Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Oficial ucrainean, ‘atac’ la Germania și Franța: Ucraina plăteşte pentru această greşeală strategică

Publicat

in

Ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a susținut că dacă Germania şi Franţa ar fi acceptat ca Ucraina să fie membră NATO în anul 2008, acest război nu ar fi avut loc, scrie luni dpa citat de AGERPRES

Kuleba transmite că Ucraina plăteşte pentru această greşeală. „Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc”, a spus el în cadrul unei emisiuni la postul american de televiziune NBC.

Kuleba a acuzat de asemenea Germania că a eşuat în susţinerea ţării sale, din cauză că Berlinul continuă să gândească în termeni de arme defensive şi ofensive atunci când vine vorba de echipament militar.

„Dacă nu am pierde o mulţime de timp discutând despre defensiv contra ofensiv şi despre ce are nevoie şi ce nu are nevoie Ucraina, atunci am fi fost într-o poziţie diferită acum, într-o poziţie mult mai puternică”, a spus Kuleba.

Diplomatul ucrainean a subliniat că ţara sa propune „o înţelegere cinstită” Alianţei Nord-Atlantice şi Occidentului. „Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie. Iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intraţi în luptă atunci când Putin va decide să testeze Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord şi să atace una dintre ţările NATO”, a spus Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene s-a referit la articolul conform căruia un atac asupra unei ţări membre a NATO constituie un atac asupra tuturor membrilor organizaţiei. În condiţiile în care Ucraina nu este ţară membră a NATO, ea nu poate cere asistenţă în baza acestui articol.

Kuleba a subliniat că ucrainenii „ştiu cum să lupte”, dar au nevoie de arme de toate felurile pentru a lupta împotriva trupelor ruse.

Referindu-se la retragerea trupelor ruse din împrejurimile capitalei ucrainene Kiev şi la preconizata ofensivă rusă la scară largă în estul Ucrainei, Kuleba a spus: „Ucraina a câştigat bătălia pentru Kiev. Acum urmează o altă bătălie, bătălia pentru Donbas”, scrie agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Avertizare Infotrafic: Ceaţă densă pe mai multe artere rutiere din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Sibiu

Publicat

in

Centrul Infotrafic avertizează că este ceaţă densă pe mai multe artere rutiere din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Sibiu, iar meteorologii au emis cod galben până la ora 23.00.

Citeste mai mult

NATIONAL

Turcia îşi avertizează cetăţenii cu privire la intoleranța religioasă din UE și rasismul din SUA

Publicat

in

Turcia îşi avertizează cetăţenii care vor să călătorească în străinătate cu privire la intoleranța religioasă din Uniunea Europeană şi rasismul din Statele Unite, la o zi după ce ţări din Occident şi-au avertizat cetăţenii cu privire la riscul unor atentate pe teritoriul turc.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Statele Unite, Franţa, Germania şi Italia au făcut apel la evitarea mulţimilor în Turcia şi a locurilor turistice după arderea unui exemplar al Coranului în Suedia şi Danemarca, la manifestaţii anti-Islam.

În weekend, Ministerul de Externe de la Ankara i-a avertizat, în sfaturi de călătorie, pe cetăţenii turci că există „niveluri periculoase de intoleranţă religioasă şi de ură în Europa”.

Diplomaţia turcă a dat totodată asigurări, în alt comunicat, că „recent au avut loc atacuri verbale şi fizice ale unor străini şi acte rasiste în Statele Unite”.

NATO, în centrul tensiunilor

Aceste tensiuni se intensifică, începând din mai, în contextul blocării de către Turcia a extinderii NATO în Suedia şi Finlanda. Ankare cere Stockholmului să extrădeze refugiaţi kurzi, pe care-i consideră terorişti.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre NATO care nu au ratificat în Parlamente aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a Suediei şi Finlandei.

Ungaria urmează să finalizeze ratificarea în februarie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care vrea să-şi revigoreze susţinerea în rândul bazei sale electorale, în perspectiva alegerilor prezidenţiale prevăzute la jumătatea lui mai în Turcia, a avertizat Suedia să nu mai conteze pe „susţinerea” sa în vederea aderării la NATO.

Negocierile Ankarei cu cele două ţări nordice au fost suspendate în mod oficial. (Sursa: News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend