Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Olympic junior team ranks 1st in Balkan Mathematics Olympiad, with 4 gold & 2 silver medals

Publicat

in

The Olympic junior team of Romania obtained four gold medals and two silver medals at the 26th edition of the Balkan Mathematics Olympiad for Juniors, thus occupying the first place in the nations’ ranking, with a record score.

„The Olympic junior team of Romania obtained an absolutely impressive record at the 26th edition of the Balkan Mathematics Olympiad for Juniors / JBMO (Sarajevo, June 26 – July 3): four gold medals (of which two with maximum score), two silver medals and first place in the national standings with 224 points (out of 240 possible). This score sets a record in the history of the competition in terms of the overall score on teams, the Romanian team being the first to manage to reach it,” informs the Ministry of Education.

The gold medal students are: Aida Mitroi (Take Ionescu Secondary School No.16 of Timisoara), Victor-Vasile Dragos (Vasile Lucaciu National College of Baia Mare), Radu-Ionut Stoleriu (Emil Racovita National College of Iasi) and Andrei Vila (International High School of Informatics of Bucharest).

Aida Mitroi and Victor-Vasile Dragos finished the competition trials with maximum score (40 points).

The silver medals were grabbed by David Ghibu (International High School of Informatics of Bucharest) and Emanuel Mazare (Mihai Eminescu Secondary School of Pitesti), Agerpres.ro informs.

All the 6 components of the group are students in the eighth grade.

The team was coordinated by Prof. Marius Perianu (Ion Minulescu National College of Slatina) – leader, Prof. Cristian-Teodor Mangra (Tudor Vianu National College of Bucharest) – deputy leader and Cristian Lazar (National College of Iasi) – observer.

The Education minister, Sorin Cimpeanu, sent congratulations to the Junior Olympic team for the remarkable results obtained.

„Congratulations are also due to the teachers who trained and guided them, both in the lot and in the school, to the families who support them and the Romanian school of mathematics, whose value is reconfirmed by this result as well! I’m proud of you! Congratulations to everyone,” the minister wrote on Facebook.

This edition of the Junior Balkan Mathematics Olympiad (competition reserved for students under the age of 15 and a half) was attended by competitors from 18 countries (11 countries with membership status: Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Cyprus, Greece, Macedonia, Moldova, Montenegro, Romania, Serbia and Turkey, respectively 7 with guest status: Saudi Arabia, Azerbaijan, Croatia, France, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Tajikistan). The teams are usually made up of 6 students, and the host country can register two teams in the competition, the ministry informed.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cum s-ar răspândi în Europa materialul radioactiv de la centrala Zaporojie dacă ar avea loc un incident / Simularea făcută de Ucraineni – VIDEO

Publicat

in

De

Ucraina și țările imediat apropiate ar avea cel mai mult de suferit dacă material radioactiv de la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi aruncat în aer în urma unui incident, potrivit unei simulări făcut de Institutul Hidrometeorologic ucrainean.

Evolutia unui nor radioactiv pornit de la centrala Zaporojie – simulareFoto: Captura de ecran

Simularea a fost făcută pentru zilele 15-18 august și arată cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) rezultat ăn urma unui incident de la atomocentrala de la Zaporojie, potrivit Pravda.

Concentrațiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi dispersat încet spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice.

O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării.

În ultimele ore ale simulării material radioactiv ar fi urmat să se îndrepte spre Rusia și spre zona Mării Azov.

Ucraina se pregătește pentru toate scenariile la centrala Zaporojie

Ucraina trebuie „să se pregătească pentru toate scenariile” la centrala nucleară Zaporojie Rusia, a avertizat ministrul său de interne.

Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene, purtând măști de gaze și costume de protecție, au participat la un exercițiu de intervenție în caz de dezastru, pe fondul temerilor legate de un alt dezastru asemănător celui de la Cernobîl.

„Nimeni nu ar fi putut prezice că trupele rusești vor trage cu tancurile asupra reactoarelor nucleare. Este incredibil”, a declarat Denys Monastyrsky. Atât timp cât centrala este controlată de Rusia, există „riscuri majore”, a adăugat el.

Rusia spune că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie a fost cucerită de forțele rusești în luna martie. Ea rămâne aproape de liniile de front și a fost bombardată în mod repetat în ultimele săptămâni.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru loviturile asupra centralei, în special începând din 5 august.

Ministerul rus al apărării a declarat joi că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația, lucru pe care Kievul neagă că l-ar face, transmite Reuters.

Într-un briefing, Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei, a declarat că sistemele de sprijin de rezervă ale centralei au fost avariate în urma bombardamentelor.

Kirillov a mai spus că, în cazul unui accident la centrală, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.

NATO cere o „inspecție urgentă” a AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

Ocuparea centralei de către soldații ruși „constituie o gravă amenințare pentru securitatea acesteia și sporește riscurile unui accident sau incident nuclear (…) Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse de acolo”, a estimat șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au dus săptămâna trecută la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru inspectarea sitului.

Citește și:

————-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Directorul general al Transgaz, despre scăderea importurilor de gaze: Subsidiara Gazprom în România nu a sistat livrările. Probabil nu a fost cerere la noi

Publicat

in

De

„Nu s-a sistat niciun gaz la import. Subsidiara Gazprom în Romania, Wiee, nu a sistat furnizarea de gaze. Azi importăm 5,3 milioane metri cubi (mc) de gaze, mai puțin cu vreo 3 milioane metri cubi față de ziua precedentă. Probabil că nu a fost cerere aici în România.”, a declarat joi pentru HotNews.ro Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Ion Sterian, TransgazFoto: AGERPRES

Directorul general al Transgaz infirmă informațiile prezentate joi de Profit.ro care a semnalat că importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc astăzi, în România intrând în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria.

  • „Gazele care intră în sistemul național de transport din Romania, prin interconectările cu Bulgaria, vin cu certificate sau declarații pe proprie răspundere că au origine europeana si nu sunt numai din Rusia, ci si din Grecia, Turcia ori Azerbaidjan. Sunt mai multi traderi care aduc gaze și nu sunt toate cu gaze rusești, iar subsidiara Gazprom în romania, WIE, nu a sistat furnizarea de gaze.”, a declarat pentru HotNews.ro Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Acesta susține că într-adevăr volumele de gaze au fost mai reduse astăzi, dar că astfel de fluctuații au mai fost în acest an, ținând de cerere și ofertă.

  • „Probabil că nu a fost cerere aici în România. Furnizorii care sunt licentiați de ANRE vin și aduc gaze în România și le vând la CET-uri și companii. Este o fluctuație continuă, niciodata nu sunt volume fixe. E vorba de cerere si ofertă.
  • Undeva prin luna mai din acest an intra volumul acesta de gaze de 5-6 mln mc de gaze, dar au mai fost apoi 16-18 mln mc cubi in luna iunie. Nu e niciun pericol. E ceva normal.”, a spus acesta.

Directorul Transgaz: producția de gaze a României s-a mărit. Nu ar fi probleme și restricții pentru populație nici dacă s-ar opri importurile de gaze

Ion Sterian susține că România are suficiente gaze în stocuri și că și producția de gaze s-a mărit.

  • „Înmagazinăm 10-11 milioane mc de gaze pana maine dimineata, s-a ajuns la un procent de 67% în privinta stocurilor de gaze pentru iarna viitoare, peste țina asumata. În acest moment avem peste 320 milioane mc mai mult inmagazinate fata de anul tecut la aceeași dată și până la finele lunii august vom ajunge la 72%.
  • În perioada de vară consumul este între 11-13 mln mc pe zi. Iarna trecuta varful de consum nu a depasit 60 mln mc pe zi. Media a fost la 55-57 milioane mc de gaze pe zi în ianuarie-februarie. Acum s-a marit producția de gaze în Romania și producția de gaze zilnică ajunge la circa 25,5-26 milioane mc , capacitatea de extractie a crescut la 31-32 milioane mc pe zi și daca adunam ajungem la cc 55-57 milioane metri cubi de gaze.
  • Și dacă am lua în calcul oprirea tuturor importurilor de gaze pe toate interconectarile, ne descurcam fără probleme, fără să venim cu restricții la populație.”, a mai precizat pentru HotNews.ro Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Precizările șefului Transgaz vin după ce Profit.ro a informat joi că, în mod surprinzător, importurile de gaze rusești care intrau în România din gazoductul TurkStream, prin punctul de interconectare cu Bulgaria, au fost sistate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la unul de 4,8 milioane mc/zi, din care 4,5 milioane mc/zi tranzitând România cu destinația Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend