Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Omicron: Primele cazuri de transmitere locală în SUA și Australia / Riscul de reinfectare, de 3 ori mai mare ca la Delta – studiu sud-african

Publicat

in

Primele cazuri de transmitere locală a Omicron au fost raportate joi și vineri în Statele Unite și Australia, sporind îngrijorările legate de această nouă variantă a coronavirusului, care este deja dominantă în Africa de Sud și ar putea deveni dominantă în Europa, transmite AFP.

În Statele Unite, cinci cazuri de variantă Omicron au fost confirmate joi în statul New York, unul în California, unul în Minnesota și unul în Hawaii, ridicând numărul total de cazuri confirmate în țară la zece până în prezent.

În Minnesota, persoana infectată a călătorit în New York, dar nu a călătorit în străinătate. Iar în Hawaii, pacientul era nevaccinat, dar nu călătorise, ceea ce arată că varianta a început să circule în SUA.

“Acesta este un caz de transmitere locală”, a confirmat Departamentul de Sănătate din Hawaii într-un comunicat.

Australia a anunțat vineri că a detectat primul caz de variantă Omicron la un student din Sydney care nu fusese în străinătate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că “probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial” este “ridicată”, deși rămân multe necunoscute: contagiozitatea, eficacitatea vaccinurilor existente, gravitatea simptomelor.

Noua variantă este acum prezentă pe toate continentele. Cu toate acestea, până în prezent, nu au fost raportate decese asociate cu Omicron.

Riscul de reinfectare, de 3 ori mai mare ca la Delta

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), cu sediul la Stockholm, a estimat joi că Omicron “ar putea cauza mai mult de jumătate din toate infecțiile cu SARS-CoV-2 din Uniunea Europeană în următoarele câteva luni“.

În Africa de Sud, unde identificarea variantei Omicron a fost anunțată săptămâna trecută, autoritățile au descris o răspândire “exponențială” a virusului. Noua variantă este deja dominantă acolo.

De la apariția variantei extrem de contagioase Delta, acum dominantă la novel global, nicio o variantă Covid-19 nu a mai provocat o asemenea panică, guverne din toată lumea anunând măsuri radicale și restricții de călătorie.

Referințe:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Scandalul facturilor. Cîțu nu crede că a fost o eroare de soft: lucrurile au fost făcute intenționat

Publicat

in

De

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că nu a fost o greșeală de soft în ceea ce privește facturile uriașe la energie electrică și gaze care trebuie să fie refăcute. Este o opinie personală, lucrurile au fost făcute intenționat, consideră Cîțu.

Președintele PNL a comentat explicațiile privind apariția unor defecțiuni la softurile care calculează facturile românilor.

„Cred că acolo a fost, și este o opinie personală, că acolo lucrurile au fost făcute intenționat, nu că s-a greșit acea factură. Dar este o opinie personală, nu am dovezi”, a explicat Florin Cîțu la Digi24.

Liderul PNL mai spune că așteaptă raportul ANRE din acest an pentru a vedea cum a acționat instituția în timpul scandalului facturilor. Dacă nu și-a făcut treaba, conducerea trebuie să plece, consideră Cîțu.

„Dacă un raport de activitate nu este aprobat în Parlament, conducerea zboară și atunci trebuie să fim atenți. Eu aștept acest raport de activitate pe care trebuie să ne uităm foarte, foarte atent. Vedem dacă ANRE și-a făcut treaba”, a spus Florin Cîțu.

Șeful PNL a dezvăluit că a solicitat rapoarte privind activitatea de pe piața energiei în vremea când era premier. „Nu au fost identificate atunci elemente că sunt jucători care încearcă să profite de piață”, a precizat Cîțu.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

ANM: 11 counties, under Yellow Code for wind until 23:00 hrs

Publicat

in

De

The National Weather Administration has issued on Tuesday evening several nowcasting warnings Code Yellow for wind in effect in 11 counties in Dobrogea, Moldova and Transylvania, in force until 23:00 hrs.

According to the weathermen, the counties of Bacau, Botosani, Suceava, Galati, Neamt, Vrancea, Iasi and Vaslui will see increased wind speeds, in excess of 55-65 km/h, while at altitudes of over 1,800 meters, gusts will exceed 90-100 km/h.

The wind will persist in the depression area of the counties of Brasov and Covasna, in the lower part of Brasov County, but also in the county of Tulcea.

The nowcasting immediate dangerous phenomena warnings are issued for a maximum of period of six hours, the Weather Administration says.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend