Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Obiecte cosmice cu orbite ciudate descoperite dincolo de Neptun / Sunt atrase de Planeta 9?

Publicat

in

O căutare de șase ani în spațiul de dincolo de orbita lui Neptun a dus la descoperirea a 461 de obiecte. Aceste obiecte includ patru care se află la mai mult de 230 de unități astronomice (AU) de la Soare. (O unitate astronomică este distanța de la Pământ la soare, aproximativ 149,6 milioane de kilometri). Aceste obiecte extraordinar de îndepărtate ar putea arunca o lumină nouă asupra Planetei 9, un corp ceresc teoretic, niciodată observat, care s-ar putea ascunde în spațiul adânc, gravitația sa afectând orbitele unora dintre obiecte stâncoase de la marginea sistemului solar, scrie Live Science.
Noile observații sunt oferite prin intermediul Energiei Întunecate, un efort de cartografiere a structurii galactice și a materiei întunecate a universului, care a început în 2013. Șase ani de observație de la Telescopul Blanco din Cerro Tololo din Chile au totalizat 817 obiecte noi confirmate, dintre care 461 sunt descrise acum pentru prima dată într-o lucrare postată pe arXiv. Lucrarea a fost trimisă unui jurnal pentru evaluare inter pares, potrivit ScienceAlert.

Obiectele din studiu sunt la cel puțin 30 UA distanță, într-o regiune întunecată a sistemului dolar. Peste 3.000 de obiecte trans-neptuniene sau TNO-uri au fost identificate în aceste zone înghețate. Acestea includ planete pitice, cum ar fi Pluto și Eris, precum și mici obiecte din Centura Kuiper, cum ar fi Arrokoth, un corp stâncos vizitat de nava spațială New Horizons în 2019.

Dintre cele 461 de obiecte descrise pentru prima dată în noua lucrare, câteva se remarcă. Nouă sunt cunoscute sub numele de obiecte trans-neptuniene extreme, care au orbite de cel puțin 150 UA de soare. Patru dintre acestea sunt extreme, cu distanțe orbitale de 230 UA.

La aceste distanțe, obiectele sunt cu greu afectate de gravitația lui Neptun, dar orbitele lor ciudate sugerează o influență din afara sistemului solar.

  • Unii cercetători cred că influența ar putea fi o planetă încă nedescoperită, numită Planeta Nouă.
  • Alții cred că gravitația combinată a multor obiecte mici sau, alternativ, nimic mai mult decât o anomalie statistică, explică orbitele ciudate.
  • Obiectele nou descoperite ar putea ajuta cercetătorii să se perfecționeze pe posibila planetă 9- sau să îi infirme existența.

Alte cercetări au sugerat explicații alternative pentru orbitele excentrice observate la periferia Sistemului Solar sau chiar că formulată de Batygin și Brown se bazează pe un „bias” academic, în sensul că aceștia nu au luat în calcul orbitele unui număr relevant de obiecte în calculele lor și că văd în date ceea ce vor să vadă.

Dar cei doi tocmai au publicat un nou studiu pe serverul ArXiv în care și-au actualizat calculele pentru a ține cont și de „bias-ul” observațional reclamat și afirmă că observațiile lor privind orbitele excentrice de la marginea Sistemului Solar „rămân semnificative cu un grad de încredere de 99,6%”.

Brown și Batygin afirmă de asemenea că planeta ar putea fi mai aproape de Neptun și mai luminoasă decât se credea anterior. Și mai entuziasmant, aceștia susțin în studiu că multe din potențialele orbite ale Planetei 9 se află în zone care pot fi observate „cu telescoape modeste și [planeta] ar putea fi descoperită cu telescopul Vera Rubin când acesta este inaugurat în 2023”, relatează IFL Science.

Poți citi un articol pe larg despre Planeta 9 AICI.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Un tânăr a murit de COVID-19 chiar în ziua în care soția sa a născut

Publicat

in

De

Un tânăr bolnav de COVID a murit la Spitalul Județean Pitești chiar în ziua în care soția sa a născut. În ziua în care i se îndeplinea, poate, cel mai mare vis, soția lui aducea pe lume o minune, el a fost intubat și nu a apucat să afle că e tată, a povestit reprezentanta spitalului.

Tragedia le-a impresionat pe cadrele medicale din Pitești.

„Scriu aceste rânduri îndeosebi pentru cei care încă nu cred în COVID. Vă dau un singur exemplu, al unui tânăr care a ajuns târziu la spital. Foarte târziu. În ziua în care i se îndeplinea, poate, cel mai mare vis, soția lui aducea pe lume o minune, el a fost intubat. Nu a apucat să afle că e tată. Noaptea trecută a murit. Am plâns. Am plâns ca pentru fratele meu, tatăl meu, oamenii mei cei mai dragi. Plâng și acum”, a povestit, pe Facebook, purtătorul de cuvânt la Spitalul Județean de Urgență Pitești, Cristina Mihaela Cazacu.

Reprezentanta spitalului mai spune că medicii nu mai fac față numărului mare de persoane infectate.

„Când vezi că orice sacrificiu e în zadar, renunți și tu, un munte de speranță, să mai crezi. Mor oameni. Mulți sunt tineri, n-au apucat să ajungă la jumătatea drumului. Medicii sunt neputincioși să-i salveze, în ciuda tuturor eforturilor… Nu am crezut că vom ajunge aici, atât de departe. Nu am crezut că noi, românii, vom fi atât de nepăsători. Destrăbălarea e la cote maxime, indiferent de oră, indiferent de consecințe. V-aș lua o zi în Secția ATI, să vedeți prețul dezmățului. Mă opresc. Vă doresc ce vreau și pentru mine, să nu mai primesc, dar să nu mi se ia nimic din ce am”, a mai spus Cristina Mihaela Cazacu.

Potrivit raportării de vineri, în 24 de ore, în România au fost înregistrate peste 15.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 448 de pacienți au murit. 1.848 persoane erau internate la ATI.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Proiectil neexplodat, descoperit în satul Luncaviţa

Publicat

in

De

Pirotehniştii tulceni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta au ridicat, sâmbătă, dintr-o zonă apropiată satului Luncaviţa, un proiectil de muniţie neexplodat, potrivit Agerpres.

Proiectilul exploziv fără focos, datând din timpul conflictelor militare, are un calibru de 100 de milimetri şi a fost găsit în apropierea Dunării de un cetăţean care a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE – Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

Elementul de muniţie a fost ridicat şi transportat în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

“Reamintim cetăţenilor că, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţie neexplodată, au obligaţia să asigure zona, fără a o atinge, deoarece aceasta prezintă încă pericol de explozie, şi să anunţe imediat evenimentul la numărul unic de urgenţă 112”, se arată într-un anunţ al ISU Delta.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend