Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

OMS are ca obiectiv salvarea a 50 de milioane de vieţi prin vaccinare până în 2030

Publicat

in

Salvarea a 50 milioane de vieţi până în 2030 prin consolidarea campaniilor de vaccinare împotriva unor maladii ca rujeola reprezintă un obiectiv pe care şi l-au stabilit Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi într-un moment în care pandemia de COVID-19 reduce acoperirea vaccinării de rutină, relatează AFP.

Lansarea acestei strategii mondiale de vaccinare intervine în timp ce, la peste un an de la debutul pandemiei, perturbări majore în serviciile de sănătate esenţiale persistă în aproximativ 90% dintre ţări, potrivit unei anchete a OMS, potrivit agerpres.ro.

„Mii de copii în lumea întreagă riscă să nu primească vaccinuri de bază, în timp ce pandemia actuală ameninţă să reducă la zero cele două decenii de progres în materie de vaccinare sistematică”, a declarat directorul executiv Gavi (Alianţa Vaccinului) dr. Seth Berkley, într-un comunicat.

Totuşi, în interiorul ţărilor gradul perturbărilor în domeniu s-a diminuat în general. În 2020, în medie, aproximativ jumătate din serviciile de sănătate esenţiale au fost perturbate, în timp ce în primele trei luni ale anului 2021 erau doar puţin peste o treime.

Noua strategie, lansată cu ocazia Săptămânii mondiale a vaccinării 2021, vizează prevenirea a 50 milioane de decese în lume, dintre care 75% în ţarile defavorizate, prin consolidarea sistemelor de vaccinare de-a lungul vieţii.

Programul vizează să atingă până în 2030 o acoperire în proporţie de 90% pentru vaccinurile esenţiale administrate în perioada copilăriei şi adolescenţei şi să reducă la jumătate în aceeaşi perioadă numărul copiilor privaţi total de vaccinuri. Programul urmăreşte de asemenea introducerea sau reintroducerea în anumite ţări a unor noi vaccinuri sau care sunt subutilizate, cum ar fi cele împotriva COVID-19, rotavirus sau papilomavirus uman.

„Pentru a ne reveni mai bine după COVID-19 şi a lupta împotriva viitoarelor pandemii, va trebui să ne asigurăm ca vaccinarea de rutină să devină o prioritate şi să ne străduim ca vaccinurile să ajungă la copii care nu primesc niciun fel de vaccin obişnuit. Pentru a face aceasta, trebuie să lucrăm împreună – agenţii de dezvoltare, guverne şi societatea civilă – pentru a ne asigura că niciun copil nu este dat la o parte”, a afirmat directorul Gavi.

Aprovizionarea cu vaccinuri şi alte echipamente este de asemenea esenţială pentru vaccinarea copiilor, dar din cauza perturbărilor legate de pandemie Unicef a reuşit să livreze puţin peste 2 miliarde de doze de vaccinuri în 2020 pe plan internaţional, faţă de 2,29 miliarde în 2019.

Din cauza lacunelor în acoperirea vaccinării, focare grave de rujeolă au fost recent semnalate în ţări precum Republica Democratică Congo, Pakistan şi Yemen. Organizaţiile internaţionale se aşteaptă la alte epidemii în alte locuri.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât „chiar înainte de pandemie, semne preocupante relevau că începem să pierdem teren în lupta împotriva bolilor copilăriei care pot fi prevenite, cu 20 de milioane de copii care nu au primit vaccinuri esenţiale”, a declarat directorul general al Unicef, Henrietta Fore.

„Pandemia nu a făcut decât să înrăutăţească o situaţie deja proastă, lăsând alte milioane de copii nevaccinaţi. Acum, când importanţa vaccinurilor ne preocupă, trebuie să menţinem această energie pentru a ajuta fiecare copil să recupereze întârzierea în materie de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei şi altele”, a afirmat ea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Senator american vede ‘foarte posibil’ un atac al Rusiei pe teritoriu NATO

Publicat

in

De

Senatorul american Marco Rubio și-a exprimat duminică, la CNN, îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei lovituri ruse pe teritoriul NATO.

„Cred că este foarte posibil ca el să ajungă să lovească unele dintre aceste locuri de distribuție de unde vin proviziile, inclusiv în interiorul Poloniei. Se vorbește mult despre nuclear, dar cred că lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, care vizează aeroportul din Polonia sau alt punct de distribuție”, a spus el.

Întrebat dacă NATO va trebui să răspundă, el a spus că va „depinde” de natura, amploarea și amploarea unui atac.

Rubio a sugerat că riscul unui atac nuclear din partea lui Putin este „mai mare astăzi decât acum o lună”, dar că este mai îngrijorat de măsurile „intermediare” pe care Putin i-ar putea face.

Rubio a mai sugerat că Rusia a fost responsabilă pentru atacurile asupra gazoductelor Nord Stream săptămâna trecută.

„Cred că este destul de clar – cineva a făcut asta și singurii oameni din acea regiune care au atât motivul, cât și capacitatea de a face asta, sunt Rusia sau forțele ruse. Deci cred că pentru mine nu este o chestiune de inteligență în acest moment. Este o chestiune de bun simț”, a spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Partidul fostului premier Borisov, pe cale să câștige alegerile legislative din Bulgaria – exit poll

Publicat

in

De

Partidul GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov părea să fie pe cale să câștige alegerile de duminică din Bulgaria, după ce s-a clasat pe primul loc, potrivit exit-poll-urilor, relatează Reuters și AFP.

Boiko BorisovFoto: consilium.europa.eu

Exit-poll-urile efectuate de Gallup International și Alpha Research au arătat GERB de centru-dreapta a obținut 24,6%-25,5% din voturi.

„Continuăm schimbarea”, partidul rivalului său centrist Kiril Petkov a obținut aproximativ 19% din voturi, potrivit mai multor exit-polluri.

Este a patra oară în numai 18 luni când bulgarii au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege Parlamentul – o perioadă de instabilitate politică fără precedent după căderea comunismului în 1989.

De data aceasta, bulgarii au ieşit fără prea mare convingere – rata de participare a fost una istoric scăzută (25% la orele locale 16:00), la fel ca în noiembrie 2021 – şi într-o atmosferă sumbră, odată cu apropierea unei ierni umbrite de creşterea preţurilor şi de războiul din Ucraina, relatează Agerpres.

În timp ce problema corupţiei endemice a ocupat dezbaterile în timpul fostelor alegeri legislative, insecuritatea economică a dominat de data aceasta campania, în condiţiile în care inflaţia a ajuns la 20% în Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE.

Însă imaginea lui Boiko Borisov este una pătată, puternic afectată de manifestaţiile în masă împotriva corupţiei care au avut loc în vara lui 2020. Borisov este izolat în cadrul clasei politice şi riscă să aibă dificultăţi în a găsi un partener de guvernare, subliniază analiştii.

Duminică, Borisov a îndemnat din nou alţi politicieni la o atitudine rezonabilă, declarându-se deschis tuturor celor care apără „locul Bulgariei în UE şi NATO”.

Kiril Petkov a refuzat deja orice alianţă cu cel care în opinia sa întrupează „trecutul corupt” al Bulgariei.

Împreună cu cei doi aliaţi ai săi, socialiştii (11%) şi Bulgaria Democratică (8%), partidul lui Petkov nu va avea destul deputaţi pentru a forma un guvern, estimează directoarea Institutului Alpha Research, Boriana Dimitrova. Ea anticipează „lungi negocieri” şi nu se declară optimistă cu privire la perspectiva unei coaliţii stabile în Bulgaria, atât de „fragmentat” este Parlamentul.

GERB ar mai avea posibilitatea să se alieze cu partidul minorităţii turce MDL (între 12 şi 14% din voturi), sau chiar cu formaţiunea Vazrajdane (Renaşterea), ultra-naţionalistă şi apropiată Kremlinului (10%).

„O coaliţie este matematic posibilă, însă social inacceptabilă”, din cauza puternicelor divergenţe între aceste trei forţe, subliniază Dimitrova.

Cu toate acestea, există o urgenţă, pentru că aceste crize în serie blochează reformele, frânează creşterea şi accelerează exodul tinerilor din Bulgaria, care a pierdut deja 10% din populaţia sa în ultimul deceniu

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend