Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

OFICIAL: începând de luna viitoare, prefecții și subprefecții devin membri de partid

Publicat

in

Funcțiile de prefect și de subprefect vor fi trecute, de luna viitoare, din categoria înalților funcționari publici în cea a funcțiilor de demnitate publică, ceea ce le va permite să fie membri, în mod oficial, ai unor partide politice. Măsura se va aplica începând din luna martie și apare într-o ordonanță ce a fost oficializată miercuri.

La modul concret, OUG 4/2021, care a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial nr. 117, modifică, printre altele, articolul 250 din Codul administrativ (OUG 57/2019), în sensul în care, de-acum, “[f]uncțiile de prefect și de subprefect sunt funcții de demnitate publică”.

Înainte de apariția OUG 4/2021, articolul 250 din Codul administrativ stabilea că “[f]uncțiile de prefect și de subprefect sunt funcții din categoria înalților funcționari publici”.

Acest lucru înseamnă, pe scurt, că prefecții și subprefecții vor putea să fie, în mod oficial, membri ai unor partide politice. Acest lucru este “în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local, Guvernul fiind o autoritate publică care are structură politică”, așa cum scrie în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în forma de proiect.

Chiar dacă ordonanța a intrat deja în vigoare, prevederea care modifică statutul prefectului și subprefectului se va aplica la 30 de zile de la apariția ei, adică din 5 martie 2021.

Cu toate că legislația nu permitea până acum, în mod oficial, ca aceste funcții să fie ocupate de oameni politici, în practică, astfel de cazuri nu erau rare. De altfel, acest lucru a fost subliniat, cu ocazia adoptării acestei ordonanțe, și de ministrul dezvoltării, Cseke Attila: “(…) reglementăm în drept ceea ce avem de fapt, pentru că, în realitate, avem de foarte mulți ani, indiferent de guvernare, avem în funcțiile de prefect și în funcțiile de subprefecți oameni politici. Şi terminăm cu această ipocrizie. E de notorietate că oameni politici, prin diverse concursuri organizate, prin proceduri organizate, ajung în categoria funcționarilor publici pentru a exercita, în mod temporar, această funcție de prefect sau de subprefect”.

“Funcția de prefect, conform Constituției României, articolul 123, alineatul 2, este de a reprezenta, la nivel local, Guvernul. Guvernul, întotdeauna, este unul politic, votat de o majoritate politică în Parlament, susținut de o majoritate politică, drept urmare, inclusiv pe Constituția, pe reglementarea Constituției actuale, din punctul nostru de vedere, funcția de prefect trebuie să fie, în mod clar, funcție de demnitate publică”, a mai adăugat ministrul.

Potrivit Constituției, Guvernul trebuie să numească câte un prefect în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, acesta fiind reprezentantul Executivului pe plan local şi persoana care conduce serviciile publice ale ministerelor şi ale altor organe ale administraţiei publice centrale din județe.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

ACTUAL

Cristian Diaconescu: ‘Este dificil în acest moment de stabilit dacă vreun partid politic din România este capabil să coaguleze majoritatea fie la putere, fie în opoziție’

Publicat

in

De

Liderul PMP, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că un guvern condus de Nicolae Ciucă, ministru al Apărării în guvernele Orban şi Cîţu, poate fi o bună variantă atâta vreme cât poate asigura o majoritate parlamentară.

„Dacă nu-şi poate asigura o majoritate, nominalizarea nu-şi are rostul. Reamintesc, există decizia 85 a Curţii Constituţionale care spune foarte clar că în această nominalizare trebuie să existe spirit de loialitate constituţională. Adică să aplici norma de drept în aşa fel încât să produci efecte. Nominalizarea în sine nu are valoare atât timp cât nu are majoritate pe primul ministru, guvern şi programul de guvernare. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla, altfel problema devine din ce în ce mai gravă”, a afirmat preşedintele PMP, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.

El a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că era de aşteptat ca guvernul propus de USR PLUS să cadă la votul din Parlament.

„Guvernul Cioloş a căzut în Parlament. Era de aşteptat. Practic s-au pierdut două săptămâni pentru un rezultat anticipat în Parlamentul României”, a susţinut Diaconescu.

În opinia liderului PMP, România se confruntă în prezent cu un paradox politic fără precedent.

„Este dificil în acest moment de stabilit dacă vreun partid politic din România este capabil să coaguleze majoritatea fie la putere, fie în opoziţie. Este un paradox politic aproape fără precedent. Această lipsă de disponibilitate, ca să fiu amabil, în ceea e priveşte asumarea este de-a dreptul jenant pentru o clasă politică ce ar trebui să aibă soluţii pentru orice situaţie de criză. În propunerile, ideile care se vehiculează public, este conţinut practic un singur mesaj: ‘nu suntem capabili şi nu dorim să preluăm administrarea României în acest moment’. Restul sunt teme de comunicare prin care se încearcă cosmetizarea a unei atitudini laşe care nu are absolut niciun fel de raţionalitate în condiţiile în care nimeni altcineva decât o clasă politică nu-şi poate asuma gestiunea situaţiei societăţii româneşti”, a mai spus Cristian Diaconescu.

În opinia sa, consecinţele crizei politice pot fi devastatoare în continuare, dincolo de aspectele care ţin de sănătate. În acest sens, el cataloghează această criză politică drept cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm.

„Aş vrea să amintesc că un guvern de administrare nu poate adopta un buget. În egală măsură, un guvern de administrare nu poate da un mandat miniştrilor să intre în proiectele de prefinanţare prin PNRR. Din acest punct de vedere, nu numai că riscăm să pierdem proprii bani, dar riscăm în egală măsură să compromitem finanţările din fondurile europene. Este inadmisibil, dacă ar fi să privim doar spre aceste zone”, a mai spus liderul PMP, informează agerpres.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Bazinul de înot de la Curtea de Argeș s-a ÎNCHIS – VEZI MOTIVUL și ÎN CE AN SE VA REDESCHIDE – DAN PETRESCU ACUZĂ

Publicat

in

De

Sunt iar probleme mari la bazinul de înot din Curtea de Argeș, motiv pentru care de aproape o săptămână acesta a fost închis și va mai sta nefuncțional cel putin o lună de zile. Potrivit directorului SPGC, firma subordonată primăriei care administreaza bazinul de înot, bazinul este nefunctional deoarece s-a stricat o importanta piesa care asigura climatizarea.

” E vorba de o piesa importanta care asigura functionarea in parametri normali. Fara aceasta nu putem deschide bazinul. Am facut solicitare la firma care se ocupa si ni s-au dat asigurări că vom primi aceasta piesa in jurul datei de 5 noiembrie. Apoi, dupa ce o primim, aceasta ar trebui si montata in locul celei defecte dar ca data nu va pot spune cand va fi asta pentru ca depindem de acea firma, intreaga instalatie a bazinului fiind in garantie”, ne-a declarat Ioan Ghiță. Acesta spune ca este posibil ca in acest an bazinul sa nu mai fie deschis, date fiind si restrictiile care ar putea fi anunțate ca urmare a evoluției pandemiei de Covid-19. “Sincer, nu stiu, nu garantez daca anul acesta vom putea redeschide bazinul”, a spus Ioan Ghiță.

Suprinzator, sau nu, majoritatea conilierilor locali nu aveau habar ca, de mai bine de o săptămână, bazinul este inchis publicului. Singurul care stia de probleme a fost Dan Petrescu. ” E a nu stiu cata oara cand bazinul se inchide din motive tehnice, deși e in garantie… Păi să cheme dom` primar pe domnul Jubleanu și Drăghici, cei care s-au ocupat de acest bazin care putea fi facut cu banii de la Guvern așa cum au facut alti primari. Uite, cel de la Mioveni e modelul standard facut de Guvern si nu a avut problemele ăstuia al nostru care a tocat atatia bani ca așa au vrut unii mofturosi. Ăla de la Mioveni funcționează non stop, al nostru stă mai mult inchis”, a declarat consilierul Dan Petrescu.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend