Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Omicron nu poate trece de toate barierele de apărare ale organismului. Concluziile cercetătorilor după ce au studiat cazuri de persoane vaccinate sau trecute prin boală

Publicat

in

Mutaţiile variantei Omicron a coronavirusului o ajută să treacă de anticorpi, prima linie de apărare a organismului împotriva infecţiilor, însă nu şi de a doua linie, reprezentată de celulele T. Acestea sunt foarte eficiente în recunoaşterea şi atacarea Omicron, prevenind astfel ca majoritatea infecţiilor să evolueze spre o boală gravă, arată un nou studiu, citat de Reuters.

În experimentele în eprubetă, cercetătorii din Africa de Sud au expus copii ale virusului la celulele T ale unor voluntari care au primit vaccinuri de la Johnson sau Pfizer sau care nu fuseseră vaccinaţi, însă fuseseră infectați cu variantă anterioară a coronavirusului.

„În ciuda mutațiilor Omicron şi a susceptibilităţii reduse la anticorpi neutralizanţi, răspunsul celulelor T, indus de vaccinare sau de infecţia naturală, recunoaşte, în majoritatea cazurillor, varianta încrucișată”, susțin cercetătorii.

„Este probabil ca imunitatea bine conservată a celulelor T faţă de Omicron să contribuie la protecţia împotriva unei forme COVID-19 severă”, fapt ce confirmă ceea ce medicii sud-africani bănuiseră iniţial când majoritatea pacienţilor infectaţi cu Omicron nu s-au îmbolnăvit grav.

Şansele ca persoanele vaccinate să contracteze virusul dacă un membru al gospodăriei se infectează sunt de aproape trei-patru ori mai mari în cazul Omicron decât Delta, dar dozele de rapel reduc acest risc, sugerează noile descoperiri.

Cercetătorii au analizat datele de transmitere colectate din aproape 12.000 de gospodării din Danemarca, inclusiv 2.225 unde era vorba de o infecţie Omicron.

În total, au existat 6.397 de infecţii secundare în săptămâna care a urmat primei infecţii în casă. După luarea în considerare a altor factori de risc, rata de răspândire a virusului la persoanele complet vaccinate a fost de aproximativ 2,6 ori mai mare în gospodăriile cu Omicron decât în gospodăriile cu Delta, au anunțat luni cercetătorii, înainte ca studiul să fie revizuit de către colegi.

Aceştia au constatat că persoanele vaccinate cu doza de rapel aveau o probabilitate de aproape 3,7 ori mai mare de a se infecta în gospodăriile Omicron decât în gospodăriile Delta.

Cu toate acestea, în gospodăriile gospodăriile Omicron, persoanele vaccinate cu rapel aveau cu 56% mai puţine şanse de a se infecta în comparaţie cu persoanele vaccinate care nu primiseră un rapel. Şi, în general, atunci când persoanele vaccinate cu rapel au fost cele care au adus prima dată virusul acasă, acestea au fost mai puţin susceptibile decât persoanele nevaccinate şi cele vaccinate, dar fără rapel, să îl transmită altora.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mâna lungă a Ayatollahului – Cine este atacatorul lui Salman Rushdie

Publicat

in

De

Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că el îl respectă pe ayatollahul Ruhollah Khomeini (liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979), dar nu a spus că s-ar fi inspirat din fatwa emisă de fostul lider suprem iranian, potrivit unui interviu apărut miercuri în New York Post, citat de Reuters.

Hadi Matar a declarat de asemenea că el „nu citise decât câteva pagini” din romanul lui Rushdie „Versetele Satanice” şi că un tweet care anunţa în iarnă vizita autorului la Institutul Chautauqua îi dăduse ideea să se ducă şi el acolo.

Rushdie, 75 de ani, urma să susţină o conferinţă despre libertatea artistică în vestul statului New York când poliţia a declarat că Matar, 24 de ani, s-a repezit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitorul de origine indiană vinerea trecută.

Rushdie a trăit sub ameninţarea unei recompense puse pe capul său după ce apariţia ‘Versetelor satanice’ în 1988 l-a determinat pe Khomeini să emită o fatwa prin care îi îndemna pe musulmani să-l omoare.

„Îl respect pe ayatollah. Cred că a fost o persoană formidabilă. Este tot ce voi spune cu privire la acest subiect”, a declarat Matar pentru New York Post, într-un interviu video din închisoarea comitatului Chautauqua.

„Nu-mi place prea mult”, a spus Matar referindu-se la Rushdie. „El este cineva care a atacat islamul, a atacat convingerile acestuia, sistemele acestei credinţe”, a spus el, adăugând că a urmărit pe YouTube înregistrări video cu scriitorul.

Matar a negat că ar fi fost în contact cu Gardienii Revoluţiei din Iran, armata de elită a regimului iranian, potrivit ziarului.

Avocatul său, numit din oficiu, a declarat că nu a fost la curent cu faptul că New York Post a intrat în contact cu clientul său pentru a-i acorda un interviu.

„Eu nu am autorizat nicio sursă din exterior, cu sau fără ajutorul guvernului, să intre în contact cu clientul meu”, a declarat avocatul Nathaniel Barone pentru Reuters.

Matar, din Fairview, statul New Jersey, a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune în tribunalul în faţa căruia compăruse sâmbătă. Un mare juriu urmează să emită în cursul săptămânii un rechizitoriu în care vor figura oficial acuzaţiile aduse acestuia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Restricții dure impuse cetățenilor ruşi care intră în Estonia

Publicat

in

De

Restricţiile înăsprite impuse de Estonia pentru cetăţenii ruşi care intră în ţara baltică au intrat în vigoare joi, relatează dpa.

La începutul săptămânii, guvernul de la Tallinn a anunţat că nu va mai elibera vize pentru cetăţenii ruşi şi va interzice intrarea celor deţin vize de turism, afaceri, sport sau cultură emise de Estonia.

Totuşi, cetăţenii ruşi care deţin viză eliberată de una dintre alte ţări din Schengen sau care sunt deja în spaţiul Schengen pot intra în Estonia. Spaţiul Schengen include majoritatea ţărilor Uniunii Europene şi facilitează libera circulaţie în bloc, conform Agerpres.

Estonia va continua, de asemenea, să elibereze vize în anumite cazuri, inclusiv pentru diplomaţi ruşi şi familiile acestora şi cetăţenii ruşii care vizitează o rudă apropiată care este cetăţean estonian sau rezident pe termen lung.

Aproximativ 2.500 de cetăţeni ruşi trec graniţa în Estonia în fiecare zi, aproape jumătate dintre ei cu vize turistice, conform autorităţilor de la frontieră şi poliţiei.

Lituania a suspendat deja în mare parte emiterea de vize şi permise de şedere pentru cetăţenii ruşi drept reacţie la invazia Ucrainei, la fel ca şi celelalte state baltice, Estonia şi Letonia. La rândul ei, Finlanda a înăsprit regulile privind emiterea de vize.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend