Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Oficial ucrainean: Armata rusă a reluat asaltul asupra combinatului Azovstal / Încearcă să sugrume ultima rezistență din Mariupol

Publicat

in

Forțele rusești au reluat atacurile aeriene asupra combinatului siderurgic Azovstal, unde rezistă forțele ucrainene rămase în Mariupol, și încearcă să ia cu asalt acest combinat, a declarat sâmbătă consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych.

Uzina Azovstal – ultimul bastion al apararii ucraineneFoto: Maximilian Clarke / Zuma Press / Profimedia Images

„Inamicul încearcă să sugrume ultima rezistență a apărătorilor din Mariupol în zona Azovstal”, a declarat Arestovych la televiziunea națională.

Amintim că, joi, Vladimir Putin a susținut că a anulat luarea cu asalt a combinatului Azovstal, unde este rezistența din Mariupol. „Închideți această zonă industrială, astfel încât nici musca să nu zboare”, a ordonat el armatei ruse.

Ministerul rus al Apărării a spus vineri că luptătorii ucraineni sunt în continuare „blocați în siguranță” la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol.

Un contingent de luptători ucraineni rezistă încă în buncărele subterane ale combinatului siderurgic, alături de sute de civili în condiții disperate, potrivit autorităților ucrainene.

Azov a publicat sâmbătă pe Youtube imagini cu soldați ai batalionului ducând provizii unor civili, în special femei și copii, ce se ascund de mai multe săptămâni în subsoluri din combinatul Azovstal.

Avocatul poporului din Ucraina Lyudmila Denisova a declarat vineri că 1.000 de civili sunt blocați la Azovstal.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ariane 5 a ajuns la misiunea cu numarul 113

Publicat

in

De

Miercuri a avut loc prima lansare Ariane 5 a anului, venita dupa succesul misiunii JWST in decembrie 2021. Ariane 5 a ajuns astfel la misiunea cu numarul 113, potrivit Space Alliance.

Ariane 5Foto: youtube.com

Noua Ariane 6 era asteptata sa intre in serviciu anul acesta, dar debutul sau a fost amanat pentru inceputul lui 2023 si nu ar fi nici o surpriza sa se duca si mai departe.

Zborul cu indicativul VA257 a folosit versiunea cea mai puternica a lansatorului european, ECA+. Doi sateliti de telecomunicatie au fost ridicati intr-o orbita 250 km x 35786 km x 6 grade inclinatie dupa 28 si respectiv 39 de minute: MEASAT-3d si GSAT-24.

MEASAT-3d a fost construit de Airbus pentru concernul malaezian Measat. Un satelit Eurostar 3000 cu greutate de 5.6 tone, el vine echipat cu transpondere in banda C, Ku si Ka. Suplimentar un serviciu in banda L pentru monitorizarea traficului aerian sud coreean in cadrul sistemului Korea Augmentation Satellite System (KASS).

Pentru urmatorii 18 ani el va opera in regiunea Asia-Pacific, la 91.5 longitudine estica, acolo unde mai sunt satelitii MEASAT-3a si MEASAT-3b.

GSAT-24 este primul dintr-o flota noua de sateliti de telecomunicatie ce vor fi operati de NewSpace India Limited, o societate public-privata desprinsa din ISRO, Agentia Spatiala Indiana.

Este o platforma I-3k, cu greutate de 4.1 tone. In mod normal ISRO lanseaza satelitii de telecomunicatie mai mici la bordul rachetei sale mari GSLV intre timp modernizata in intregime cu componente indigene (ultimul de acest fel GSAT 29, lansat in noiembrie 2018).

GSAT -24 este usor peste limita de transport in GTO a lui GSLV si in plus nu trebuie sa uitam ca fiabilitatea rachetei indiene nu este cea mai buna (in contradictie cu fratele mai mic PSLV care a realizat o sumedenie de zboruri inclusive pentru clienti internationali); de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca GSAT-24 a fost mutat pe Ariane 5.

India are o colaborare foarte buna cu industria spatiala europeana, oferind si in acelasi timp primind servicii de lansare (colaborare care a inceput in 1981, GSAT-24 fiind satelitul cu numarul 25 lansat de o racheta Arianespace), potrivit Space Alliance.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina: Cinci civili uciși la Harkov de bombardamente ale rușilor

Publicat

in

De

Bombardamente rusești asupra orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, au ucis luni cinci persoane și au rănit alte 22, inclusiv cinci copii, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleg Sinehubov, citat de Reuters.

Război în Ucraina: orașul Harkiv, bombardat de rușiFoto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un mesaj pe Telegram, Sinehubov scrie că victimele erau „cu toţii civili din Harkov, care mergeau pe stradă, la locurile de joacă”. „Condoleanţele mele sincere familiilor lor”, a mai transmis guvernatorul.

Nu există o reacție imediată din partea Rusiei, care neagă în continuare că vizează civili, precizează Reuters. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend