Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

OMS caută un nou nume pentru variola maimuţei şi convoacă o întâlnire de urgenţă pentru a stabili dacă va fi declarată ”o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”

Publicat

in

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă că împreună cu experţii caută un nou nume pentru variola maimuţei. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că va convoca o întâlnire de urgenţă săptămâna viitoare pentru a stabili dacă focarul va fi clasificat drept urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, relatează News.ro care citează BBC.

virioni variola maimuteiFoto: CDC / AP – The Associated Press / Profimedia Images

Decizia vine după ce peste 30 de oameni de ştiinţă au scris săptămâna trecută despre ”necesitatea urgentă a unui nume nediscriminatoriu, care să nu stigmatizeze” pentru virus şi boala pe care o provoacă.

Referirea continuă la virus ca având origine africană este atât inexactă, cât şi discriminatorie, au spus ei.

Aproximativ 1.600 de cazuri de boală au fost înregistrate la nivel global în ultimele săptămâni.

Cu toate că 72 de decese au fost raportate în ţările în care variola maimuţei era deja endemică, niciun caz nu a fost identificat în cele 32 de ţări recent afectate, cum ar fi Marea Britanie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că va organiza o întâlnire de urgenţă săptămâna viitoare pentru a stabili dacă va clasifica focarul drept urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – cel mai ridicat nivel de alarmă pe care îl poate emite agenţia ONU.

Singurele alte boli în cazul cărora a fost emis în trecut acest nivel de alarmă au fost gripa porcină, poliomielita, Ebola, Zika şi Covid.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ”focarul de variola maimuţei este neobişnuit şi îngrijorător”.

”Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgenţă conform reglementărilor internaţionale de sănătate săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă focarul reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, a subliniat el.

Variola maimuţei este cauzată de virusul variolei maimuţelor, un membru al aceleiaşi familii de viruşi ca variola, deşi este mult mai puţin severă.

Un nou nume pentru virus sugerat de oamenii de ştiinţă este hMPXV.

Infecţiile sunt de obicei uşoare şi riscul pentru populaţia generală este scăzut, dar guvernul Regatului Unit a cumpărat stocuri de vaccin împotriva variolei pentru a se proteja de mai multe cazuri.

Virusul s-a răspândit într-un mod neobişnuit în întreaga lume în ultimele luni. Focarele anterioare au fost limitate în principal la anumite părţi ale Africii, unde rozătoarele – nu maimuţele – sunt considerate a fi principala gazdă de origine animală.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cu ocazia vizitei sale la Moscova, Xi Jinping ar urma să ofere un sprijin ponderat `prietenului` Vladimir Putin

Publicat

in

Izolat de Occident și zdruncinat militar de Kiev, președintele rus contează mai mult ca niciodată pe „prietenul” său chinez. Deși liderul de la Beijing se arată atașat de această relație, are grijă să nu adopte o poziție clară față de războiul din Ucraina

Vizita oficială de trei zile pe care președintele chinez Xi Jinping o începe luni, 20 martie, la Moscova, este esențială pentru Vladimir Putin. Izolat geopolitic de Occident, sancționat de americani și europeni și împovărat pe frontul militar ucrainean, președintele rus contează mai mult ca niciodată pe Asia, în special pe principalul său „prieten”, omologul său chinez, relatează Le Monde preluat de Rador.

Citeste mai mult

NATIONAL

Furtună bancară de proporții: preluarea Credit Suisse nu a reuşit să îi liniştească pe investitori

Publicat

in

După ce UBS a anunţat că va prelua a doua mare bancă din Elveția, Credit Suisse, în urma unei tranzacţii de trei miliarde de dolari, operaţiunea de salvare nu i-a liniştit pe investitorii îngrijoraţi de stabilitatea sistemului bancar.

La bursa de la Zurich, luni dimineață, acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 62%, după ce rivalul UBS a anunţat că va prelua pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari. De asemenea, acţiunile UBS au scăzut cu 8,8%.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend