Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

O stradă din Cluj va fi numită Doina Cornea

Avatar

Publicat

in

O stradă din Cluj-Napoca va purta numele fostei disidente a regimului comunist Doina Cornea. Decizia a fost aprobată joi de Consiliul Local

Primarul Emil Boc a declarat că, în semn de respect și pentru cinstirea memoriei Doinei Cornea, a propus ca strada Alba Iulia, pe care a locuit aceasta, să îi poarte numele.

Publicitate

Pe strada Alba Iulia locuiesc 36 de persoane.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, a declarat pentru MEDIAFAX că se bucură că autoritățile locale au reușit să dea numele mamei sale străzii unde a locuit cea mai mare parte a vieții.

„Mulțumesc Consiliului Local și primarului Emil Boc care, acum doi ani, când a murit mama, m-a întrebat dacă sunt de acord ca o stradă din Cluj-Napoca să poarte numele Doinei Cornea. I-am spus atunci că doresc ca strada pe care a locuit, Alba Iulia, să îi poarte numele. Aici se află și casa care va fi transformată în Casă memorială”, a spus Iuhas.

Doina Cornea a murit în 4 mai 2018 la locuința sa din Cluj-Napoca la vârsta de 88 de ani.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Probleme tot mai mari pentru Huawei din cauza presiunilor americane – Va opri producţia cipurilor flagship Kirin

Avatar

Publicat

in

De

Huawei Technologies va opri luna viitoare producţia cipurilor flagship Kirin, din cauza impactului presiunilor americane asupra operaţiunilor sale, potrivit revistei financiare Caixin, transmite Reuters prleuat de news.ro

Vezi și: Regizorul Cristi Puiu: Puterea ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe niște vite! Abuzurile trebuie amendate la vot!

Publicitate

Presiunile Statelor Unite asupra furnizorilor Huawei a făcut imposibil pentru ca divizia de cipuri a grupului chinez, HiSilicon, să continue fabricarea cipurilor, care sunt componente esenţiale pentru telefoanele mobile, a afirmat Richard Yu, CEO al diviziei de produse de consum a Huawei, la lansarea noului telefon Mate 40.

În timp ce relaţiile dintre SUA şi China sunt cele mai dificile din ultimele decenii, Washingtonul presează guvernele din jurul lumii să elimine Huawei, argumentând că grupul predă date guvernului chinez, pentru spionaj. Huawei neagă că ar spiona pentru China.

Statele Unite cer şi extrădarea din Canada a directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care este acuzată de fraudă bancară şi încălcarea embargoului împotriva Iranului.

În luna mai, Departamentul pentru Comerţ a emis un ordin care cere furnizorilor de software şi producătorilor de echipamente din SUA să nu facă afaceri cu Huawei fără să obţină licenţă.

”Începând din 15 septembrie, procesoanele noastre flagship Kirin nu vor mai putea fi produse. Toate cipurile noastre bazate pe inteligenţă artificială nu vor mai putea fi procesate. Este o pierdere uriaşă pentru noi”, a spus Yu, citat de revista Caixin.

Divizia HiSilicon a Huawei depinde de software provenit de la companii americane precum Cadence Design Systems sau Synopsys pentru proiectarea cipurilor, iar producţia este externalizată companiei Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), care foloseşte echipamente americane.

Huawei a refuzat să comenteze articolul publicat de Caixin.

TSMC, Cadence şi Synopsys nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii trimise pe email de Reuters.

HiSilicon produce o gamă largă de cipuri, între care procesoarele Kirin, care sunt incluse doar pe smartphone-uri Huawei şi care sunt singurele procesoare chineze care pot rivaliza cu Qualcomm în privinţa calităţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Fostul lider din Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, a fost învestit în fucția de premier

Avatar

Publicat

in

De

Fostul lider din Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, a fost învestit în funcția de premier de către fratele său mai tânăr, Gotabaya Rajapaksa, în urma victoriei detașate obținute de partidul de guvernământ, în cadrul alegerilor parlamentare desfășurate săptămâna aceasta.

Corespondentul BBC transmite că, odată cu învestirea în funcția de premier a fostului președinte, cei doi frați ai săi care se autointitulează o echipă de familie unită, își consolidează puterea, potrivit rador.ro.

Publicitate

Citește și: Bill Gates, predicții sumbre: Pandemia de COVID-19 ar putea dura până în 2022

Susținătorii lui Mahinda Rajapakse îl consideră un om de acțiune și speră că acesta va rezolva criza economică prin care trece țara și va readuce stabilitate mediului economic.

Criticii se tem însă de antecedentele privind nerespectarea drepturilor omulului și atitudinea sa față de statul de drept. În plus, se tem că Mahinda Rajapakse va slăbi democrația prin modificarea Constituției și că va spori puterile prezidențiale.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend