Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Oficial din Guvern, precizări ESENȚIALE despre programul Anghel Saligny: ‘Va finanţa doar partea de infrastructură tehnico-edilitară’

Publicat

in

Programul Naţional de Investiţii (PNI) “Anghel Saligny” va finanţa doar partea de infrastructură tehnico-edilitară, respectiv lucrări de drumuri, apă, canalizare şi gaze, a declarat luni, la Focşani, Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului României, arată Agerpres.

“PNI va finanţa doar partea de infrastructură tehnico-edilitară, adică lucrări de drumuri, apă, canalizare şi gaze. Mergând pe modelul PNDL, va finanţa tot ce înseamnă drumuri publice, drumuri judeţene, comunale, de interese local, variante ocolitoare ale localităţilor, poduri, podeţe, pasaje, pasarele pietonale şi tot ceea ce presupune partea de drumuri conform normativelor în vigoare. La partea de apă şi canalizare, va finanţa alimentare cu apă, staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate. Cred că vom lua în discuţie şi sisteme de canalizare pluvială, pentru că sunt situaţii unde acest lucru este necesar. (…) Iar partea de distribuţie a gazelor naturale şi racordul la sistemul de transport al gazelor naturale este, la fel, o prioritate pentru România, cu menţiunea că în prima fază vom da drumul la sesiunea de proiecte pentru drum, apă şi canalizare, urmând ca gazele să intre în discuţie probabil la finalul anului, din motivul că încă sunt în evaluare proiectele depuse prin POIM”, le-a transmis Mircea Abrudean primarilor din Vrancea.

Potrivit secretarului general al Guvernului, PNI ar putea finanţa şi parte din proiectele de infrastructură depuse deja la Compania Naţională de Investiţii (CNI), acesta sfătuindu-i pe primarii care au asemenea proiecte să le revizuiască şi, mai ales, să actualizeze costurile.

Vezi și: Anca Dragu (USR-PLUS) se teme de baronii locali: banii publici să nu mai ajungă în buzunarele baronilor, cum s-a întâmplat în PNDL 1 şi 2′

“PNI va funcţiona pe principiul PNDL. Este o variantă eficientă. (…) Intenţia noastră este să finanţăm proiectele de la CNI, să le preluăm prin PNI, doar că ele nu vor fi preluate automat. (…) Sfatul pe care vi-l dau şi îndemnul meu este să revedeţi proiectele depuse la CNI, în sensul în care au crescut foarte mult preţurile la materiale în ultima vreme. Probabil că devizele la materiale pe care le aveţi acolo vor trebui actualizate şi să fiţi pregătiţi cu proiectele pentru a fi depuse prin PNI. Pentru că PNI va prelua toată partea de infrastructură. Pe CNI nu mai rămâne nimic din infrastructură, decât lucrările în primă urgenţă care erau şi sunt în diverse etape de evaluare, derulare, licitaţie unele dintre ele. CNI va finanţa mai departe toate subprogramele pe care le cunoaşteţi deja, cultural, social, sănătate, sport, educaţie. Deci cămine culturale, dispensare, grădiniţe, creşe”, a mai spus Abrudean.

Acesta a precizat că PNI va continua pe modelul PNDL şi nu are coloratură politică, fiind “singura variantă de dezvoltare a infrastructurii”, iar primarii vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a depune solicitările de finanţare.

“Încercăm să mergem înainte cu ceva ce a funcţionat. Nu cred că e cazul să inventăm roata, că au făcut-o alţii. Sigur, sunt anumite modificări în ceea ce priveşte modalitatea de aprobare a proiectelor pentru că, din momentul în care vom deschide sesiunea de proiecte, asta înseamnă 15 septembrie ca şi dată orientativă, veţi avea la dispoziţie 30 de zile pentru a trimite solicitările de finanţare, (…) urmând ca apoi Ministerul Dezvoltării să centralizeze, să analizeze şi să propună guvernului o listă de obiective care urmează să fie finanţate anul acesta, pentru că vorbim de un program multianual, în limita creditelor de angajamente, iar Guvernul va decide, prin hotărâre de Guvern, lista obiectivelor finanţare. (…) Premierul este foarte hotărât să aprobe ordonanţa de urgenţă în Guvern în această săptămână, pentru că este clar pentru toată lumea că este singura variantă de dezvoltare a infrastructurii, prin investiţii masive în proiecte publice. Este vorba de un program naţional de investiţii care nu are niciun fel de coloratură politică”, a fost de părere Mircea Abrudean.

Vezi si: Moșteanu (USR PLUS) consideră că programul Anghel Saligny NU ESTE O URGENȚĂ, ci este doar o prioritizare stranie

CJ Vrancea a găzduit, luni, o şedinţă de lucru cu primarii din judeţ pe tema PNDL 3, la care a fost invitat Mircea Abrudean care le-a vorbit reprezentanţilor administraţiei publice judeţene şi locale despre noul program naţional de investiţii, calendarul de implementare al programului sau modalităţile de depunere a solicitărilor de finanţare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Multe state membre al UE au diferenţe de opinie cu privire la necesitatea reformării prețurilor la gaze naturale și electricitate

Publicat

in

De

Miniştrii Energiei din ţările membre ale Uniunii Europene se întâlnesc joi pentru a discuta cum să răspundă la preţurile ridicate la gaze naturale şi electricitate, în condiţiile în care statele membre au încă diferenţe de opinie cu privire la necesitatea reformării regulilor din sector, transmite Reuters, citat de agerpres.

În ultimele luni, preţurile la energie în Europa au atins valori record, în condiţiile în care livrările limitate de gaze naturale au coincis cu o cerere ridicată în economiile care şi-au revenit după pandemia de COVID-19. Chiar dacă preţurile au mai scăzut după maximele istorice înregistrate în octombrie, ele rămân relativ ridicate comparativ cu media multianuală.
Până acum, statele membre UE au avut dificultăţi în a găsi un răspuns comun la preţurile ridicate, în pofida faptului că liderii şi miniştri au avut mai multe reuniuni de urgenţă în ultimele luni pentru a dezbate această problemă.

Germania, Danemarca, Ţările de Jos şi alte şase state membre au dat miercuri publicităţii un comunicat comun în care îşi exprimă opoziţia faţă de solicitările venite din partea guvernelor altor state vizând reformarea pieţelor energetice europene. Potrivit semnatarilor declaraţiei de miercuri, plafonarea preţurilor sau trecerea la un sistem diferit de stabilire a preţurilor naţionale la electricitate ar putea descuraja tranzacţiile cu electricitate între statele membre şi ar submina stimulentele pentru adăugarea de energie regenerabilă în sistem.

În replică, Spania, Franţa şi Polonia se numără printre ţările care sunt în favoarea reformării pieţei energetice europene propunând măsuri precum restrângerea participării speculatorilor financiari pe piaţa europeană a certificatelor de poluare sau achiziţii comune de gaze naturale de către statele UE pentru a forma rezerve strategice.

Multe state membre UE au utilizat măsuri naţionale temporare pentru a-şi proteja consumatorii de creşterea facturilor, inclusiv prin reducerea taxelor la energie sau acordarea de subvenţii pentru gospodării.

Comisia Europeană, Executivul comunitar, a anunţat că va studia avantajele unor opţiuni pe termen lung şi a cerut organismelor de reglementare să investigheze dacă piaţa europeană a certificatelor de poluare şi piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat.

Un raport preliminar, publicat luna trecută de Agenţia europeană responsabilă de cooperarea autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul energiei, nu a descoperit deficienţe majore cu privire la modul cum este concepută în prezent piaţa europeană de electricitate. O investigaţie separată realizată de Autoritatea europeană de supervizare a pieţelor financiare nu a descoperit dovezi referitoare la existenţa unor abuzuri pe piaţa europeană a certificatelor de poluare.

Tot joi, miniştrii europeni ai Energiei vor analiza şi progresele făcute în cadrul negocierilor destinate impunerii unor ţinte mai ambiţioase la nivelul UE în ceea ce priveşte îmbunătăţirea eficienţei energetice şi extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu. De asemenea, “taxonomia privind finanţarea sustenabilă” ar putea fi abordată în cadrul reuniunii de joi, în condiţiile în care statele membre aşteaptă să vadă care va fi decizia Comisiei Europene cu privire la includerea gazelor naturale şi energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

A 13-a pensie se va acorda după indexarea pensiilor! Marius Budăi: ‘Este normal să se facă indexarea, după care să se aplice acea măsură’

Publicat

in

De

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi a anunţat că pensionarii cu pensia cuprinsă între 1000 şi 1600 de lei vor primi în luna ianuarie cea de-a 13-a pensie.

De la 1 ianuarie 2022 va intra in vigoare noul punct de pensie de 1586 lei. Pensia minimă va fi de 1000 de lei, iar pensionarii cu venituri mici vor primi a 13-a pensie. Ministrul Muncii a explicat că aceste măsuri au rolul de a-i proteja pe părinţii şi buncii noştri în faţa scumpirilor din ultima vreme.

„Majoram pensia minima de la 800 la 1000 de lei, marim valoarea punctului de pensie si acordam acel sprijin pensionarilor care au pensia cuprinsă între 1000 şi 1600 de lei. Prin aceste masuri vrem să facem un scut care sa-i apere pe părinţii si bunicii noştri”, a declarat ministrul, miercuri seară, la România Tv.

Marius Budăi a explicat că a 13-a pensie va fi acordată pensionarilor după ce se va face indexarea pensiilor.

„Este normal sa se faca indexarea, după care să se aplice acea măsură. Noi am discutat că trebuie sa-i sprijinim pe cei cu pensiile mici, mai ales in aceasta perioadă.

Va fi majorarea, indexarea, după care se aplica acel sprijin. A 13-a indemnizatie am instituit-o momentan pentru persoanele cu dizabilităti. Pe această cale vreau sa multumesc partenerilor de coaliţie care au fost de acord cu acest pachet social al PSD.

Ne dorim să acordăm cea de-a 13-a pensie în luna ianuarie”, a mai declarat noul ministru al Muncii, informează româniatv.net

Citește și:

Pensionarii români vor avea parte de cea mai liniștită iarnă! Adrian Câciu, noul ministru al Finanțelor: ‘De la 1 ianuarie va intra în vigoare noul punct de pensie, la 1.586 de lei’

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend