Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Octavian Jurma: Valul 5-Omicron va fi mai scurt decât Delta

Publicat

in

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă că cea mai nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cunoscută sub denumirea Omicron, nu este o ameninţare la fel de mare precum tulpina Delta pentru persoanele vaccinate cu trei doze sau pentru cele care s-au vaccinat după ce au trecut prin boala Covid-19, scrie News.ro. Acesta subliniază că, în cazul acestei boli, nu se poate pune semnul egal între infectare şi îmbolnăvire, menţionând că schema simplă de vaccin nu împiedică infectarea, dar previne formele grave de boală şi decesul. El mai afirmă că valul 5-Omicron va fi mai scurt decât Delta şi că abia săptămâna viitoare vom avea o imagine mai corectă a valului Omicron.

Epidemiologul Octavian Jurma arată că studiile privind noua variantă – Omicron – a virusului SARS-CoV-2 aduc veşti bune în ceea ce priveşte protecţia în faţa formelor grave de boală în cazul persoanelor vaccinate. El precizează că inclusiv cei nevaccinaţi care au avut Covid-19 au „o doză variabilă de protecţie”.

„Deşi Omicron ne infectează cu mult mai mare uşurinţă decât varianta Delta, riscul de spitalizare şi deces este mai scăzut faţă de Delta pentru cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală. (…) Dacă ai boosterul făcut sau/şi te-ai vaccinat după cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o ameninţare la fel de mare pentru tine ca Delta şi probabil chiar mai mică decât Alpha. Pentru cei nevaccinaţi vestea bună este că şi trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecţie, chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună)”, a scris Octavian Jurma, sâmbătă după-amiază, pe Facebook.

Mediul subliniază că infectarea nu este acelaşi lucru cu îmbolnăvirea.

„Reţineţi: infectare nu este egal cu îmbolnăvire. Vaccinul (în schema simplă) şi-a pierdut capacitatea de a împiedica infectarea dar nu şi capacitatea de împiedica formele grave de boală şi deces. Boosterul reface şi o mare parte din protecţia neutralizantă (împotriva infectării & transmiterii). (…) Orice om înţelept poate transforma ghinionul de a fi trecut prin boală în norocul de a putea dobândi imunitate hibridă sau chiar superimunitate prin vaccinare”, mai scrie Jurma.

Acesta precizează că „pierderea capacităţii sistemului imun de a ne proteja de infectare cu Omicron poate fi compensată de măsuri non-farmaceutice” cum ar fi folosirea măştilor FFP2/N95, distanţarea fizică, igiena, aerisire/filtrare.

„Circulaţia virusului poate fi limitată prin testare (certificat verde)”, mai spune medicul.

Octavian Jurma este de părere că al cincilea val al pandemiei va fi mai scurt decât cel provocat de varianta Delta, menţionând că, în contextul sărbătorilor, abia de săptămâna viitoare va exista „o imagine mai corectă” a valului pandemic provocat de tulpina Omicron.

”Masca + vaccinul oferă aşadar o protecţie foarte bună şi în valul 5-Omicron. Cu ajutorul lor vom trece cu bine şi de acest val, care va fi mai scurt decât valul Delta. Cu puţin noroc, vom avea o perioadă mai lungă de linişte decât după valul 3-Alpha. Cu foarte mult noroc poate vom reuşi să controlăm pandemia.

NOTĂ: Raportările din această perioadă au fost afecatate peste tot în lume (nu doar în România) de sărbători. Abia de săptămâna viitoare vom avea o imagine mai corectă a valului Omicron şi în România”, conchide Jurma.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ucraina spune că va ajunge la paritate cu forțele rusești de invazie în câteva luni

Publicat

in

De

Ajutorul occidental va putea oferi Ucrainei o oportunitate egală de a răspunde amenințărilor din partea Rusiei, a declarat marți ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Anna Maliar, citată de Interfax Ucraina.

Soldați ucraineni la războiFoto: Twitter

„Astăzi este un punct de cotitură și vedeți cu toții că după întâlnirea de la [baza aeriană americană] Rammstein [din Germania], la care au participat peste 40 de șefi ai Apărării, asistența acordată Ucrainei este acum colectivă”, a declarat Maliar într-o conferință de presă susținută marți la Kiev.

„Iar în câteva luni [asistența occidentală] va putea oferi o oportunitate egală pentru Ucraina să răspundă la amenințări deoarece Rusia, desigur, are acum un avantaj atât în ​​ceea ce privește armamentul, cât și personalul”, a precizat ea.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat la rândul său duminică, după o întâlnire cu secretarul de Stat american Antony Blinken, că mai multe arme și ajutoare sunt „pe drum”către Ucraina.

Rusia critică Occidentul din cauza ajutorului acordat Ucrainei

Comentariile lui Maliar vin în contextul în care mai mulți oficiali ruși s-au plâns recent de ajutorul militar acordat de statele occidentale Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov afirmând la începutul lunii mai că acesta a încetinit „operațiunea militară specială” dar că nu va împiedica victoria rusească.

Pe 12 mai fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat din nou Occidentul cu armele nucleare ale Rusiei din cauza sprijinului acordat Kievului, în pofida asigurărilor date de Kremlin că Rusia nu va apela la opțiunea nucleară.

„Țările NATO care pompează arme în Ucraina, antrenează trupe pentru a folosi echipamente occidentale, trimit mercenari și exercițiile țărilor Alianței în apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”, a scris Medvedev într-o postare făcută pe canalul său de Telegram.

„Un astfel de conflict are întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear în toată regula”, a mai spus Medvedev.

Kievul spune că Rusia participă la negocierile de pace doar pentru propagandă

Televiziunile rusești au început la rândul lor de mai multe săptămâni să prezinte „operațiunea militară specială” nu ca un conflict cu Ucraina, ci cu NATO și Occidentul în ansamblul său.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirma săptămâna trecută că acest lucru face parte dintr-o strategie a Kremlinului de a pregăti publicul rus pentru o posibilă înfrângere în Ucraina, analiștii politici de la Moscova considerând că prezentarea războiului ca fiind împotriva NATO ar face înfrângerea mai ușor de digerat și puțin rușinoasă pentru ruși.

Ucraina a confirmat marți că negocierile de pace cu Rusia au fost suspendate temporar, afirmând că Moscova se folosește de acestea doar pentru scopuri propagandistice pe plan intern și că nu are intenția de a negocia în mod real o soluție pentru încheierea războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 83-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Prețurile alimentelor vor fi ‘apocaliptice’ – Profeția sumbră a guvernatorului Băncii Angliei

Publicat

in

De

Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că prețurile la alimente vor fi „apocaliptice”, afirmând că se simte „neajutorat” în contextul creșterii galopante a inflației.

Andrew Bailey a ripostat la criticile potrivit cărora Banca a acționat prea lent pentru a combate inflația, punând „situația proastă” pe seama unei serii de șocuri externe, printre care războiul din Ucraina și blocajul din China.

„Nu putem prezice lucruri precum războaiele – acest lucru nu este la îndemâna nimănui”, a spus el, potrivit Sky News.

El a spus că nu crede că Banca ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor. Potrivit oficialului, conflictul din Ucraina a împins în sus prețurile energiei, care sunt cel mai mare motor al inflației – în timp ce blocarea Shanghaiului a exacerbat creșterile costului bunurilor din cauza efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare.

Bailey a spus că Banca a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care vor părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a îndepărtat, ceea ce duce la un deficit de forță de muncă care afectează inflația.

Indicele prețurilor de consum (IPC), care măsoară inflația, a atins 7% în martie și se așteaptă să treacă de 10% în cursul acestui an.

Bailey a declarat că prețurile în creștere la alimente reprezintă o mare îngrijorare pentru banca centrală, în condițiile în care Ucraina se luptă să scoată din țară rezervele de grâu și ulei de gătit.

„[Factorul de risc al inflației] în legătură cu care voi părea mai degrabă apocaliptic este cel alimentar”, a spus el.

Oficialul a spus că a vorbit cu ministrul ucrainean de finanțe la Washington la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea să planteze culturi în această primăvară, dar nu au „nicio modalitate” de a le expedia în afara țării.

„Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în acest moment”, a spus el.

„După cum stau lucrurile în acest moment, situația se înrăutățește”, a continuat el. „Și aceasta este o îngrijorare majoră, majoră.”

„Și nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această țară – este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare.”

Ucraina și Rusia sunt jucători importanți în producția mondială de alimente, reprezentând 53% din comerțul mondial cu ulei și semințe de floarea-soarelui și 27% din cel cu grâu, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Bailey a avertizat, de asemenea, că șomajul va crește pe măsură ce inflația se va accentua. El a spus că prețurile vor fi în cele din urmă reduse de un „șoc” asupra veniturilor reale, care „va avea un efect asupra cererii interne și va reduce activitatea”.

„Mi-e teamă că se pare că va crește șomajul”, a adăugat el.

Guvernatorul a spus că Banca Angliei se confruntă cu cea mai mare provocare pentru cadrul său de politică monetară din ultimii 25 de ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend