 la nivel mondial a depășit 1 milion. Până la jumătatea lunii octombrie 2021, se înregistraseră aproape 240 de milioane de cazuri de infecție la nivel mondial.

Majoritatea oamenilor de știință au crezut inițial că COVID-19 era un virus zoonotic. Se presupunea că acesta ar fi putut fi transmis la oameni de la lilieci. Pentru a determina sursa de origine a coronavirusului, OMS a inițiat o anchetă specială. În acest scop, la începutul lunii februarie 2021, un grup de experți ai OMS a vizitat Institutul de Virologie din Wuhan și, în urma vizitei, a concluzionat că o scurgere de virusuri din laboratorul institutului era „foarte puțin probabilă”. Multe țări occidentale nu au fost de acord cu rezultatele acestei anchete.

China s-a opus în mod repetat apelurilor OMS de a efectua investigații suplimentare în țară pentru a determina sursa de origine a COVID-19.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Militarii puciști din Burkina Faso acuză Franța că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba înlăturat de la putere. Reacția Parisului

Publicat

in

De

Militarii care au preluat puterea în Burkina Faso au acuzat sâmbătă Franţa că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba, înlăturat de la putere în urmă cu o zi, să pregătească o contraofensivă, acuzaţie dezminţită de Paris, transmite AFP, relatând că la Ouagadougou situaţia era din nou tensionată.

Locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba, el însuşi ajuns la putere în ianuarie printr-un puci, a fost demis din funcţie de militari vineri seara şi înlocuit în fruntea juntei de Ibrahim Traoré, un tânăr căpitan de 34 ani, potrivit Agerpres.

Într-o scurtă declaraţie televizată, puciştii au afirmat că Damiba ‘s-ar fi refugiat în interiorul bazei franceze de la Kamboinsin, pentru a plănui o contraofensivă’ spre a ‘semăna tulburări în cadrul forţelor noastre de apărare şi de securitate’.

Ministerul de Externe de la Paris a reacţionat cu un comunicat în care a ‘dezminţit oficial orice implicare în evenimentele în desfăşurare începând de ieri în Burkina’.

Franţa este prezentă în Burkina Faso cu forţa Sabre, un contingent de forţe speciale care instruiesc forţe locale, având baza la Kamboinsin, la circa 30 km de capitala Ouagadougou.

Deocamdată, soarta şi locul unde se află Damiba nu sunt cunoscute.

În declaraţia lor, semnată de Ibrahim Traoré, puciştii menţionează ‘voinţa lor fermă de a se îndrepta spre alţi parteneri pregătiţi să ajute la lupta împotriva terorismului’.

Vineri, cu câteva ore înaintea puciului, mai multe sute de persoane au manifestat în capitală pentru a cere plecarea lui Damiba, dar şi sfârşitul prezenţei militare franceze în Sahel şi o cooperare militară cu Rusia.

După o noapte şi o dimineaţă calme, situaţia era din nou tensionată la mijlocul zilei la Ouagadougou, după focuri de arme, apoi desfăşurări de militari pe străzi.

Vineri seara, după o zi presărată cu schimburi de focul în cartierul prezidenţial, militari au intervenit la televiziunea naţională pentru a anunţa demiterea lui Damiba, închiderea frontierelor, suspendarea Constituţiei şi dizolvarea guvernului şi a Adunării legislative de tranziţie, invocând ‘degradarea situaţiei de securitate’ în ţară.

Potrivit mai multor surse de securitate, această lovitură de forţă scoate la iveală dezacorduri profunde în cadrul armatei, unitatea de elită ‘Cobra’ desfăşurată în lupta antijihadistă reproşându-i lui Damiba mai ales că nu mobilizează toate forţele pe teren.

În ultimele luni s-au înmulţit atacurile împotriva a zeci de civili şi soldaţi în nordul şi estul ţării, unde oraşe sunt de acum supuse unei blocade din partea jihadiştilor.

Sâmbătă, secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a condamnat ‘ferm orice tentativă de luare a puterii prin forţa armelor’, Uniunea Africană a denunţat o ‘schimbare anticonstituţională a guvernului’, iar Uniunea Europeană a considerat că puciul ‘pune în pericol eforturile angajate de mai multe luni ‘pentru tranziţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vizită surpriză în Ucraina: Ministrul german al Apărării a descins la Kiev

Publicat

in

De

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a efectuat, sâmbătă, o vizită surpriză în Ucraina, prima a ei de la începutul invaziei ruse, într-un moment în care Kievul cere insistent Berlinului să livreze armament, anunță news.ro.

Christine Lambrecht a vizitat oraşul Odesa din sudul Ucrainei, a precizat într-un comunicat Ministerul German al Apărării, fără a preciza durata vizitei.

Ea s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksiï Reznikov.

Vizita Christinei Lambrecht vine a doua zi după proclamarea, vineri, de către preşedintele rus Vladimir Putin, a anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Aceste anexări au fost unanim condamnate de aliaţii Ucrainei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend